Diminuarea impactului produs de criza financiara in Romania va depinde foarte mult de noul guvern, de proactivitatea masurilor necesare sustinerii economiei si sistemului bancar autohton. Lipsa de incredere intre banci, dar si din cadrul lor va fi vindecata numai de timp, mai ales prin transparenta, a declarat Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania (VB), intr-un interviu acordat Wall-Street.
„Lipsa de incredere interbancara va fi vindecata numai de timp, fiind necesar sa fie absorbita de siguranta, de aceea trebuie sa lucram cu totii intr-un mod cat mai deschis si profesionist. Daca nu ascunzi nimic, nu ai de ce sa te temi”, a declarat presedintele Volksbank.

In Austria, Belgia si Olanda, banci importante au fost sustinute de catre Stat, acesta sarind in ajutor cu participatii importante de capital. „Au trebuit sa deschida registrele catre state, ceea ce insemana ca tot mai multe riscuri sunt acum publice, dar si bancile mult mai transparente astfel incat increderea se va reconstrui”, a detaliat Schreiner.

Fundamental, ceea ce criza schimba sunt atitudinile, mentalitatile si modelele de afaceri. „La modul general, are loc o curatare a pietei de preturi prea ridicate care ajung acum in contextul crizei la scenarii realiste, dar totusi o criza ramane un element negativ afectand intreaga economie si societate. Oamenii isi pierd bunurile, economiile sau chiar job-ul”, a explicat Schreiner.

Din perspectiva personala, Schreiner a spus ca efectul pozitiv al crizei se rezuma la faptul ca a invatat cum nimic nu este asa cum credea, dar mai ales ca mereu trebuie sa te adaptezi cerintelor pietei fara a te baza pe succesul din trecut.

In viziunea lui Schreiner, criza si impactul efectelor acesteia asupra tarii noastre vor depinde de masurile pe care le va lua noul Guvern. „Sunt multe idei bune, discutate de politicieni in campanie si daca va fi o abordare proactiva, daca Romania va implementa si 60% din aceste activitati (in agricultura si infrastructura) nu se va rezolva totul, insa va fi posibila o crestere de 3-3,5% a PIB-ului (Produsul Intern Brut), ceea ce va fi bine prin comparatie cu alte tari europene care astepata recesiunea”, a explicat presedintele Volksbank.

Presedintele Volksbank a spus ca impactul crizei s-a simtit cel mai mult in cazul bancilor din tara in rata de crestere a creditelor, care a scazut de la 40% pana la 15-10%.

In ciuda dificultatilor si a efectelor crizei financiare, Volksbank Romania nu isi va schimba strategia, care se bazeaza pe finantarile pe termen lung de trei pana la zece ani.

„Suntem una dintre primele banci care vom scadea dobanzile (cu 1 pana la 1,5 puncte procentuale) la 20.000 de credite (19.200 de credite ipotecare) in euro carora le-am crescut dobanda in noiembrie 2007 si am promis ca vom reveni asupra dobanzilor atunci cand Euribor va cobori la vechiul nivel. Desi costul de finantare este inca mare din cauza pietei interbancare, care a crescut marjele (de la mai putin de 1% s-a ajuns la o marja de circa 3%), am promis ca vom scadea dobanzile si acum ne vom tine de promisiune”, a mentionat Schreniner.

In viitorul apropiat, conditiile de creditare se vor relaxa, iar dobanzile vor inregistra totusi o scadere anul acesta, in opinia lui Schreiner.

El vede o astfel de tendinta in 2009 in special pe partea creditelor in lei. „Masurile luate de Guvern si Banca Nationala a Romaniei (BNR) de scadere a rezervei minime obligatorii vor avea un impact pozitiv. Relaxarea acestor reguli va incuraja in randul clientilor bancilor finantarea in moneda locala”, adauga oficialul Volksbank.

Mai mult, bancherul a spus ca initiativa relaxarii creditelor a fost luata de ambele parti, atat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), cat si de BNR. „Se lucreaza pe partea tehnica la acest lucru si cred ca BNR a dovedit foarte multa bunavointa in a imbunatati anumite reglementari. Avem un tel comun, sa sustinem cresterea si stabilitatea economica”, a explicat Schreiner.

Din perspectiva accesarii finantarilor de catre banci, anul acesta va fi unul dificil, dupa cum a spus Schreiner in cadrul interviului, pietele financiare internationale fiind destul de greu de accesat de catre bancile din sistemul autohton. Pe de alta parte, el considera bancile din Romania ca fiind entitati stabile, cu putere financiara solida.

In ceea ce priveste cresterea sistemului bancar din Romania, Schreiner a mai spus ca in 2009 am putea avea un avans pentru totalul activelor de 10-20%. „ Estimarea noastra de baza este de 20%. Acel 10% nu este in cel mai pozitiv scenariu, insa si o crestere de 20% este posibila daca guvernantii vor lua cele mai bune decizii”, a mai comentat seful Volksbank.

La finalul lui 2008, Volksbank Romania a inregistrat un profit de aproximativ 36-38 milioane de euro, iar pentru acesta seful sau estimeaza o crestere de 10%. In ceea ce priveste numarul de agentii acestea vor ajunge la 180 la finalul lui 2008, momentan acestea fiind 120. ”La finalul lui decembrie am mai deschis inca una sau doua sucursale, si in primul trimestru din 2009 vom deschide inca 20 de agentii”, a spus austriacul.

Unitatile bancii deschise in regim de franciza sunt in prezent in numar de 92. „Uneori, aceste agentii sunt mai profitabile pentru ca sunt conduse de antreprenori, alteori mai putin eficiente. Depinde de schema si de abilitatile de vanzare ale managerului francizei”, a explicat Schreiner.

Banca a incheiat anul trecut cu active totale de 5,4 miliarde de euro.

Banca, care a a ajuns pe locul trei in sistem in toamna lui 2008, nu se va mai dezvolta la fel de agresiv anul acesta, mai ales din cauza scumpirii costurilor finantarilor obtinute de la banca mama.

Volksbank Romania are in prezent aproximativ 1.500 de angajati, iar in 2009 intentioneaza sa angajeze inca 130 angajati.

„Noi mergem intr-o directie diferita, deschidem sucursale in continuare, chiar daca mai putine si nu concediem pe nimeni”, a concluzionat Schreiner cu privire la strategia bancii pe care o conduce.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri