Valoarea medie a creditului ipotecar acordat in Bucuresti a fost de 70.000 euro in ultimul an, din cele 13.000 de credite contractate, iar valoarea medie in alte judete din tara a fost de 30 - 40.000 euro, a declarat directorul directiei stabilitate financiara din cadrul BNR, Ion Dragulin.
"Daca in Bucuresti au fost acordate 13.000 de credite ipotecare, in alte judete din tara au fost date in jur de 2.000 de credite/judet", a mentionat Dragulin, citat de NewsIn.

El a adaugat ca, in Romania, ponderea finantarilor imobililiare in leasing este inca scazuta, ceea ce inseamna ca are un mare potential de crestere.

Reprezentantul bancii centrale a adaugat ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) reprezinta o sursa importanta de informatii privind piata imobiliara. In acest sens, banca centrala face un schimb de informatii cu UNNPR pentru surprinderea riscurilor asupra stabilitatii financiare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara pe 8 aprilie ca oficialii BNR se vor intalni cu reprezentantii asociatiei notarilor, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.

"Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", mentionase Isarescu.

In ce priveste oferta imobiliara, Dragulin a precizat miercuri ca aceasta afiseaza o tendinta crescatoare, insa exista posibile riscuri in ce priveste populatia, in orasele mai mici, unde oferta ar putea fi excedentara.

De asemenea, reprezentantul BNR a spus ca oferta pentru utilizarea industriala are un mare potential, in timp ce oferta pentru birouri este sustinuta si sporesc pretentiile din punct de vedere calitativ in ce priveste cererea si finantarea.

Dragulin a precizat ca se inregistreaza o pondere scazuta a finantarii companiilor de la IFN-uri prin leasing pentru scopuri imobiliare, respectiv 1,23%, ceea ce inseamna ca exista un potential important de dezvoltare.

Finantarea bancara interna are o pondere de 41% in totalul finantarilor imobiliare, finantarea prin IFN-uri reprezinta 11%, iar finantarea externa acopera 48%.

Existenta unor informatii pertinente privind piata imobiliara este necesara pentru evaluarea riscurilor, inclusiv pentru fundamentarea deciziilor de finantare, a mai spus Dragulin.

El a adaugat ca ritmul de crestere al ofertei imobiliare se mentine ridicat, astfel ca nevoia de finantare isi pastreaza potentialul.

Dragulin a amintit ca exista o expunere mare pe sursele externe de finantare, ceea ce impune o atentie aparte daca turbulentele internationale se accentueaza.

Reprezentantul bancii centrale a mai spus ca rata restantelor din aceasta finantare bancara este inca modica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri