Fiecare dintre cele doua tipuri de sistem are avantajele sale si raspunde altor tipuri de nevoi. Doar evolutia acestor nevoi poate sa decida un invingator.
De multe ori, persoanele care vor sa-si cumpere un calculator stau in cumpana: sa aleaga un sistem desktop sau un laptop?

Intre cele doua aparate nu poate fi facuta o comparatie, fiecare avind avantaje sau dezavantaje, raportate la nevoile personale. Fiecare dintre ele se adreseaza unei categorii diferite de persoane, cu nevoi diferite. Unii vor mobilitate, altii vor putere de calcul. Unii vor statii grafice, altii vor sa foloseasca Internetul sau un editor de texte. Exista gameri interesati doar de jocuri si exista persoane care vor sa transforme un calculator intr-un instrument multimedia.

La categoria preturi, din nou nu se poate vorbi despre o comparatie. Mobilitatea unui laptop, vitala pentru cei care calatoresc mult sau a caror meserie implica accesul permanent la Internet ori la un editor de texte, se plateste, in continuare, foarte scump. De multe ori, utilizatorul plateste mai mult decit dublu pentru un laptop, cu o configuratie similara unui desktop. Chiar daca diferenta de pret a inceput sa scada, laptopurile ramin scumpe, in comparatie cu desktopurile. In ultima vreme, producatorii de laptopuri au anuntat, victoriosi, ca vinzarile lor au depasit vinzarile de desktopuri, uitind insa ca piata mondiala a ajuns la un anumit nivel de saturatie in ceea ce priveste desktopurile, ceea ce era firesc sa conduca la o reducere a volumului vinzarilor acestora.

Nu uitati: inainte sa cumparati un computer, fie el laptop sau desktop, alcatuiti o lista cu nevoile dumneavoastra, pentru a putea face o alegere corecta.

Cotidianul va prezinta, in continuare, o analiza comparativa a pietei, atit pentru desktopuri, cit si pentru laptopuri.

Diferente la prima vedere

In general, computerele desktop sau laptop sint destul de similare. Ambele au aceleasi componente de baza, programe si sisteme de operare. Diferenta primara este modul in care componentele se interconecteaza din cauza diferentei de spatiu.

Un sistem desktop include o placa de baza, o placa video, o unitate de stocare a datelor (hard-disk) si alte componente, toate intr-o carcasa in forma unei cutii metalice incapatoare. Monitorul, tastatura, mouse-ul si alte periferice se conecteaza cu cabluri sau prin unde radio, fara sa necesite cabluri (wireless). Indiferent daca este vorba despre o carcasa verticala sau orizontala, la un desktop exista suficient spatiu pentru placile care fac parte din sistem, pentru cabluri si pentru a permite circulatia aerului.

Un laptop are insa o dimensiune si o greutate mult mai mici decit chiar si cea mai compacta carcasa PC. In locul unei cutii spatioase cu suficient loc pentru circulatia aerului, un laptop foloseste un design plat, miniatural, in care toate componentele sint create astfel incit sa ocupe cit mai putin spatiu si sa se imbine perfect.

Din cauza acestei diferente fundamentale de design, care are ca scop portabilitatea pentru un laptop, componentele acestuia trebuie sa incapa intr-un spatiu redus, compact, sa conserve energie si sa produca mai putina caldura decit componentele unui sistem desktop.

Deseori, aceste diferente conduc la preturi mult mai mari pentru componente, ceea ce face ca pretul unui laptop sa fie mai ridicat decit cel al unui desktop.

Diferente de pret

Pentru a exemplifica diferenta de pret intre un desktop si un laptop, vom incerca sa comparam doua astfel de sisteme cu o configuratie cit de cit asemanatoare. Nu uitati, performantele unui sistem desktop sint, in general, mai mari, din motivele expuse mai sus, iar intre componentele prezentate in continuare exista unele diferente, chiar daca poarta acelasi nume.

Pentru laptopuri, vom lua un NoteBook HP Compaq nx6125. Acesta contine, printre componentele sale, un procesor AMD Sempron 3.300+ (2.0 GHz), 1 GB DDR RAM, un hard-disk de 80 GB, o unitate DVD-RW DL Light Scribe, un modem de 56K si o placa video ATI MOBILITY RADEON X300 de 128 MB, diagonala monitorului LCD din dotare fiind de 15 inci. Pretul unui astfel de sistem este, in magazinele online specializate, de 3.476,41 RON. Un desktop cu aceeasi configuratie costa, luat pe componente asemanatoare ca performanta, aproximativ 24 de milioane, de asemenea conform preturilor componentelor afisate in magazinele online.

Asteptari contradictorii

Ritmul de crestere a pietei romanesti de laptopuri se va injumatati anul acesta, ajungind la circa 38%-40% fata de 2005, dupa ce anul trecut cresterea a fost de circa 88%, a estimat Laurentiu Popescu, Country Manager al companiei de analiza a pietei IDC, citat de Ziarul Financiar.

Motivul principal este maturizarea pietei, mai precis cresterea ratei de penetrare a laptopurilor. Totusi, chiar si la 40% cresterea este spectaculoasa, mai ales daca privim la tarile dezvoltate din Vest, unde se situeaza de obicei la circa 10%, a spus Popescu.

Conform acestuia, anul acesta va fi primul in care in Romania se vor vinde peste 100.000 de laptopuri, dupa ce in 2005 piata oficiala s-a situat la circa 90.000 de unitati. In ceea ce priveste piata de calculatoare desktop, cresterea va fi asemanatoare cu cea de anul trecut. Conform IDC, piata va avansa cu circa 24%.

In privinta evolutiei vinzarilor de sisteme desktop, exista pareri si mai optimiste. Desktopul va inregistra cresteri mai mari decit laptopul anul acesta - evolutia va fi, probabil, de 30%, spune Varujan Pambuccian, presedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

La rindul sau, Valentin Negoita, presedinte al asociatiei IT APDETIC, are asteptari mari de la piata de laptopuri. In 2005, piata de laptopuri s-a dublat si este posibil ca tendinta sa se pastreze si anul acesta. Cred ca piata isi va pastra optimismul cel putin 2-3 ani, dupa care intr-adevar cresterile se vor mai incetini.

De doua ori mai multe laptopuri

Vinzarile de laptopuri in Romania s-au dublat din nou anul trecut, in timp ce vinzarile de calculatoare de birou au continuat sa creasca, dar numai cu 31,5%, lucru care indica orientarea spre solutii mobile, tendinta care se regaseste si pe piata locala, arata un studiu realizat de compania americana International Data Corp. (IDC), citat de Saptamana Financiara. Conform studiului, anul trecut s-au vindut pe piata locala peste 600.000 de computere si servere, din care aproape 100.000 sint laptopuri. Hewlett-Packard a reusit sa vinda cele mai multe sisteme per total, aproape 70.000, Flamingo a luat locul intii la computere de birou si laptopuri luate la un loc, K Tech Ultra Pro a vindut cele mai multe sisteme de birou, iar Fujitsu Siemens a fost numarul unu la laptopuri.

Schimbari in vinzarile mondiale

Apple si Acer au avut adevarate tururi de forta pe segmentul laptopurilor. Astfel, Apple a obtinut, anul trecut, o crestere a vinzarilor de 1.747% (de aproape 17,5 ori) fata de 2004, iar Acer a reusit o crestere de 441%, arata studiul companiei americane IDC.

Cele mai puternice cresteri ale vinzarilor au fost obtinute anul trecut de Fujitsu Siemens Computers pe partea de laptopuri (133,4% fata de 2004), precum si Complet Electro Serv., divizia de asamblare si service a Altex, care si-a crescut vinzarile de sisteme desktop cu 122,3% fata de anul 2004. Fujitsu a reusit sa depaseasca HP, devenind lider pe sisteme portabile, iar CES a urcat pe locul al treilea in clasamentul vinzatorilor de sisteme desktop. In acelasi timp, Hewlett-Packard a reusit cresterea vinzarilor pe partea de servere cu 97,4%, lucru care i-a si asigurat, de altfel, suprematia in clasamentul general. Pe partea de calculatoare de birou, compania a inregistrat o crestere a vinzarilor de 65,7%, iar pe partea de laptopuri de 65,7%.

Greii care isi disputa piata

In total, piata de computere si servere a fost dominata de Hewlett-Packard, cu o cota de 11,3%, urmata foarte aproape de Flamingo, cu 11,1%, conform IDC. Locul al treilea revine K Tech Ultra Pro, cu 10,9%, iar pe patru a urcat CES al Altex, cu 9,8%. Piata a crescut anul trecut cu 38,5% ca numar de unitati vindute, estimeaza compania americana.

In Top 10 mai apar Romsoft (Depozitul de Calculatoare), Fujitsu Siemens, datorita performantelor de la vinzarile de laptopuri, Lenovo (care a preluat divizia de PC-uri a IBM), ComRace Computers, Net Brinel, bine reprezentat in zona de vest a tarii, precum si Dell, cu o cota de 2,8%.

Pe partea de servere, HP este urmata indeaproape de IBM, iar locul trei revine companiei Sistec, cumparata anul trecut de grupul RTC.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4606&art=180&cHash=f7f2c7fbdf

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri