Accesul redus al bancilor la finantarea externa si necesitatea finantarii deficitului bugetar fac necesara mentinerea de catre BNR a lichiditatii in sistemul bancar fara a spori volatilitatea cursului leului, se arata in comunicatul detaliat al BNR privind deciziile de politica monetara.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa reduca dobanda cheie de la 10,25% la 10% pe an, incepand cu 5 februarie 2009, si sa mentina nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru pasivele in lei si de 40% pentru cele in valuta.

"Continuarea procesului de intermediere sustenabila a economiei in conditiile restrangerii accesului bancilor la finantarea externa si finantarea deficitului public in aceasta perioada au facut necesara asigurarea lichiditatii in sistemul bancar fara a amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului", se mentioneaza in comunicat.

Banca centrala apreciaza ca efectele crizei financiare internationale se resimt din ce in ce mai puternic prin reducerea exporturilor si a finantarilor externe.

De asemenea, incetinirea creditarii sectorului privat contribuie la temperarea cresterii economice, "mentinandu-se in continuare un grad ridicat de incertitudine referitoare la magnitudinea acestor efecte", atrage atentia BNR.

Totodata, in ciuda "reluarii si consolidarii" procesului dezinflationist, ca efect al ieftinirii combustibililor si temperarii cresterii preturilor la alimente, precum si al politicii monetare, presiunile inflationiste au fost sustinute de relaxarea politicilor fiscale si salariale din anul electoral 2008, dar si de deprecierea leului.

BNR sustine ca perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, "evolutie marcata insa de persistenta incertitudinilor majore generate de volatilitatea conditiilor macroeconomice interne si internationale", reamintind de importanta unui mix echilibrat de politici macroeconomice, in conditiile ajustarii deficitului de cont curent odata cu refacerea increderii investitorilor straini.

Rata inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,3%, sub prognoza BNR, de 6,7%, dar semnificativ peste tinta institutiei, de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%).

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

Pentru acest an, BNR si-a fixat o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

Ca efect al coborarii dobanzii cheiei, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14,25% la 14% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 6% pe an, de la 6,25% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 21%, incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2009, de la 21,25%, se mai arata in comunicaul bancii centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri