BRD-SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca dupa active, va inregistra o temperare a profitului in 2009, din cauza masurilor luate de banca centrala pentru a limita creditarea, dar nu va fi afectata de turbulentele globale, a declarat presedintele bancii, Patrick Gelin.
"Estimam o reducere a profitului, generata de diminuarea consumului, de modificarea ratei de politica monetara si de masurile BNR de inasprire a creditarii", a declarat presedintele BRD -Groupe Societe Generale, Patrick Gelin (foto).

"Diminuarea castigurilor din 2009 ar putea fi usoara sau semnificativa", a mai spus Gelin, citat de NewsIn.

BRD, al carei actionar majoritar este grupul francez Societe Generale, a avut o perioada de expansiune in ultimii ani, valoarea totala a activelor s-a dublat din 2005, pana la peste 43 miliarde lei (17 miliarde dolari), iar profitul net al bancii a crescut anual cu 30-40%.

Rezultatele financiare ale bancii au fost stimulate si de rata cresterii economice din Romania, care in al doilea trimestru a fost probabil cea mai ridicata din Uniunea Europeana, desi analistii estimeaza o temperare a cresterii economice in 2009 cauzata de cresterea dobanzii cheie ca masura de temperare a inflatiei.

In primul semestru, profitul net al BRD a crescut cu 23%, la 515 milioane lei, iar presedintele bancii estimeaza o rata de crestere anuala similara. "Preconizam o crestere a profitului in a doua jumatate a anului 2008 similara cu cea din primul semestru fiscal", a mai spus acesta.

Gelin considera ca BRD nu va fi afectata de turbulentele din sectorul bancar din Statele Unite, intrucat grupul francez are o expunere redusa pe pietele americane.

"Cea mai mare expunere o au bancile de investitii, nu bancile comerciale ca in cazul nostru", a spus Gelin. "Bancile din Romania nu cred ca vor fi afectate", a mai spus acesta.

Presedintele bancii a anuntat ca planurile de investitii pentru 2009 nu vor fi modificate din cauza ingrijorarilor din domeniul bancar mondial sau de temperarea ratei de crestere a profitului, intrucat investitiile sunt necesare pentru a face fata competitiei crescute din sectorul bancar.

"Am investit mereu 50-60 milioane euro anual, in nici intr-un caz nu vom modifica simtitor investitiile din 2009", a declarat Gelin, adaugand ca nimic nu va opri banca sa investeasca in expansiunea retelei bancare si a sistemului electronic.

Gelin estimeaza ca tranzactiile de pe Bursa de Valori Bucuresti vor continua sa aiba o evolutie oscilanta in cazul in care costurile listarii nu vor fi reduse si reglementarile nu vor fi simplificate, pentru a atrage mai multe lichiditati si investitori pe termen lung.

Indicele celor mai lichide zece titluri (BET) a scazut cu peste 50% in decursul acestui an, din cauza aversiunii fata de risc din zona Europei Centrale si de Est, avand o rata de scadere mai rapida decat a indicelui WIG20 al bursei din Varsovia, sau a indicelui bursei din Budapesta.

"Pe bursa din Bucuresti nu sunt listate titlurile unor companii importante, iar pentru a le atrage sunt necesare costuri mai mici de listare si o reglementare mai eficienta a pitei de capital", a apreciat Gelin.

"Toti jucatorii investesc doar in titlurile Petrom si BRD. Bursa trebuie sa aiba o anumita lichidatate, nu poti rula pe zi doar 10 sau 20 milioane lei, este un maruntis, echivalentul unui minut de tranzactionare pe bursa din Paris", a adaugat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri