Ministerul Finantelor incearca sa forteze „mana invizibila” a bancherilor pentru ca acestia sa accepte randamente din ce in ce mai mici, eventual cu o singura cifra, la licitatiile de titluri de stat cu scadenta la un an. Finantele au refuzat, ieri, toate ofertele primite de la banci, motivand ca nivelul randamentului cerut de banci este „neacceptabil”.

Nu este prima oara cand Ministerul Finantelor isi permite luxul de a refuza bancile ce se inghesuie la usa ministerului pentru a cumpara titluri cu dobanzi generoase, insa, acum, situatia lichiditatilor de la Finante este mult mai buna.

Ministerul condus de Gheorghe Pogea a primit in ultimele saptamani mai multe injectii semnificative de capital: o transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul de la Comisia Europeana, 1,2 miliarde euro de la banci printr-un "club loan", precum si promisiunea ca a doua transa din pachetul financiar de la Fondul Monetar International va finanta deficitul bugetar.

Ultima licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount cu maturitatea la un an trebuia sa se incheie ieri, dar volumul final adjudecat a fost zero, din cauza ca Ministerul Finantelor a caracterizat nivelul randamentului cerut de banci ca fiind prea ridicat. Analizand dupa cum a evoluat pana acum randamentul acestor titluri si estimarile trezorierilor consultati de Wall-Street, se constata ca Finantele vor un randament de aproximativ 10% sau poate chiar de o singura cifra.

De la inceputul anului 2009, Ministerul Finantelor a incercat in fiecare luna sa atraga cel putin un miliard de lei prin titluri de stat cu discount scadente peste un an, insa, in luna august, a anutat doua licitati pentru acest tip de instrumente. Astfel, MFP a atras, prin 7 licititatii, 4,5 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta la un an, adica doar jumatate din cat si-a propus initial din cauza neintelegerilor pe care le are cu bancherii si care sunt legate de nivelul randamentului.

Nivelul randamentului maxim acceptat de Ministerul Finantelor era, la inceputul lui 2009, de 11,5%, egal cu randamentul mediu, dovedind ca la acel moment Finantele aveau mare nevoie de bani si erau dispuse sa plateasca pentru asta, la un moment in care increderea in economia Romaniei era slaba. Ulterior, randamentul maxim a scazut pana la 10,5%, iar randamentul mediu a ajuns si mai jos, la 10,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri