Din cauza majorarii indicilor de referinta, dobanzile variabile cresc
Libor, Euribor si Bubor, indici de referinta de pe plan international si national, sunt in crestere. Evolutie care va antrena majorarea dobanzilor la creditele legate de acesti indici, dar va lasa indiferente produsele care au dobanzi variabile independente.

Dobanda de referinta pentru dolar, Libor, creste constant de aproape doi ani. Estimarile pentru ianuarie 2006 sunt de 4,7%. Euribor, dobanda Bancii Centrale Europene, va fi la randul sau majorata din luna ianuarie, cu maximum 0,5%. Datorita excesului de lichiditate de pe piata romaneasca, si BNR a inceput deja sa atraga depozite la dobanzi mai inalte, ridicand nivelul dobanzii in lei, Bubor.

Cum se vor traduce toate aceste miscari pe piata de retail romaneasca? Trebuie facute in primul rand cateva diferentieri. In functie de politica fiecarei banci, produsele de creditare au sau nu legata dobanda de unul dintre cei trei indici mentionati mai sus. Este vorba in primul rand de toate creditele ipotecare, produse care au formula dobanzii compusa din: Libor/Euribor la sase sau la trei luni, plus o marja fixa stabilita de banca. Pentru aceste tipuri de credite, influenta va fi una directa, cu impact la trei si sase luni in functie de modul de calcul al dobanzii. BCR, BRD Groupe Socit Gnrale, Banc Post, ING Bank, Piraeus Bank, Banca tiriac, Banca Transilvania, HVB etc. au fie doar varianta credit ipotecar, care va avea dobanda afectata de miscarile de pe piata internationala, fie varianta creditului imobiliar, unde dobanda nu va fi afectata de indicii internationali de referinta. Mai mult datorita cresterii concurentei pe plan intern am putea asista chiar la usoare scaderi pe componenta de valuta a creditelor imobiliare.

In privinta creditelor de consum si a celor de nevoi personale, componenta de valuta nu va mai juca un rol important datorita politicii monetare dusa de BNR. Pe acest palier, suprematia va fi a leului, dar dobanzile nu vor juca un rol important, chiar daca este de asteptat ca pana in primavara dobanzile la creditul in lei sa creasca, din cauza miscarilor indicelui Bubor pe piata interbancara. Totusi, in piata creditului de consum in lei, aceste miscari ar putea avea o contributie de maximum 1%. Principalele credite de consum afectate de acest indicator vor fi cele ale BRD Groupe Socit Gnrale, datorita componentei dobanzii (n.r.- Bubor +x%) la majoritatea produselor. Impactul direct va fi de aproximativ 200.000 de lei in plus pe luna la un credit de 20 de milioane de lei, de exemplu. Asa cum explica Patrick Gelin, presedinte BRD Groupe Socit Gnrale, piata financiara din Romania se misca extrem de repede si chiar daca avem o strategie pe termen lung, pe termen scurt suntem obligati sa pilotam bilanturile.

In acest context, bancherul sustine ca populatia ar putea miza pe dobanzile fixe atat la credite, cat si la depozite. Intr-adevar, 2005 a fost anul in care dobanzile fixe au prins tot mai mult teren cu atat mai mult cu cat, la ora actuala, sunt mai mici decat cele variabile. Dobanda fixa este dobanda calculata de banca pe un orizont de timp mai lung, cu marje de risc mai largi, fapt care permite o anumita siguranta in gestionarea portofoliului de credite. Cei care au contractat credite cu dobanda fixa in 2005 sunt marii castigatori din 2006, cand este de asteptat ca majoritatea dobanzilor sa cunoasca o oarecare crestere. Dobanda fixa este mai confortabila pentru debitor si datorita faptului ca in varianta in care dobanzile scad sub nivelul la care a fost contractat initial un credit cu dobanda fixa, exista varianta refinantarii respectivului credit.

Cert este ca in 2006 batalia creditelor se va da in lei. si chiar daca in primul trimestru al anului am putea avea cresteri de 1% a dobanzilor la credite, competitia de pe piata bancara ar putea contrabalansa acest lucru in a doua jumatate a anului. Tot competitia este cea care va determina si o diversificare a produselor bancare anul viitor.



Dobanda fixa ar putea reprezenta viitorul in Romania. Pana acum era greu de revizionat pe termen lung, dar bancile au inceput sa lucreze si in aceasta directie.
Patrick Gelin,
presedinte BRD Groupe Socit Gnrale


Ce dobanzi se modifica?

Dobanzile legate strict de un indice de referinta: creditul ipotecar de la BCR, BRD Groupe Socit Gnrale, HVB, Piraeus Bank si Banca tiriac
In cazul BCR, de exemplu, dobanda este formata din: Bubor la 6 luni + 2-3% pentru creditul in lei; Libor/Euribor la sase luni + 7% pentru creditele ipotecare in valuta. Mentionam ca, pe 25 noiembrie 2005, Euribor la sase luni era de 2,60% pe an, iar Libor, de 4,58%.
In mod normal, la 31 decembrie, ratele dobanzilor la aceste tipuri de credite vor fi recalculate, in functie de nivelul de atunci al celor trei indici de referinta
Dobanzile variabile legate implicit de indicii de referinta, chiar daca formula dobanzii nu subliniaza clar acest lucru: BRD Groupe Socit Gnrale pentru creditele de consum in lei, BCR pentru creditele de consum in valuta si Piraeus Bank pentru toate tipurile de credit in valuta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri