Ultimele minute din viata lui Steve Jobs au fost pline de idei si momente de inspiratie care inca il hraneau pe unul dintre cei mai importanti oameni ai lumii moderne, conform unui portret intim facut de sora lui Jobs si publicat de CNN.com.
Discursul de comemorare al Monei Simpson – citit pentru prima oara in timpul slujbei din 16 octombrie – reprezinta un ultim ramas bun al unei surori care nu si-a cunoscut fratele decat mai tarziu, in viata de adult, un adio spus unui prieten foarte bun. Ea a descris ceea ce considera ca a reprezentat fundatiile geniului lui Jobs: munca asidua, umilinta sa, pasiunea pentru a invata si iubirea fata de familie.

“Vreau sa va spun cateva lucruri pe care le-am invatat despre Steve, in trei perioade distincte, in cei 27 de ani cat l-am cunoscut”, a spus Simpson in discursul sau. “Nu sunt perioade de ani, ci stari de a fi. Viata lui. Boala lui. Moartea lui”, a rostit ea.

Simpson, o scriitoare, si Steve Jobs, fondatorul Apple, nu s-au intalnit decat ca adulti. Copilaria lor a fost una fragmentata dar a pus in scena ceea ce avea sa devina o prietenie de durata dintre cei doi frati. Dupa nastere, parintii lui Steve Jobs l-au dat spre adoptie. Simpson s-a nascut mai tarziu, si, ulterior, parintii ei au divortat.

Intr-o zi, a povestit Simpson, pe cand locuia in New York si scria prima ei nuvela, un avocat i-a dat un telefon informand-o asupra faptului ca “fratele sau de mult pierdut” era bogat si faimos si voia sa intre in contact cu ea.

“Deoarece eram saraci si pentru ca stiam ca tatal meu a emigrat din Siria, imi imaginam ca arata ca actorul Omar Sharif”, a spus Simpson.

Avocatul a refuzat sa ii spuna numele fratelui ei si colegii sai de munca incepusera deja sa faca pariuri. “Candidatul preferat – John Travolta. Personal, speram la un descendent literar al lui Henry James – cineva mai talentat decat mine, cineva genial, fara sa se chinuiasca sa fie asa”, a spus Simpson.

Barbatul care a venit sa o intalneasca – fratele ei – era Steve Jobs.

“La varsta de 25 de ani am gasit fiinta pe care am iubit-o si care m-a iubit. Era fratele meu”, a spus Simpson. “Cand l-am vazut pe Steve, era un tip de varsta mea, in blugi, cu alura de arab sau evreu, mai aratos la Omar Sharif”, a spus ea.

In prima lor intalnire a venit vorba si de computere si ea i-a spus lui Steve Jobs ca si-ar fi dorit un computer dar a decis sa mai astepte. “Replica lui a fost ca este un lucru excelent ca a asteptat, intrucat urma sa creeze ceva extraordinar”.

Viata lui Jobs nu a fost intotdeauna usoara, a rostit pe 16 octombrie sora lui Jobs. A trecut prin perioade extrem de dificile, mai ales in perioada cat a lipsit de la Apple. “Cand a fost dat afara din companie, lucrurile au fost foarte dureroase. Mi-a povestit de o cina la care au fost invitati 500 dintre liderii de la Silicon Valley si Steve nu se afla printre ei. Era foarte ranit dar cu toate acestea tot se ducea la munca…zilnic”, a povestit sora lui Jobs.

Simpson a spus ca fratele ei era un barbat foarte sentimentalist si petrecea mult timp vorbind despre iubire. A gasit o partenera in viata, Laurene Powell, cu care s-a casatorit in 1991.

“Iubirea lui pentru Laurene il inflacara. El considera ca iubirea se intampla tot timpul, peste tot”.

Atunci cand starea lui de sanatate s-a inrautatit, el i-a spus surorii sale sa se grabeasca sa ajunga la locuinta sa din Palo Alto, California.

“Tonul lui cand mi-a spus asta era al unui om care isi facuse bagajele si le urcase deja intr-o masina care era deja pornita si isi incepuse calatoria – o stare de parere de rau pentru ca ne parasea”.

Chiar si in ultimele ore de viata, in care se zbatea, a povestit sora lui, “era acelasi om bun cu o capacitate incredibila de a se mira, de a uimi, ceva similar cu credinta artistului in ideal. Lucra si la asta, de asemenea. Steve nu si-a gasit moartea. El a castigat-o”.

Cu intreaga familie inconjurandu-l, ultimele cuvinte ale lui Jobs au fost “Oh wow. Oh wow. Oh wow”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri