Fondul de private equity Enterprise Investors a lansat ieri primul fond de venture capital in Romania, Enterprise Venture Fund I, cu un capital de 100 milioane de euro, prin intermediul caruia vizeaza investitii de 20-25 milioane de euro in intreprinderi mici si mijlocii din Romania.
“Acest fond s-a nascut din nevoile pietei, din solicitarile pe care le-am primit de-a lungul timpului. Este singurul fond de acest tip din Romania si ne bucuram ca am reusit sa il facem functional, mai ales intr-o perioada atat de dificila”, a spus Cristian Nacu (foto), partener in cadrul EI.

"Nu avem nicio obligatie de a investi o anumita suma intr-o tara sau alta, dar strict teoretic, in Romania, Enterprise Venture Fund I ar putea investi circa 20% din capital, adica aproximativ 20-25 de milioane de euro, prin incheierea a 1-2 tranzactii pe an", a spus Rafal Bator, partener al Enterprise Investors si liderul fondului Venture.

"Am primit foarte multe solicitari pentru investitii mai mici decat cele pe care EI le face prin celelalte fonduri. In ultimele cinci luni am analizat 190 de proiecte, dintre care cu 10 am ramas in continuare in contact. Sunt companii atat din Romania, cat si din alte tari din zona. Pentru acest an, credem ca vom incheia doua tranzactii", a declarat Rafal Bator, partener in cadrul EI. Acesta a mai explicat ca 60-70% din portofoliul fondului va fi format din companii din Romania si Polonia.

Enterprise Venture Fund I va realiza investitii cuprinse intre un milion si cinci milioane de euro pentru fiecare proiect si va finanta cresterea IMM-urilor din Romania, Polonia si din alte tari din Europa Centrala si de Est. Sectoare in care fondul ar putea investi sunt IT, retailul, productia, serviciile financiare si bunurile de consum.

Tinta fondului sunt firmele cu cifra de afaceri de cinci milioane de euro, care sa asigure un profit reprezentand de trei ori suma investita initial pe o perioada de 3-4 ani.

Strategia este de a prelua participatii minoritare, in jur de 20-25%, spre deosebire de celelalte vehicule ale companiei care vizeaza detineri majoritare la firme mature si cu pozitii dominante pe piata.

EVF 1 este cel mai mare fond venture din Europa Centrala si de Est

EVF I este cel mai mare fond de acest timp din Romania si din Europa Centrala si de Est. In primul an al activitatii sale, fondul va investi cu precadere in Polonia, urmand sa se extinda si in tarile central si este europene unde Enterprise Investors este deja prezent.

Cristian Nacu a explicat ca desi accesul la credite a fost ingreunat, limitand posibilitatile companiilor de a se finanta pentru dezvoltare, antreprenorii romani nu si-au reevaluat activele.

Enterprise Investors administreaza sapte fonduri inchise de investitii (private equity) si cu capital mixt (venture capital), are un capital de peste 1,7 miliarde euro si a investit 1,1 miliarde euro in 107 companii din Europa Centrala si de Est, dintre care 100 milioane euro au fost investiti in Romania, in companii precum: Orange Romania (exit in 2005), Artima (exit in 2007), Siveco, Macon Deva si Simcor Grup.

In ce priveste exitul din Siveco, Nacu a declarat ca nu este programat pentru o anumita perioada, dar daca va primi o oferta tentanta, acest lucru se va intampla. Optiunea listarii a fost scoasa din calcul, del putin momentan, din cauza conditiilor nefavorabile ale pietei de capital.

Cel mai mare investitor al fondului este Fundatia Familiei George Kaiser, care a alocat pana in prezent peste un miliard de dolari in companii private si in fonduri cu capital de risc la nivel global.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri