Ritmul de crestere a creditului in Romania se va tempera pana la 20% la finalul acestui an, respectiv pana la 15% la sfarsitul lui 2009, estimeaza economistul-sef al grupului Alpha Bank, Michael Massourakis (foto).
“Estimam in ultimul trimestru un declin dramatic al cresterii creditarii, indeosebi pe zona creditelor ipotecare, afectate si mai mult decat media pe sistem", spune reprezentantul Alpha Bank.

De asemenea, in opinia lui Massourakis, cresterea economica se va tempera pana la 3,9% anul viitor. Pentru 2008, Alpha Bank estimeaza cresterea economica a Romaniei la 8,5%.

Dupa temperarea pana la un ritm de crestere de 3,9% in 2009, avansul prognozat pentru produsul intern brut (PIB) in 2010 este de 4,7%, a mai declarat Massourakis, in cadrul seminarului EU-COFILE desfasurat la Sinaia.

In acelasi timp, avansul creditului se va tempera, de la o rata reala de crestere de 52% anul trecut pana la 20% la finalul acestui an si 15% anul viitor, urmand ca, in 2010, sa se reaccelereze usor, pana la un ritm de 21%.

Premiera: Creditarea a incetinit puternic in octombrie


Economistul-sef al Alpha Bank mai considera ca, in contextul crizei financiare internationale, un aspect pozitiv pentru Romania este restrangerea deficitului de cont curent, care poate contribui la "stabilizarea economiei".

Massourakis considera ca deficitul bugetar al Romaniei se va plasa "in jurul nivelului de 3% din PIB in acest an" si a precizat ca analistii straini s-au aratat reticenti la aprobarea initiala a majorarilor salariale in invatamant, cu 50%, in conditiile dezechilibrelor externe accentuate ale tarii si avand in vedere ca, in plan global, economiile dezvoltate se indreapta catre recesiune.

“In contextual crizei, este nevoie de un control mult mai eficient al deficitului bugetar, iar viitorul Guvern trebuie sa se fie mai responsabil”, spune Massourakis.

Alpha Bank a obtinut in primele noua luni din 2008 din activitatile din Romania un profit brut de 47,8 milioane euro, in crestere cu 104,6% fata de acelasi interval din 2007, pe fondul avansului volumului de credite acordate cu 72%, pana la 4,03 miliarde euro, se arata in raportul bancii-mama.

Alpha Bank Romania: Profit brut dublu de 47,8 mil. euro la noua luni In primele trei trimestre ale anului trecut, banca elena inregistrase un profit brut de 23,3 milioane euro din afacerile din Romania.

Volumul imprumuturilor acordate de Alpha Bank in Romania a crescut cu 72% in perioada octombrie 2007 - septembrie 2008, de la 2,34 la 4,03 miliarde euro, pe fondul majorarii creditelor de consum cu 103% in aceeasi perioada, pana la 568 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri