Agentiile de colectare a creditelor restante au cumparat anul trecut imprumuturi neperformante in valoare totala de 138,5 milioane euro, in principal de la banci, dar si de la companii de telecomunicatii si de la un asigurator.
Suma corespunde unui numar de 303.084 cazuri, iar vechimea creditelor era de cel putin 2-3 ani, potrivit lui Cristian Ionescu, director general al Coface Romania.

Dinspre sectorul bancar (banci si institutii de servicii financiare), societatile specializate in colectarea creditelor restante au primit, in 2007, 12 oferte, insumand 140.000 de cazuri, respectiv 121 milioane de euro.

Desi un numar mai mare de restante a fost acumulat de cele doua oferte dinspre companiile de telecomunicatii, de 148.500 cazuri, creantele restante au vandute au insumat 13,4 milioane euro.

Restul de 4,1 milioane euro il reprezinta datoriile restante vandute de un asigurator, reprezentand 15.584 cazuri, mai arata datele prezentate de Coface.

Preturile tranzactiilor de vanzare-cumparare variaza intre 3% si 30% din valoarea creditelor, in functie de cat insumeaza imprumuturile sau de varsta acestora.

Cele mai numeroase dintre creditele vandute au fost acelea cu o intarziere de 30-90 de zile (28,18%), urmate de cele cu o intarziere intre 120 si 180 de zile si de cele cu o intarziere intre 2 si 3 ani (21,03%). Creditele cu restante de peste 3 ani au o pondere foarte redusa, de 0,40% din total.

Dupa destinatia creditului, la nivelul lui 2007, aproape doua treimi din imprumuturile restante vandute erau de nevoi personale (63%), 32% de consum, iar 4,8% reprezentau datorii prin carduri de credit, imprumuturile ipotecare neavand o pondere semnificativa.

In functie de moneda in care fusese contractata datoria, la nivelul lui 2007, 92,77% erau credite in lei si peste 7% in euro, in timp ce imprumuturile in franci elvetieni vandute erau nesemnificative, cu o pondere de 0,02%.

In 2008 se observa, insa, o tendinta de crestere a ponderii creditelor in euro printre cele restante vandute catre agentiile de colectare, la peste 20%, insa aceasta este determinata de preferinta din ultima perioada a clientilor pentru imprumuturile in aceasta valuta.

Faptul ca imprumuturile in franci elvetieni lipsesc aproape total din datoriile vandute de banci este explicabil prin varsta acestor imprumuturi, majoritatea contractate abia in 2007.

Piata colectarii creditelor restante a demarat in 2004, odata cu explozia creditului de consum si este in continua crestere, cu o rata medie anuala de 70%, arata datele Coface. In prezent, exista aproximativ 30 de agentii pe acest segment de activitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri