Romania a exportat anul trecut hardware, software si telecomunicatii in valoare de 4,71 miliarde de euro, in crestere cu 9% fata de 2010, cresterea fiind determinata de sectoarele hardware si software si servicii, in timp ce telecomunicatiile au continuat sa scada, conform unui studiu al Institului de Tehnica de Calcul.
In paralel, importurile au crescut la 5,2 miliarde de euro anul trecut, insa majorarea acestui segment a fost inferioara exporturilor, astfel incat deficitul comercial IT&C a ajuns la circa 515 milioane de euro.

Comparativ cu 2008, inceputul crizei, exporturile de IT&C au crescut cu 57%, in timp ce importul s-a marit cu 7%.

Exportul si importul TI&C este format din “bunuri” (sectorul hardware si electronica) si servicii (sectoarele software si servicii TI si telecomunicatii).

Hardware si electronica

Exporturile sectorului hardware si electronica au crescut constant in ultimii patru ani, acestea majorandu-se cu 115%, de la 1,57 miliarde de euro in 2008 la 3,39 mld.euro anul trecut. (+11%).

Aceasta evolutie a exporturilor a fost determinata in primul rand de productia de la Nokia.

Astfel, sectorul CAEN 26 “Calculatoare si produse electronice si optice” a ajuns unul din principalii exportatori ai Romaniei, cu o pondere in totalul exporturilor de bunuri de 9,5% in 2010, fata de 5% cu doi ani inainte.

In 2011 Nokia s-a mentinut pe pozitia a doua (dupa Dacia) in clasamentul companiilor exportatoare, iar Flextronics, Celestica si Samsung Electronics s-au situat printre primele 25.

„Efectul inchiderii fabricii de la Jucu asupra exporturilor este considerabil. Din cifrele anului 2012 vor lipsi peste 1,4 mld.euro, ceea ce va insemna o reducere la jumatate a volumului exporturilor, daca nu apar cresteri din alte surse. Trebuie notat ca dependenta de Nokia s-a amplificat in anii care au trecut de la inceperea productiei. Nokia reprezenta mai putin de o treime din totalul exporturilor hardware in 2008, dupa care ponderea a urcat la 52% in 2010 si a scazut usor in 2011 sub 50%. Desi locul lasat liber in parcul industrial de la Jucu va fi ocupat de alte companii (Bosch, DeLonghi, etc), noile fabrici vor intra in functiune completa abia anul viitor. Acelasi lucru este valabil si pentru alte investitii anuntate in ultima perioada (Plexus la Oradea). In aceste conditii o compensare a efectului plecarii Nokia nu poate fi asteptata decat din partea unitatilor de productie EMS existente, iar reducerea exportului in 2012 va fi de cel putin 40%”, afirma Mircea Vuici, coordonatorul studiului.

Software si servicii

Exporturile de software si servicii s-au mentinut si ele pe crestere in timpul crizei, acestea ajungand anul trecut la peste 920 mil.euro, mai mult cu 37% fata de 2008.

"Majorarea exporturilor a fost determinata de activitatile centrelor de servicii si de cercetare si dezvoltare ale multinationalelor, de serviciile de outsourcing ale firmelor locale romanesti sau straine, dar si de proiectele de sisteme si solutii informatice contractate cu clienti externi de unele firme locale. Un aport important il au si veniturile din licentele software exportate, cum este cazul Bitdefender unde cea mai mare parte din vanzari este realizata pe piata internationala", spune Vuici.

In 2011, ponderea sectorului software si servicii in totalul exporturilor de servicii ale Romaniei a ajuns la 13%.

Importurile de software si servicii informatice au inregistrat de asemenea cresteri, dar cu rate mult diminuate, din cauza unei reveniri intarziate a consumului intern.

Astfel, anul trecut, importurile de software si servicii IT au fost de 695 milioane de euro, comparativ cu 670 in 2010 si 630 de milioane de euro in urma cu trei ani.

Telecomunicatii

Contrar evolutiilor din celelalte sectoare IT&C, in telecomunicatii s-au inregistrat scaderi puternice atat la exporturi cat si la importuri.

Astfel, anul trecut exporturile de servicii de telecomunicatii au fost de 400 milioane de euro, in scadere cu 223 de milioane de euro fata de 2009.

Pe de alta parte, importurile au fost de 280 de milioane de euro anul trecut, de aproape trei ori mai putin comparativ cu 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri