Banca centrala analizeaza posibilitatea de a acorda ratinguri companiilor care au luat credite de la banci, in cadrul propunerii de a include aceste imprumuturi printre garantiile acceptate de banca centrala atunci cand finanteaza institutiile de credit.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ia in considerare, in prezent, includerea, printre garantiile pe care le accepta de la bancile care apeleaza la facilitatea de credit (sau credit lombard), a imprumuturilor catre companii din portofoliul respectivelor institutii de credit, in afara titlurilor de stat.

Decizia in acest caz ar trebui luata pana la sfarsitul acestui an, iar in calcul sunt luate creditele catre companiile cu o situatie financiara foarte buna, precum si calitatea portofoliului bancii.

"In cazul companiilor care nu sunt listate sau monitorizate de vreo agentie de evaluare financiara, banca centrala ar putea sa calculeze si ca acorde ratinguri. Extinderea bazei de garantii este prevazuta si de Banca Centrala Europeana", a declarat un oficial al BNR.

Extinderea garantiilor ar constitui o masura prin care BNR vine in ajutorul bancilor comerciale care au nevoie de lichiditate, in conditiile in care unele dintre acestea se confrunta cu o lipsa a titlurilor de stat, deoarece statul se imprumuta putin, in conditiile in care avea excedent bugetar dupa primele patru luni ale anului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, in repetate randuri, ca exista banci care vor avea nevoie de titluri de stat, recomandand un nivel de 10-15% din capitalurile proprii ale institutiilor de credit pentru acestea, pentru a se putea imprumuta de la banca centrala.

"Sunt unele banci care se afla intr-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat si, in aceste conditii, noi le invitam sa faca un efort si sa apeleze la operatiunile repo. Acest lucru presupune atat eforturi de capitalizare, cat si eforturi de temperare a creditarii", declara guvernatorul BNR, cu aproximativ o luna in urma.

Multe dintre bancile de talie medie sau mai redusa din sistem au operat, in ultimele luni, cel putin cate o majorare semnificativa de capital.

BNR acorda finantare bancilor comerciale prin facilitatea de credit, in schimbul unor garantii solide precum titlurile de stat sau depozitele constituite la banca centrala.

BNR cere, in prezent, o dobanda de 13,75% pe an bancilor care apeleaza la facilitatea de credit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri