Mai mult de jumatate (63%) dintre romani se pregatesc pentru o eventuala reducere a veniturilor in 2010, iar 45% nu si-au planificat bugetul si nici nu intentioneaza, pentru ca nu stiu ce ar putea sa aduca anul 2010, releva un studiu realizat de Aviva.
Potrivit studiului, 70% dintre cei care si-au planificat bugetul familiei sunt casatoriti si au deja un copil sau se pregatesc sa aiba unul.

Planificarea bugetului familiei reprezinta un calcul al posibilitatilor financiare ale unei familii si include toate cheltuielile pe care o familie previzioneaza sa le faca in cursul anului.

Surprinzator sau nu, anul 2010 nu pare a fi cu mult diferit de anul 2009 - cei mai multi respondenti au declarat ca nu asteapta nimic pozitiv de la anul 2010 si au luat in calcul ce este mai rau (o reducere a veniturilor, o eventuala pierdere a locului de munca).

De asemenea, 55% dintre cei care au reusit totusi sa faca o astfel de planificare a bugetului au inclus o eventuala reducere a cheltuielilor.

Mai mult decat atat, 63% din totalul respondentilor, indiferent daca si-au planificat sau nu bugetul, se tem de o posibila reducere a veniturilor familiei.

„Studiile noaste arata cei care au familie sunt mai responsabili si predispusi la o astfel de planificare a bugetului familiei (70% dintre cei care au declarat ca si-au planificat bugetul sunt casatoriti si au un copil sau se pregatesc sa aiba unul), insa desi declara ca intentioneaza sa economiseasca si sa isi protejeze familia (65%), statisticile de vanzari arata ca esueaza in planificare si totul ramane la nivel declarativ”, declara Shah Rouf, CEO Aviva Romania.

Imprevizibilitatea pietelor financiare (interne si internationale) si conditiile de creditare nu foarte avantajoase i-au speriat pe majoritatea romanilor si peste 60% dintre acestia au declarat ca vor face tot ce pot ca in 2010 sa nu apeleze la surse externe de finantare si sa se descurce fara.

Bugetul anului 2010 nu arata foarte bine nici pentru cei mai optimisti dintre respondenti. Majoritatea au inclus in buget doar cheltuielile obligatorii (80%) si se pregatesc pentru ce poate fi mai rau.

Astfel, doar 46% dintre respondenti au declarat ca isi doresc sa faca achizitii de mare valoare in 2010 (masina, apartament, teren) insa nu cred ca vor reusi, in timp ce 38% dintre ei nici macar nu isi propun.



In ceea ce priveste vacanta, 34% dintre respondenti au declarat ca inca nu sunt siguri daca isi vor permite un concediu. In privinta banilor pusi deoparte, 50% nici macar nu se gandesc sa isi propuna sa economiseasca in 2010.

Studiul a fost realizat in perioada 15 decembrie 2009 -15 ianuarie 2010, in randul a peste 500 de persoane din toata tara, pentru a afla daca si cum si-au planificat bugetul familiei in 2010.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri