Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea infiinta o divizie de gestionare a crizei, problema urmand sa fie discutata, cel mai probabil, in urmatorul Consiliu de Administratie, scrie Mediafax.
Numele vehiculat pentru conducerea acestei divizii este cel al lui Cristian Bichi. Acesta ocupa in prezent functia de director adjunct al Directiei stabilitate financiara din BNR.

Contactati de Mediafax, reprezentantii BNR nu au infirmat, dar nici nu au confirmat informatiile. Ei au aratat, insa, ca multe banci centrale, inclusiv cele membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale, dispun de astfel de structuri.

La inceputul lunii, Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR, spunea ca identificat cinci canale de transmitere a efectelor indirecte ale crizei financiare globale in Romania, respectiv cel comercial, cel financiar, al increderii, al cursului de schimb, si al efectelor asupra avutiei si bilanturilor. Seful bancii centrale a completat ca sistemul bancar din Romania nu este expus "activelor toxice" si poate constitui chiar o ancora pentru limitarea efectelor crizei financiare internationale.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a declarat joi ca bancile se pot indrepta in 2009 catre finantari in infrastructura si in domeniile telecomunicatiilor, informatic, farmaceutic si alimentar, pentru a compensa declinul pietei auto si al imobiliarelor.

"Universul nu se opreste la auto si imobiliare. Bancile vad aceste domenii ca fiind condamnate, pentru ca s-au expus prea mult la ele", a spus Lazea. Totodata, el a precizat ca bancile trebuie sa-si ajusteze porfoliile, pentru a crea un balans intre credite si depozite, in prezent acesta fiind de 1,3.

"In moneda europeana, raportul credite depozite este de 2 la 1, iar in lei a ajuns la 0,95. Bancile trebuie sa-si reduca cumva creditele in euro sau sa creasca depozitele. Cum vor ajunge la asta este problema fiecarei banci", a mai mentionat oficialul BNR.

El a afirmat ca decizia BNR de a mentine rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, respectiv la 18% pentru cele in lei a fost influentata si de faptul ca 54% din creditul neguvernamental este in valuta, preponderent euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri