Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, a lansat Nokia N9, un smartphone care utilizeaza Meego, un sistem de operare realizat impreuna cu Intel.
Oficialii companiei nu a anuntat pretul si nici data exacta a lansarii, insa au precizat ca telefonul va fi disponibil pe piata in acest an.

Principala diferenta fata de terminalele lansate de companie pana acum este faptul ca nu mai exista buton de navigare, totul facandu-se tactil.

Practic, oricand este utilizata o aplicatie, printr-o miscare de glisare din orice colt al ecranului utilizatorul se poate intoarce la meniu.

Telefonul se bazeaza pe MeeGo, un sistem de operare creat in februarie anul trecut, cand Nokia si Intel au anuntat fuziunea platformei Maemo a Nokia cu softul Moblin al Intel, ambele bazate pe Linux. Cele mai utilizate sisteme de operare pe piata smartphone-urilor sunt Android (creat de Google) si iOS (lansat de Apple).

Modelul este primul si ultimul Nokia cu acest sistem de operare pentru ca poroducatorul finlandez s-a retras din acest proiect acum patru luni, scrie Mediafax care citeaza Reuters.

"N9 este prea aproape de lansarea primului telefon Nokia cu Windows Phone pentru a avea un impact real asupra problemelor pe care le are compania pe segmentul smartphone. Puterea ecosistemelor rivale lasa putin spatiu pentru MeeGo. Mi-e greu sa vad N9 ca altceva decat un produs de nisa. N9 se va vinde cu greu", a declarat Ben Wood, director la CCS Insight Londra.

Telefonul are trei ecrane principale dintre care unul pentru aplicatiile deja deschise si realizarea mai multor sarcini simultan, unul pentru notificari (precum apelurile formate ori primite, acces la retele de socializare) si unul pentru toate aplicatiile existente pe telefon.

Terminalul are un ecranul Amoled de 10 centimetri, iar carcasa Nokia N9 este fabricata din policarbonati ceea ce face ca telefonul sa aiba o receptie mai buna a vocii si mai putine apeluri ratate. De asemenea, are o camera de 8 megapixeli cu autofocus, unghi larg de vizualizare si permite inregistrare video la calitate HD si spatiu de stocare de pana la 64GB.

“Acesta este doar inceputul. Designul industrial, experienta de utilizare a intregului ecran tactil, precum si platforma Qt, dedicata dezvoltatorilor - vor fi dezvoltate in produsele Nokia viitoare.” a declarat Marko Ahtisaari, Directorul departamentului de Design al Nokia.

Telefonul va fi disponibil in trei culori (negru, magenta si cyan) si va fi lansat in acest an.

Informatii exacte legate de disponibilitate si pret vor fi comunicate pentru fiecare tara in parte, inainte de inceperea livrarilor.

Nokia a mai lansat si modelele la preturi reduse C2-02, C2-03 si C2-06, cu sistem de operare Symbian Series 40. Acestea includ optiuni de dual si single-sim, populare in pietele emergente.

Lansarea Nokia N9 vine in contextul in care Nokia intampina din ce in ce mai multe probleme pe segmentul smartphone-urilor, dominat de telefoanele premium bazate pe sistemul Android si de Apple prin iPhone, dar si de telefoane foarte ieftine produse in Asia.

Conducerea companiei finlandeze spera insa ca Nokia sa isi revina odata cu lansarea in acest an a primului smartphone bazat pe sistemul Windows Phone dezvoltat de Microsoft.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri