Cum functioneaza programul Prima Casa dupa un an de la lansare?

22 Iulie 2010 / 13:00 - 15:00


44 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT-Dezbaterile Wall-Street, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru astazi, 22 iulie, este “Cum functioneaza programul Prima Casa dupa un an de la lansare”.

Irina Constantinescu, director executiv in cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Adrian Jantea, director Promovare si Distributie - Persoane Fizice in cadrul departamentului comercial al BRD-Groupe Société Générale vor discuta in direct impreuna cu cititorii Wall-Street despre programul Prima Casa si toate detaliile aferente acestuia.

Un an de PRIMA CASA: Bilantul unui program guvernamental

Invitatii pe tema "Cum functioneaza programul Prima Casa dupa un an de la lansare?"

  • Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM
  • Adrian JANTEA Adrian JANTEA

Dezbateri pe tema: Cum functioneaza programul Prima Casa dupa un an de la lansare?


Cand si la ce banca voi putea obtine un credit ptr. prima casa pentru constructie de locuinte? La ORICE banca merg raspunsul e acelasi: nu este inca nimic finalizat din punct de vedere legislativ in ceea ce priveste acest credit ptr. prima casa. Este normal ca dupa 6 luni (!!!???) sa nu poti accesa acest tip de credit? Imediat incepe programul "Prima casa 3",iar autorizatia de constructie eliberata anul acesta! sa nu o putem folosi...pentru ca noi asteptam ...nici nu mai stiu ce anume. Mie imi este f clar ca acest program nu are ca prioritate dezvoltarea pietii imobiliare prin constructie de locuinte.

ileanna / 26 Iulie 2010 ora 10:36

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Se accepta venituri obtinute in strainatate (contract de munca nedeterminat de peste 5 ani) si daca da, care sunt actele necesare pentru depunerea dosarului de obtinere a unui credit Prima Casa?

Daniela-Mariana Plosceanu / 22 Iulie 2010 ora 16:42

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Va multumesc mult pentru raspuns. Am transmis e-mailurile despre care va vorbeam, chiar sefului Agentiei Amzei, fara sa primesc vre-un raspuns scris. Verbal mi s-a spus ca nu exista solutie pentru astfel de situatii decat pentru alte credite, exclus cele din Prima Casa.Va rog mult sa-mi dati o adresa de e-mail la care as putea sa va contactez in vederea solutionarii acestei situatii. violeta_emilian@yahoo.com

Violeta / 22 Iulie 2010 ora 15:06

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Din experienta dumneavoastra, credeti ca ar fi util un astfel de program si in alte sectoare: spre exemplu, in piata auto, sau pe zona corporate, credite pentru companii in conditii mai bune? multumesc pentru raspuns!

Marius D. / 22 Iulie 2010 ora 14:44
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 15:15

Programe asemanatoare exista in acest moment, unul dintre ele fiind chiar cel mentionat de catre dumneavoastra si anume cel din zona auto, cunoscut sub numele de Programul "Rabla". De asemenea in aceeasi idee au mai fost discutate si alte Programe pentru agricultura de genul 'Primul Siloz", "Primul Tractor".


pentru cei doi invitati: Ati observat in ultimele 2 luni, odata cu acest al doilea val de criza - criza bugetara + criza fiscala, o schimbare in comportamentul potentialilor clienti (reducere a interesului, a nr. de dosare, etc.)? Va asteptati sa continue aceasta tendinta?

Felix / 22 Iulie 2010 ora 14:42
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:27
Dupa cum am precizat si la o intrebare anterioara, ritmul dosarelor primite de Fond se mentine la aprox. 100 - 120 dosare/zi.

Doresc sa-mi construiesc o casa. Daca maine vin la banca cu toate actele necesare pentru credit cat dureaza pana se aproba creditul astfel incat sa pot demara constructia ?

Ana / 22 Iulie 2010 ora 14:20
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 15:27
In functie de complexitatea documentatiei ce urmeaza a fi analizata, durata poate varia intre 10 si 15 zile lucratoare, aceasta durata incluzand si aprobarea de catre FNGCIMM a solicitarii de garantare.

Acum 30 min am venit de la sucursala unei banci care acorda creditul "Prima casa",domnisoara nu era deloc pregatita sa raspunda intrebarilor mele astfel incat am plecat cu coada intre picioare.Cea mai arzatoare intrebare pentru mine este:pot sa accesez acest credit pentru a construi o casa (ma refer la a ridica o casa nu a cumpara una gata finalizata?Daca da care ar fi conditiile?Multumesc

MAAB / 22 Iulie 2010 ora 13:54
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 15:08
Puteti aceesa un credit pentru constructia unei locuinte prin programul Prima Casa. Conditiile pe care trebuie sa le indepliniti sunt, pe scurt:
- trebuie sa faceti dovada cu o declaritie autentica pe propria raspundere ca nu ati detinut sau nu detineti o alta locuinta
- trebuie sa aveti in proprietate terenul pe care urmeaza sa construiti locuinta
- sa prezentati un proiect tehmic cu detaliile de executie a locuintei
- sa detineti o autorizatie de constructie
- sa aveti incheiat un contract de antrepriza cu o societate de constructiii
- in contractul de antrepriza sa fie stipulat termenul maxim de finalizare al constructiei (max. 18 luni)
- sa prezentati certificatul de atestare fiscala eliberat la cererea constructorului
- sa prezentati dovada constiturii de catre constructor a unei garantii de buna executie de 10% din valoarea totala a devizului estimativ de lucrari.
- sa aveti un contract  incheiat cu un diriginte de santier
- sa dispuneti de un avans de min 5% din valoarea costului de construire
- sa constituiti un depozit colateral pentru garantarea dobanzii in valoare egala cu 3 rate de dobanda.
si nu in ultimul rand sa indepliniti conditiile specifice de eligibilitate din punct de vedere al veniturilor.

Buna ziua, Referitor la achizitionarea unei locuinte in curs de constructie pentru care plafonul este de 70.000 EURO: practic acest segment al programului "Prima casa" nu functioneaza. Unele banci sustin ca mai sunt necesare norme legale in acest sens sau incheierea unor aditionale la protocolul incheiat intre banca si fond. Exista banci care acorda astfel de credite si care este mecanismul de achitare catre constructor a c/val. locuintei (pe masura executarii unor etape, certificate de un evaluator sau integral dupa finalizarea si intabularea constructiei)? Va multumesc,

Mihai Alexie / 22 Iulie 2010 ora 13:42
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 15:32
Programul functioneaza pentru achizitionarea unei locuinte aflate in curs de finalizare, cu conditia ca autorizatia de constructie sa fie dupa data de 22 februarie 2010 si sa fie inscrisa in Cartea Funciara.

BNR a redus succesiv dodanda de politica monetara, insa bancile nu acorda credite decat pentru pentru Prima Casa/guvern. Nu considerati ca bancile ar trebui sa dea bani oamenilor de afaceri, care produc bani... si nu celor care doar ii cheltuiesc pe pensii si salarii? De ce bancile care acorda credite pentru Prima Casa nu au ajuns la un acord intre ele pentru a acorda credite doar celor care isi fac o locuinta noua/cumpara o locuinta noua...si nu pentru achizitia unei locuinte vechi? Astfel, bancile ar stimula cat de cat piata constructiilor. Iar constructorii...daca ar avea de lucru...si-ar putea plati creditele. Asa, toata lumea ar fi fericita. Nu credeti?! Ori va plac doar afacerile cu statul?

Andei Bozonas / 22 Iulie 2010 ora 13:28

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Este posibila obtinerea unui credit pentru prima casa pentru a cumpara, consolida si extinde o casa mai veche?

laurean / 22 Iulie 2010 ora 13:21
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:30
Programul functioneaza pe 2 componente: fie achizitionarea unei locuinte finalizate, fie constructia unei locuinte pe un teren aflat in proprietate.

Buna ziua, 1.Cum se poate scurta timpul ( 10 zile calendaristice!) scurs de la aprobarea unui dosar la FNGCIM si pina ce acesta ajunge letric in banca unde a fost initiat dosarul? 2. In cazul in care obtin o aprobare de la MF de mansardare a locuintei aduse in garantie se poate solicita o reevaluare a dosarului si o suplimentare a sumei cu un credit Prima Casa? Va multumesc!

CLAUDIA MIHAELA TIRLEA / 22 Iulie 2010 ora 13:20
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 15:40
Referitor la cea de-a doua intrebare nu puteti solicita suplimentari ale creditului obtinut prin programul Prima Casa deoarece nu ati mai fi eligibil pentru acest program pentru ca sunteti deja proprietarul unui imobil. In schimb puteti obtine alte tipuri de credite pentru modernizarea, modificarea locuintei. In acelasi timp trebuie sa tineti cont de faptul ca imobilul achizitionat este ipotecat in favorea Statului Roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice si pentru orice modificare adusa acestuia trebuie obtinut un acord.

Buna ziua! Aveti idee cat la suta din fondul alocat programului prima casa a fost "consumat" pana in acest moment in total sau in particular la banca Dvs. Multumesc!

Catalin / 22 Iulie 2010 ora 13:17
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:41
Daca ne referim la creditele deja acordate si la cele care se gasesc in diferite stadii de aprobare, valoarea acestor credite in cazul BRD Groupe Societe Generale este de peste 280 milioane euro.

Pentru cei doi invitati: Considerati ca programul Prima Casa ar fi avut mai mult succes daca plafonul de garantare s-ar fi marit la 100.000 de euro?

Liviu F. / 22 Iulie 2010 ora 13:05
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:50
Din experienta de pana acum, valoarea medie a unui credit acordat prin programul Prima Casa este de aproximativ 42.000 euro, putin mai ridicat intradevar pentru Bucuresti. Nu trebuie sa neglijam de asemenea faptul ca un credit de 100.000 euro genereaza sume lunare de plata destul de importante.

buna ziua am dat avansul pt un apartament prin programul Prima casa si acumastept aprobarea de la Bucuresti de la fond. Intrebarea mea pt dumneavoastra: Daca pesteo perioada de timp din diferite motive nu voi mai putea sa imi platesc ratele pot sa scot apartamentul la vanzare sa imi mai recuperez din bani sau daca banca il va executa silit eu voi mai primi ceva din banii pe care i am dat?

calin / 22 Iulie 2010 ora 13:01
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:46
Apartamentul pe care urmeaza sa il achizitionati prin acest Program este ipotecat in favoarea Statului Roman prin reprezentantul sau legal Ministerul Finantelor Publice. 

Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot accesa un credit prin programul Prima casa, avand in vedere faptul ca in perioada 19921998 am detinut un apartament in coproprietate cu fostul sot. Mentionez faptul ca la data intrarii in vigoare a OUG 60/2009 aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 368/2009 nu detineam nicio locuinta si nici in acest moment nu detin vreun imobil in proprietate (individuala sau asociativa).Va multumesc anticipat.

Ileana Dume / 22 Iulie 2010 ora 12:57
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:47
Pentru a accesa un credit Prima Casa, legislatia prevede ca beneficarul sa faca dovada cu o declaratie autentica pe propria raspundere ca indeplineste conditia prevazuta la art. 1 alin. (2) din OUG nr.60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea 368/ 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:40
Conform legilatiei in vigoare, declaratia pe propria raspundere se refera la faptul ca nu ati detinut niciodata si nu detineti, individual sau impreuna cu sotul,  o locuinta.

Aurel Saramet a declarat ca Fondul are deja in lucru cu BRD doua dosare pentru constructie de locuinta noua. Ca idee, ce fel de locuinte vor sa isi construiasca romanii prin Prima Casa: in ce oras, cu cate camere, etc?

Dan C. / 22 Iulie 2010 ora 12:56
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:28
Avem intradevar doua solicitari pentru constructii de locuinte prin programul Prima Casa una dintre ele fiind in Iasi, cealalta in Bucuresti.

Care este tendinta preturilor apartamentelor din Bucuresti din punctul Dvs. de vedere? Vor mai creste? Stagneaza, vor scadea? De asemenea, cand expira actualul program Prima Casa? Se va mai reinnoi? Plafoanele de acordare vor fi modificate, in sens crescator sau descrescator? Va multumesc!

Romeo Dan Teodorescu / 22 Iulie 2010 ora 12:23
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:24

Va pot raspunde numai la intrebarile legate de activitatea desfasurata in cadrul institutiei pe care o reprezint.
Momentan, plafonul alocat Programului este pentru anul 2010 si este valabil pana la sfarsitul anului, in limita sumei alocate, respectiv 700 mil. euro. Orice alta modificare se poate face numai prin Hotarare de Guvern.

Am contractat un credit cu BRD-Groupe Société Générale prin programul Prima Casa in luna noiembrie a anului 2009. Datorita modificarilor ce au avut loc in legislatia ce reglementeaza salarizarea institutiei in care lucrez, venitul meu a scazut cu aproximativ 70%. Am trimis zeci de e-mailuri la banca, cu solicitarea (rugamintea) de a se gasi o solutie legala si viabila de micsorare a ratei pe care in curand nu voi mai putea s-o platesc. Perioada de creditare este de 30 de ani. Are in vedere banca aceste situatii? Se cauta solutii?

Violeta / 22 Iulie 2010 ora 12:19
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:20
BRD Groupe Societe Generale are solutii pentru persoanele care intampina anumite dificultati financiare printre care si solutii de diminuare a sumei lunare de plata pentru o anumita perioada de timp, pana cand situatia finaciara a clientului va intra in normal. Recomandarea noastra este sa contactati un consilier de clientela pentru ca acesta sa va sprijine printr-o oferta personalizata, conform situatiei dumneavoastra. De asemeanea cu cat atat aceasta intalnire va avea loc inainte ca veniturile dumneavoastra sa sufere modificari si deci sa apara intarzieri la plata sumelor lunare datorate, cu atat solutia gasita va fi mai simpla si mai adaptata situatiei dumneavoastra.

As dori sa intreb daca stiti cumva daca acest program va continua si in 2011. Multumesc.

Constantin-Adrian Moroianu / 22 Iulie 2010 ora 12:19
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:28
Va rog sa consultati raspunsul pe care l-am dat intrebarii Emiliei.

De ce nu se mai acorda atat de multe credite pentru Prima Casa anul acesta fata de anul trecut? Multumesc

Alina Neagu / 22 Iulie 2010 ora 12:16
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:18
Anul trecut au fost acordate aprox. 12.ooo garantii pentru credite acordate in cadrul programului, in aprox 6 luni de derulare.
in anul 2010 , pana la data de astazi, au fost acordate peste 12.600 de garantii, pastrandu-se astfel ritmul inregistrat in 2009.

Buna ziua! Ce banci abiliteaza in programul "Prima casa" si care accepta candidati angajati legal pe perioada nedeterminata; ce pasi trebuie sa urmez pentru obtinerea creditului si daca pot participa cu 2 salarii cumulate: fiind al meu si al fratelui sau al unuia dintre parinti. Va multumesc. Cu respect, Alina Virlan

Alina Virlan / 22 Iulie 2010 ora 12:11
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:36
BRD Groupe Societe Generale este una din bancile care acorda credite in cadrul acestui Program. Angajatii cu contract de munca pe perioada nedeterminata sunt eligibili pentru acordarea unui credit. Veniturile rudelor de pana la gradul IV pot fi cumulate pentru analiza gradului de indatorare.

In cazul achizitiei unui apartament prin programul ``Prima Casa`` de la o firma de constructii, iar creditul va fi in Euro, banca va vira in contul firmei Euro sau RON? In cazul in care se vireaza RON cine suporta diferenta de schimb valutar, acesta constituind de fapt un comision in plus in favoarea bancii !? Care este motivul cresterii comisionului de garantare FNGCIMM la 0,49% ANUAL si care este motivul pentru plata acestuia daca creditul este garantat cu ipoteca + asigurarea locuintei? Se mai percepe acel comision de analiza datorat FNGCIMM de 0.15% pentru promisiunea de creditare? De ce bancile obliga pe cei ce apeleaza la acest tip de credit sa faca un depozit colateral format din trei rate de dobanda, depozit caruia nu i se aplica nici un fel de dobanda si de ce cele trei rate sunt neaparat primele, evident fiind cele mai mari ?

Mihai / 22 Iulie 2010 ora 11:47
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:06
Banca va vira in contul firmei sumele in lei, facturile emise de catre aceasta fiind in lei. Eventualele diferente de curs valutar vor fi suportate de catre beneficiar.
Constituirea acestui depozit este  reglementata prin Hotarare de Guvern si constituie criteriu de eligibilitate pentru clientii care doresc achizitionarea unei locuinte prin acest program.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:01
Comisionul perceput de FNGCIMM este de gestiune a garantiilor, se percepe pentru primul an proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului respectiv, apoi anual, la soldul garantiei. Acest comision acopera costurile de acordare, monitorizare si plata a garantiei, in conformitate cu mandatul dat de Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice.


Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:15
Comisionul de acordare mentionat de Dvs. nu se refera la acordarea garantiei, ci a creditului. Pentru emiterea promisiunii a fost perceput  un comision de acordare a promisiunii de 0,15%. in acel caz nu se percepea si comision de gestiune. Legislatia actuala nu mai prevede posibilitatea acordarii de promisiuni.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:44
Vom transmite informatiile solicitate de Dvs. catre redactia wall -street, urmand ca acestea sa va fie furnizate daca le transmiteti o adresa de e-mail la care sa va poata raspunde.

Dobanda de la creditul Prima Casa se mai poate renegocia?

teodora leuca / 22 Iulie 2010 ora 11:42
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:11
Dobanda pentru acest tip de credit este stabilita in functie de un indice monetar, Euribor la 3 luni, la care se adauga marja bancii, aceasta fiind fixa (nu poate suferi modificari pe parcursul derularii creditului).  Singurele modificari ale dobanzii pot aparea din evolutia acestui indice monetar.

Revin cu o corectie legata de informatiile pentru apartamentele noi: de fapt ma intereseaza care este valoarea medie de tranzactionare a unui apartament nou prin intermediul programului Prima Casa. Multumesc.

Cristina / 22 Iulie 2010 ora 11:39

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Exista situatii de refuz dosare? daca da, care ar fi cele mai intalnite cazuri? Multumim!

Gabriela SAMOILA / 22 Iulie 2010 ora 11:20
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:04
Fondul de garantare poate refuza un dosar numai in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de eligibilitate prevazute de legislatie. In cazul in care se constata ca dosarul nu este complet, dar sunt indeplinite conditiile de eligibilitate, dosarul se returneaza bancii spre completare, urmand a fi aprobat cand este complet.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:20
Dosarele se transmit de catre banci si se prelucreaza numai in sistem informatic, deci criteriul cronologic este dat obligatoriu de sistemul informatic.

Fondul de garantare sau programul Prima Casa impune vreo conditie referitoare la coplatitori/garanti (de exemplu: sa fie rude de gradul I)?

Andreea / 22 Iulie 2010 ora 11:20
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:00
Fondul de garantare verifica numai conditiile de eligibilitate impuse prin legislatie, respectiv prin HG 717/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditiile referitoare la coplatitori/garanti sunt specifice fiecarei banci, in functie de normele proprii de creditare.

Care sunt pasii care trebuie urmati pentru a obtine un credit Prima casa de la BRD ?

marcela stanciu / 22 Iulie 2010 ora 11:02
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 14:22

Va rog sa consultati raspunsul pe care l-am dat intrebarii Oanei.

Cititi si articolul "Care sunt pasii pentru a lua un credit Prima Casa?"


In ce conditii se poate accesa plafonul maxim de creditare de 70k (ca alternativa la limita de 60k pt prima casa)? Se acorda daca iti construiesti tu cu asistarea unei firme de constructi autorizata sau si daca achizitionezi o constructie nou ridicata? (dau exemplu vile in curs de construire de actre dezvoltatori care au cateva apartamente fiecare si pt care preturile sunt de 65-75k lei si care nu se incadreaza in prima casa pe plafon de 60k). Multumesc anticipat pt lamurir!

Gabriela SAMOILA / 22 Iulie 2010 ora 11:00
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:56
Se poate accesa o suma de maxim 66.500 euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta finalizata, ce are autorizatia de constructie eliberata dupa 22.02.2010, sau daca se construieste o locunta pe terenul aflat deja in proprietate, avand, de asemenea, autorizatia de constructie eliberata dupa data de 22.02.2010.

Am terenul, am autorizatie de constructie valabila (emisa inainte de 22.02.2010) insa nu am putut obtine nici un credit pentru constructia casei pentru ca acest program NU este functional pentru constructie de la zero. Vor fi bancile deschise sa acorde credite pentru constructie?

Cosmina / 22 Iulie 2010 ora 10:58
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:48
Programul Prima Casa pentru partea de constructii este functional, dar una din conditii este ca autorizatia de constructie sa fie emisa dupa data de 22.02.2010.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:12
la momentul actual exista semnate conventii de garantare pentru parte de constructii cu 12 banci.

Buna ziua. Facand referire doar la apartamentele noi, care este exact procentul in care s-au acordat credite pentru acestea si care ar fi valoarea medie a unui credit acordat. De asemenea, exista o preponderenta insemnata a unui tip de apartament in functie de numarul de camere? Va multumesc.

Cristina / 22 Iulie 2010 ora 10:44
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:45
Conform statisticilor existente la nivelul Fondului, aprox. 29% din numarul garantiilor emise pentru achizitionarea de locuinte prin Program sunt pentru imobile finalizate dupa 01.01.2008.
Valoarea medie, la nivel national, este de aprox. 42.000 euro (aici sunt incluse toate tipurile de locuinte).
Aprox. 51% din solicitarile primite sunt pentru imobile cu 2 camere.

Pe toata perioada creditarii ( 20 , 30 de ani ) dobanda este fixa ( in afara de indicele euribor ), si daca da , este stipulat in contract expres acest lucru ? Si daca fondul de garantare intarzie analizarea dosarului unde pot face depune o plangere , sau ma pot adresa protectiei consumatorului ? si din moment ce in ultima perioada piata imobiliara e aproape moarta si nu se prea vand apartamente , de ce ar intarzia ? ca au doar cateva dosare pe zi de analizat ? va multumesc

MARIUS BOBOC / 22 Iulie 2010 ora 10:43
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:39
Conditiile programului prevad obligativitatea ca banca sa nu modifice conditiile initiale, singurul element variabil fiind indicele Euribor. Este obligatoriu ca acest lucru sa fie prevazut in contractul de credit.
Ritmul de primire si procesare al dosarelor la Fondul de garantare se mentine la aprox. 120 dosare / zi, nefiind inregistrate intarzieri fata de termenul prevazut in legislatie.

Care sunt pasii care trebuie urmati pentru a obtine un credit Prima casa de la BRD ?

oana / 22 Iulie 2010 ora 10:42
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:51
Avem in acest moment peste 930 unitati si toti consilierii de clientela din acestea sunt pregatiti sa va acorde consiliere pentru creditele acordate prin programul Prima Casa. Recomandarea mea este sa ii contactati in primul rand pe acestia si dupa aceea sa incepeti demersurile care privesc obtinerea documentelor ce va sunt necesare pentru obtinerea creditului.

Cititi si articolul "Care sunt pasii pentru a lua un credit Prima Casa?"

Ce nota dati programului Prima Casa pe o scara de la 1 la 10, dupa primul an?

Calin A. / 21 Iulie 2010 ora 18:44
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:42
Programul Prima Casa a reusit sa invioreze o piata imobiliara care era oarecum in stand-by. Suntem pregatiti in continuare sa raspundem rapid cererilor care vizeaza obtinerea unor astfel de credite.

Buna ziua! Am contractat un credit prima casa anul trecut pentru achizitia unei case. Intentionez sa fac o separare a casei in 2 apartamente iar intrebarea mea este daca exista vreo problema din punctul de vedere al Fondului de Garantare catre acest demers, atata timp cat garantia creditului ar fi suficienta si in conditiile in care ar trece ipoteca doar pe jumatate din imobil. Din punct de vedere notarial acest lucru e posibil, iar banca ar accepta reinscrierea ipotecii pe jumatate din imobil atata timp cat nu ar exista impedimente din partea fondului de garantare. Multumesc!

Calin / 21 Iulie 2010 ora 09:41
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:38
In cazul Programului Prima Casa, ipoteca legala de rangul 1 este inscrisa in favoarea Statului Roman, reprezentat de catre Ministerul Finantelor Publice.
Prin urmare, in vederea indeplinirii solicitarii dumneavoastra aceasta institutie ar trebui sa isi dea acordul pe de o parte, in vedeerea realizarii dezmembrarii apartamentului iar pe de alta parte, in vedeerea radierii ipotecii asupra unuia din apartamentele rezultate.
Ca si procedura, sarcina inscrisa asupra imobilului achizitionat prin credit se transmite de drept catre cele doua imobile rezultate in urma dezmembrarii, fara a mai fi necesare demersuri suplimentare.
Totusi in situatia in care clientul doreste radierea ipotecii existente pe unul din apartamente, aceasta nu se poate realiza decat cu acordul expres al Statului Roman prin reprezentantul sau, Ministerul Finantelor Publice.Acst acord va fi solicitat si de catre Notarul care instrumenteaza cazul cat si de catre Cartea Funciara.
Pentru ca Statul Roman sa pronunte un asemenea acord este foarte importanta, intradevar, valoarea de evaluare a imobilului. In analiza efectuata de catre aceasta institutie pot exista si alte elemente cum ar fi faptul ca legislatia privind acest program prevede faptul ca ipoteca este instituita asupra locuintei achiztionate prin program - si nu asupra unei parti a acesteia - pe care nu le putem insa preconiza in totalitate.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 14:42
Orice solicitare care are implicatii asupra inscrierii imobilului in cartea funciara, respectiv are legatura cu ipoteca instituita in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice se va adresa Ministerului Finantelor Publice, Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica  - Programul Prima Casa.

Desi pe site-ul Dvs. se spune clar ca "FNGCIMM SA-IFN analizeaza n maxim 5 zile dosarul complet primit de la banca si transmite bancii decizia privind acordarea garantiei financiare solicitate", toate bancile se plang de lentoarea cu care analizati dosarele. Stiu caz concret cand desi avizul Dvs. a fost favorabil a durat aproape 2 saptamani pana au ajuns la banca contractele. Sunt in momentul de fata pe punctul de a-mi fi inaintat dosarul catre fond. Ce se intampla daca nu primesc raspunsul de Dvs in maxim 5 zile? Cui ma pot adresa spre solutionare? Precizez ca ai Dvs. colegi spun ca nu aveti program cu publicul si refuza sa ofere informatii telefonice. O alta intrebare: De ce analizati toate dosarele la Bucuresti in conditiile in care aveti filiale in toate judetele? Multumesc anticipat pentru raspunsurile complete si corecte.

Claudiu / 21 Iulie 2010 ora 09:37
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:14
Toate dosarele complete si corecte sunt aprobate de Fond in termenul prevazut in legislatie.  Pana la momentul in care contractul ajunge la unitatea teritoriala a bancii, trebuie avut in vedere si timpul de expediere prin posta sau curierat. Banca initiatoare a dosarului poate urmari stadiul acestuia la Fond prin intermediul sistemului informatic.
Referitor la analiza dosarelor la sediul central, este o decizie care priveste managementul programului, in concordanta cu mandatul dat de Ministerul Finantelor Publice si in acord cu bancile partenere.

Este posibil ca plafonul de 57.000 EUR sa creasca, acum ca TVA-ul s-a marit si probabil ca si preturile apartamentelor vor urca? Multumesc.

RALUCA MARCU / 21 Iulie 2010 ora 08:37
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:33
Fondul de garantare este doar mandatarul statului pentru acordarea de garantii. Orice modificare a Programului presupune o modificare legislativa. Totusi, la momentul actual exista posibilitatea obtinerii, pentru locuintele noi, finalizate, care au avut autorizatia de constructie eliberata dupa data de 22.02.2010 a sumei maxime  de 66.500 Eur.
Din statisticile la nivel national, valoarea medie a creditului / garantiei prin Programul Prima Casa este de aprox. 42.000 Eur.

Care banci abilitate in programul "Prima casa" accepta candidati care sunt angajati legal pe perioada nedeterminata in UE, deci salarul provine din extern ?

Adrian N. Negrean / 21 Iulie 2010 ora 08:09
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:13
BRD Groupe Societe Generale accepta venituri obtinute de catre angajati legal, pe perioada nedeterminata, in strainatate.

Care credeti ca este cel mai mare avantaj al programului Prima Casa?

Florin-Cristian Chivu / 21 Iulie 2010 ora 07:27
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:23
Din punctul meu de vedere sunt doua mari avantaje. Primul este legat de marimea avansului, reglementat la min. 5% din valoarea imobillului ce urmeaza a fi achizitionat. Al doilea, dar nu neaparat in aceasta ordine, este dat de valoarea dobanzilor practicate pentru acest program. Ambele contribuie la cresterea numarului de clienti eligibili si prin urmare a celor care pot achizitiona o locuinta prin acest program.
In plus conditiile programului prevad faptul ca bancile trebuie sa pastreze conditiile initiale de la acordarea creditului pe toata perioada derularii acestuia.

Care este diferenta esentiala intre Prima Casa si un credit imobiliar normal?

Florin-Cristian Chivu / 21 Iulie 2010 ora 07:25
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:09
Diferenta esentiala este data de marimea avansului, in cazul programului Prima Casa acesta fiind reglementat prin lege la minim 5%.

am un teren impreuna cu sotul meu dar veniturile noastre sunt directionate in rate la diferite banci.Am putea beneficia de programul Prima Casa pentru construirea unei case?

adriana pop / 20 Iulie 2010 ora 21:27
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:02

Daca gradul de indatorare va permite puteti obtine un credit pentru constructia de locuinte prin programul Prima Casa chiar daca veniturile dumneavoastra sunt domiciliate la alte banci.


Cat mult a fost afectat Programul Prima Casa de lentoarea cu care primariile au emis autorizatii de constructie?

Stefan Bejan / 20 Iulie 2010 ora 11:19
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 13:06
Avand in vedere faptul ca prin programul Prima Casa se pot construi locuinte a caror autorizatie de constructie este eliberata dupa data de 22 februarie 2010, este prea devreme sa stabilim impactul duratei de emitere a autorizatiilor de constructie de catre primarii.

Programul Prima Casa va continua si in 2011? Multumesc.

emilia / 20 Iulie 2010 ora 11:10
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 13:00
Fondul de garantare este mandatar al statului in vederea acordarii de garantii. Fiind un program guvernamental, plafonul anual de garantare se aproba prin Hotarare de Guvern.

Cat timp dureaza procesarea unui dosar la Fondul National de Garantare? (maxim)

Andreea Botoaga / 20 Iulie 2010 ora 11:01
Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 12:55
Fondul de Garantare aproba solicitarea de garantare transmisa de banca si emite contractul de garantare in maxim 4 zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.

Irina CONSTANTINESCU Irina CONSTANTINESCU 22 Iulie 2010 ora 15:25
Nu va pot raspunde la cazuri particulare fara a avea posibilitatea de a verifica informatiile furnizate de Dvs.

Pentru reprezentantul BRD: Cat la suta din creditele date prin Prima Casa au fost pentru constructia de locuinte? Cum caracterizati acest procent? Mic, mare?

Dorin / 20 Iulie 2010 ora 10:53
Adrian JANTEA Adrian JANTEA 22 Iulie 2010 ora 12:58
BRD are in analiza solicitari de credite pentru constructii de locuinte, pana in acest moment nefiind inca finalizate niciunul dintre dosare.  Trebuie sa tinem totusi cont si de faptul ca modificarile legislative care permit constructia de locuinte prin programul Prima Casa sunt destul de recente si credem intr-o crestere a cererilor in urmatoarea perioada.


Setari Cookie-uri