Apple a lansat iCloud, un serviciu de stocare a informatiilor pe care utilizatorii le pot accesa, wireless, pe o gama larga de dispozitive. “Vom transforma PC-ul si Mac-ul in simple dispozitive. Vom muta serverele digitale «in nori»”, a declarat Steve Jobs, seful Apple, la lansarea serviciului.
Cu iCloud, fisierele vor fi stocate pe terte servere, numite “cloud”, datele fiind automat sincronizate. Acest lucru inseamna ca acelasi continut este disponibil de pe orice gadget Apple, fara a ocupa spatiu pe hard disk-uri, scrie Bloomberg.

Practic, clientii Apple vor putea accesa contacte, fotografii, programe sau aplicatii de pe orice dispozitiv, inclusiv iPhone-uri, iPad-uri si PC-uri ce ruleaza Windows dar au instalate serviciul iTunes al Apple. De exemplu, o poza facuta cu iPhone-ul va putea fi accesata imediat si de pe iPad-ul sau Mac-ul aceluiasi utilizator.

Apple a incheiat recent o investitie de 1 mld. $ intr-un centru de date din Carolina de Nord care va servi ca structura principala a serviciului iCloud. Va ajuta device-urile sa sincronizeze calendare, contacte, e-mail-uri, melodii iTunes, fotografii, aplicatii si alte tipuri de fisiere.

“Daca nu credeti ca suntem seriosi cu acest business, va inselati”, a spus Steve Jobs, aratand fotografii cu data center-ul.

Apple concureaza pe segmentul de cloud computing cu Amazon.com, cel mai mare retailer online, dar si cu software-ul Android al Google, ambele companii fiind interesate de integrarea acestei tehnologii.

iCloud va fi disponibil spre download gratuit odata cu lansarea noii versiuni a sistemului de operare, toamna aceasta. Aplicatia va permite spatiu gratuit de stocare de 5 Gb per utilizatori plus spatiu nelimitat pentru aplicatii achizitionate de pe iTunes dar si carti digitale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri