Numarul de contracte de raspundere civila auto (RCA) a crescut anul trecut cu 7%, la 6,52 milioane, iar subscrierile au urcat cu 14%, la 2,46 miliarde de lei, a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu.
"Anul trecut, despagubirile platite de asiguratori pe segmentul RCA au atins 1,59 miliarde de lei, cu 4% mai mult decat nivelul consemnat in 2009. Dauna medie platita a avansat cu 8%, la 4.844 de lei", a afirmat Buzoianu.

Datele privind subscrierile si despagubirile pe segmentul RCA nu includ si cifrele referitoare la politele Carte Verde. Asigurarea Carte Verde este un contract de raspundere civila auto valabila numai in afara Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmarea a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate, scrie Mediafax.

Rezerva de daune avizate constituita de companiile care practica RCA a ajuns la 1,13 miliarde de lei, in crestere cu 22% fata de 2009, in timp ce rezerva de daune neavizate (IBNR) a urcat cu 27%, la 600,19 milioane de lei, evolutie pusa pe seama modificarii metodologiei de calcul a acestui indicator in 2008.

Numarul de dosare de dauna respinse la plata s-a ridicat la 8.458, reprezentand 2,4% din numarul dosarelor de dauna avizate, care in 2010 a ajuns la 353.259. Din aceasta cifra, 199.153 au fost solutionate prin procedura constatului amiabil.

"Anul trecut, reclamatiile RCA au insumat 5.303, in crestere cu circa 20%, din care neintemeiate au totalizat 2.220. Situatia se explica prin extinderea modalitatilor de a depune o reclamatie RCA, dar reflecta si disfunctionalitatile in procedurile de lucru ale asiguratorilor, acestia expunandu-se sanctiunilor prevazute de legislatie. Ponderea numarului de reclamatii RCA in numarul de dosare de daune avizate s-a situat la 1,5% in 2010", a spus Buzoianu.

El a amintit ca asigurarile RCA, impreuna cu cele facultative CASCO, detin cea mai mare pondere in totalul asigurarilor generale.

Potrivit datelor CSA, politele auto au avut o pondere de 74,6% in totalul subscrierilor de asigurari generale, de la 77,1% in 2009, pe fondul reducerii veniturilor generate de politele CASCO cu 25,1%, la 2,49 miliarde de lei.

Despagubirile CASCO au insumat 2,47 miliarde de lei, in scadere cu 14,4% fata de 2009.

Datele centralizate de CSA arata ca sumele platite ca despagubiri pentru vatamarile corporale au crescut cu 64%, la 110 milioane de lei in 2010, iar rezerva de daune a urcat cu 87%, la 463 milioane de lei.

Anul trecut, asigurarile generale au scazut cu 7,5%, la 6,69 miliarde de lei.

Impreuna cu asigurarile de viata, care au crescut cu 2,3%, veniturile companiilor de profil au Insumat 8,36 miliarde de lei, de la 8,87 miliarde de lei în 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri