400 miliarde lei reprezinta suma despagubirilor ce trebuie acordate prin Fondul de Garantare a Asiguratilor
Proasta administrare este principala cauza care a condus la falimentul societatilor de asigurari Grup AS, Metropol, Asigurarea Nationala Romana si Croma, rezulta din rapoartele de pana acum ale lichidatorilor judiciari. Nici 10% din paguba produsa nu a putut fi recuperata, iar sansele sunt minime de a mai valorifica ceva din bunurile acestora. Grup AS, intrata in faliment in 2003, a generat o paguba de 10 milioane euro, iar lichidatorul a recuperat 300.000 euro. Datoriile bugetare ale societatii insumeaza peste 60 miliarde lei. "In capitalul social al societatii partea cea mai semnificativa a constituit-o uzulfructul asupra unui imobil. Singura perspectiva de a mai recupera ceva este ca fostii membri ai conducerii societatii - Dumitru Simion, Rares Padurariu, Marian Streche, Bogdan Gheorghiu - sa raspunda cu averea proprie, daca, conform legii, au contribuit la falimentul acesteia. Ministerul Finantelor a facut o cerere de atragere a raspunderii acestora, actiune aflata in prezent la Curtea de Apel. Lichidarea Grup AS va mai dura, probabil, pana in martie anul viitor", precizeaza pentru Adevarul Cristina Dica, director al societatii lichidatoare Cris Consult 2000. Compania Romana de Asigurare-Reasigurare (Croma) are doar un imobil in proprietate, care urmeaza a fi vandut. Suma solicitata de creditorii societatii a fost de 50 miliarde lei, iar instanta a acceptat, ca nivel al pagubei produse, 30 de miliarde. Cauza intrarii in faliment, in februarie 2005, a fost schimbarea actionariatului societatii, care nu a realizat investitiile anuntate si a inchis practic societatea, dupa ce a vandut o serie de polite de asigurare de sanatate.

Datorii de milioane de euro la buget

Fostii administratori ai Asigurarii Nationale Romane - Corneliu Gal, Claudiu Mihai Tusac si Vasile Baciu - au cerut efectuarea unei expertize contabile, considerata de specialisti drept o modalitate de a trage de timp; " judecatorul sindic urmeaza sa se pronunte daca acestia vor raspunde sau nu cu averea proprie pentru falimentul ANR", spune Otilia Milu, reprezentant al societatii lichidatoare Moore Stephans RVA. Falimentul Metropol a fost cauzat de proasta administrare a societatii, banii rezultati din polite nefiind folositi conform legii. Datoriile acumulate la buget si la daune inregistrate au depasit 5 milioane euro. Celor care au avut polite de asigurare la societatile ajunse in faliment le-au fost achitate pana in prezent, prin Fondul de Garantare a Asiguratilor, despagubiri de aproximativ 50 miliarde lei, dintr-un total de 400 miliarde lei", informeaza Gheorghe Cismaru, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Cu alte cuvinte, companiile de asigurari viabile, romanii asigurati, precum si creditorii suporta paguba societatilor de asigurari in faliment.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri