OTP Bank Romania si-a diminuat de aproape sapte ori pierderile in primul trimestru al anului, insa a oprit extinderea retelei de sucursale, iar activele au avansat, alimentate de cresterea portofoliului de imprumuturi, in care ponderea creditelor neperformante ramane insa ridicata, de peste 10%.
In primul trimestru din 2008, banca a inregistrat pierderi de 70 milioane forinti, in scadere de aproape sapte ori fata de acelasi interval al anului trecut. Activele bancii au ajuns, la finalul lunii martie, la 278,8 miliarde forinti, crescand cu 11,5% de la 250 miliarde forinti in decembrie 2007.

"Rezultatele imbunatatite se datoreaza controlului mai bun al costurilor, cursului de schimb favorabil si profiturilor realizate de banca din tranzactiile imobiliare", se mai precizeaza in raportul grupului.

Pe de alta parte, pierderile bancii sunt legate de finantare partiala de la un vehicul structurat olandez si de pierderile de la OTP Broker.

Banca si-a oprit in primul trimestru extinderea retelei, ceea ce a determinat, pe de alta parte, o scadere a raportului intre costuri si venituri cu 25% fata de trimestrul patru al anului trecut, la 90,5%, datorita scaderii cu 15,4% a cheltuielilor operationale.

Compania nu a deschis nicio noua unitate in 2008, ramanand in martie la nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 104 unitati, fata de 71 in a trei luna a anului trecut.

Veniturile totale ale bancii au ajuns la 3,33 miliarde forinti, in crestere cu 71,6% fata de acelasi interval al anului trecut. Veniturile din dobanzi au crescut cu 59,8% fata de primele trei luni din 2007, pana la 1,6 miliarde forinti, dar au scazut cu 4,1% fata de ultimul trimestru al anului trecut, "reflectand actuala structura de finantare a bancii".

Astfel, OTP Bank Romania foloseste surse interbancare pe termen scurt pentru a finanta credite pe termen mult mai lung.

"Veniturile din dobanzi au fost de asemenea diminuate de nivelul ridicat al dobanzilor din piata si de volumul mai mic al produselor cu marja ridicata de profitabilitate", mai arata reprezentantii bancii mama.

Depozitele atrase de OTP Bank de la clienti au ajuns la 77,5 miliarde forinti la 31 martie 2008, in crestere cu 9,5% fata de finalul anului trecut.

Pe segmentul pentru populatie, depozitele bancii au avansat cu 21,8% in acelasi interval, in timp ce pe partea pentru companii, volumul depozitelor a scazut cu 2% din decembrie 2007 pana in martie 2008, la 35,7 miliarde forinti.
C
reditele neperformante se mentin la peste 10% din portofoliu

Volumul total al creditelor a crescut cu 18,1% in primele trei luni din acest an fata de sfarsitul anului trecut, pana la 353,6 miliarde forinti, alimentat mai mult de avansul pe partea de retail, cu 23,9%, pana la 131,5 miliarde forinti in martie 2008.

Imprumuturile catre companii au avansat cu 10% in intervalul ianuarie - martie 2008, pana la 114,8 miliarde forinti.
De asemenea, pe partea de imprumuturi ipotecare, portofoliul de credite a crescut semnificativ, cu 37,6% fata de sfarsitul anului 2007.

Ponderea creditelor neperformante in portofoliul bancii s-a diminuat usor, de la 10,5% in decembrie 2007 la 10,3% la finalul lui martie, dar ramane foarte ridicata raportat la martie 2007, cand aceasta era de 3,8%, si fata de media sistemului bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri