Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, spune ca, in prezent, pe lei, dobanzile in piata sunt mari, si ca banca pe care o conduce nu vrea sa crediteze in conditii exagerate. Bancherul se asteapta pentru saptamana viitoare, la o scadere a dobanzilor la un nivel mai acceptabil.
Dobanzile din piata monetara ar trebui sa revina saptamana viitoare la niveluri mai scazute, in conditiile in care incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, se incheie platile de taxe si urmeaza sedinta de politica monetara a BNR, a spus directorul general al BT.

"A fost o perioada foarte volatila. Dobanzile sunt intr-adevar foarte ridicate pe piata interbancara, insa ma astept ca saptamana viitoare situatia sa se mai calmeze. In plus, urmeaza si sedinta BNR", a spus joi directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, fara a spune la ce decizii ale bancii centrale se asteapta.

Incepand de la sfarsitul saptamanii trecute, piata monetara interbancara romaneasca a fost marcata de un salt al dobanzilor pana la niveluri foarte ridicate, care au depastit in unele cazuri 100% pe an, in conditiile in care unele banci din piata afisau cotatii la dobanzi chiar de 500-600%.

Declaratia lui Rekkers a fost facuta in cadrul conferintei de presa de semnare a acordului pentru o facilitate de credit in valoare de 102,5 milioane euro acordata BT printr-un imprumut sindicalizat aranjat de IFC.

Creditul de la IFC este in valoare de 30 milioane euro, iar ceilalti initiatori mandatati pentru acordarea imprumutului sunt Commerzbank, Landesbank Berlin AG, Mashreqbank, Raiffeisen Zentralbank, Unicredit Bank Austria si Wachovia.

Banca Transilvania a sesizat procurorul general si Banca Nationala a Romaniei (BNR) in privinta zvonurilor care au aparut in piata referitoare la soliditatea bancii, a spus Rekkers.

"Au fost zvonuri, noi am reactionat si nu am sesizat retrageri semnificative de la Banca Transilvania. Au fost intr-adevar in ultima perioada retrageri de la toate bancile din Romania, insa nu semnificative", a adaugat Rekkers.

Banca Transilvania a fost in ultimele saptamani vizata de zvonuri legate de trainicia bancii, la care a reactionat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Legat de Banca Transilvania, acest atac informatic seamana ca doua picaturi cu ce s-a petrecut in 2000 cu BCR, insa acum situatia s-a linistit mult mai repede, media a fost mult mai matura si putini au mai muscat din momeala aceasta", declara Isarescu, in 13 octombrie.

Guvernatorul a amenintat ca BNR va lua masuri extrem de drastice, inclusiv de retragere a licentei, daca se dovedeste ca zvonurile privind problemele unor banci din Romania au pornit din sistemul bancar.
Rekkers a precizat ca banca dispune de finantare din partea unor parteneri precum IFC sau BERD si ca imprumutul obtinut de la IFC, in valoare de 102,5 milioane euro, ii va permite cu atat mai mult sa acorde imprumuturi pentru IMM-uri si persoane fizice, principalele segmente pe care mizeaza banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri