Contributiile platite la fondurile de pensii facultative sunt deductibile de la calculul contributiilor de asigurari sociale, in limitele de deductibilitate stabilite potrivit Legii privind sistemul unitar de pensii publice, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Exceptarea contributiilor pentru pensia facultativa din baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale reprezinta inca un pas in concretizarea demersurilor intreprinse de CSSPP pentru clarificarea regimului de deductibilitate totala a acestor cheltuieli, se arata in comunicatul comisiei.

Un regim de deductibilitate totala pentru contributiile la pensia facultativa va presupune exceptarea acestora de la alcatuirea bazei de calcul aferenta impozitului pe venit sau profit precum si de la calculul contributiilor de asigurari sociale, asigurari de sanatate si pentru fondul de somaj.

In prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative se situeaza la 400 de euro pe an pentru angajat, si 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusa in aplicare de la inceputul anului 2009.

Aceste masuri sunt menite sa stimuleze interesul angajatorilor in a oferi pensii private facultative salariatilor precum si cresterii atractivitatii acestui sistem de pensii pentru angajatori si salariati deopotriva.

Contributia la pensia facultativa poate fi platita de salariat (din salariul brut), de catre angajator (suplimentar salariului brut) sau de catre angajat si angajator deopotriva. Din calculele efectuate de catre CSSPP, prin contributia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalenta a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei in cazul in care plata este efectuata de catre salariat. Daca plata o realizeaza angajatorul, atunci castigul este de 27 de lei. In plus, contributia la pensia facultativa este deductibila de la plata impozitului pe profit.

„Incurajarea participarii la sistemul de pensii facultative contribuie la stimularea economisirii pe termen lung prin intermediul pensiei private si, astfel, la asigurarea unei cresteri a calitatii vietii viitorilor pensionari, mai apropiata de cea din perioada activa.

In scopul stimularii economisirii in sistemul de pensii facultative si al protejarii intereselor participantilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) efectueaza toate demersurile necesare catre institutiile de resort, in vederea modificarii legislatiei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilitatii totale a contributiei aferente pensiei facultative”, mai precizeaza comisia.

La 30 noiembrie 2010, 216.895 participanti contribuiau la cele 13 fonduri de pensii facultative, administrate de 10 companii, mentinandu-se trendul usor ascendent al cresterii numarului de participanti de la inceputul functionarii sistemului: o crestere fata de 2009 cu 15,9% - decembrie si cu 18,0% - noiembrie. Fata de luna precedenta, cresterea a fost cu 1,3%.

Activele nete s-au mentinut in noiembrie 2010 in trendul semnalat de la inceputul functionarii sistemului. Astfel, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 314,4 milioane lei (73,2 de milioane euro1). Comparativ cu decembrie 2009, activele nete au crescut cu 54,1%, iar fata de noiembrie 2009 cu 63,7%. Fata de luna precedenta ac., cresterea a fost cu 2,4%.

In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, in luna noiembrie 2010, pentru 54,1% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 33,5% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12,4% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.

In luna noiembrie 2010, ponderea cea mai mare in structura de plasamente a fondurilor de pensii facultative era detinuta de titlurile de stat (63,6%), in scadere fata de 2009.

In noiembrie 2010, 91,2% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara, iar restul de 8,8% erau investitii externe.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri