Consiliul de administratie al BNR a mentinut astazi dobanda cheie la 10%, in conformitate cu asteptarile, dar a pus in practica o masura anuntata saptamana trecuta de guvernatorul Mugur Isarescu, excluzand de la calculul pasivelor in valuta pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung.
Analistii au anticipat decizia de pastrare a dobanzii cheie si a nivelului actual al rezervelor minime constituite de banci, si mentionau ca este posibila o modificare a bazei de calcul a acestora, potrivit NewsIn. Bancherii spun, insa, ca deblocarea creditarii va necesita si masuri din partea statului.

Rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale au fost mentinute la 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume, insa diferentierea intre resursele pe termen lung atrase de banci in valuta de cele pe termen scurt poate lasa la dispozitia bancilor sume importante si reduce rezervele internationale administrate de BNR, in care rezervele minime obligatorii ale bancilor reprezinta circa 40%.

Reducerea rezervelor ar urma sa fie compensata, insa, de banii din pachetul de finantare de 20 miliarde euro obtinut saptamana trecuta de la FMI, Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala. Prima transa de 5 miliarde de euro de la FMI vaintra dupa ce acordul de finantare cu Romania va fi aprobat de boardul Fondului, in urmatoarele saptamani.

BNR a anuntat, de altfel, ca reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, adica dupa intrarea primei transe de la FMI.

Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.
In comunicatul care anunta deciziile consiliului de administratie al BNR se mai mentioneaza ca institutia va utiliza in mod activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

Joia trecuta, Mugur Isarescu a declarat ca ar fi intelept ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung.

Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

"In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a spus Isarescu.

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora. In aceste conditii, rezervele minime ar putea chiar sa ramana la nivelul de 40%, la valute.

"Chiar daca ramanem la 40% (din pasivele in valuta n.r.), dar excludem liniile de finantare pe termen lung, tot vorbim de o reducere foarte mare", a mai spus Isarescu.

BNR a analizat si aprobat scrisoarea de intentie transmisa FMI

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a analizat si aprobat scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International (FMI) privind obtinerea unui aranjament de finantare externa cu institutiile financiare internationale si Uniunea Europeana.

Isarescu va participa la o dezbatere initiata de conducerea Parlamentului

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca Birourile Permanente ale celor doua Camere l-au invitat, maine, la ora 13.00, pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la o dezbatere privind situatia economica si monetara si a mentionat ca Isarescu a acceptat.

La dezbatere vor participa conducerile celor doua Camere si reprezentantii comisiilor de buget-finante, a precizat Mircea Geoana. Potrivit lui Geoana, discutiile vor viza situatia economica in contextul deciziei luate la Viena de a stabili un acord de principiu intre FMI, BNR si bancile comerciale cu reprezentanta in Romania.

"Domnul Isarescu a acceptat invitatia noastra, iar dezbaterea va avea loc miercuri, la ora 13.00, la sala "Stere" a Senatului" a mai spus Geoana.

Cele noua mari grupuri bancare internationale, care s-au intalnit joia trecuta, la Viena, cu reprezentanti ai FMI si BNR au facut promisiunea sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie, si sustin testul de stres pe care BNR il va face ca sa verifice stabilitatea sistemului bancar.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri