Dobanzile de pe piata interbancara au inceput sa se segmenteze in functie de primele de risc din tara de origine, fapt care le creeaza probleme de functionare lor si celorlalte banci din sistem, a declarat Claudiu Cercel, director general al BRD, in cadrul unui seminar organizat de BNR.
Cercel a facut aceste declaratii in contextul in care economia Greciei se confrunta cu dificultati, motiv pentru care primele de risc pentru titlurile emise de aceasta au crescut, fapt care afecteaza si bancile sale comerciale.

"Un alt element care se manifesta si pe piata locala este prezenta bancilor care provin din tari cu prime de risc deteriorat. Nu voi da nume. Este clar la ce ne referim. Aceasta are ca efect o segmentare a pietei interbancare si o segmenare a depozitelor clientilor. Se creeaza insule, banci care functioneaza la dobanzi diferite fata de alte banci, nu numai pentru aceste insule este dificil sa functioneze. Este dificil si pentru ceilalti, pentru ca se pot confrunta cu niste intrari ridicate de lichiditate la un moment dat foarte impotrtante", a mentionat Claudiu Cercel, potrivit NewsIn.

El a mai precizat ca dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat este importanta si trebuie sa aiba loc, "poate printr-o politica un pic mai inteligenta a Ministerului de Finante" pentru ca este un element important sa putem sa lichidizam portofoliul de titluri de stat achizitionat de pe piata primara si prin canale diferite de banca centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri