Industria serviciilor pentru afaceri va avea nevoie de zeci de mii de angajati in anii urmatori, iar sistemul educational din Romania face fata cu greu. Presiunea determina companiile sa recruteze studentii chiar din primii ani, insa ar fi de preferat ca acestia sa se poata concentra pe studii, dar sa aiba si posibilitatea de a face practica, a declarat Florin Grama, presedinte al ABSL si director al Centrului de Suport Global pentru Business al Microsoft in Romania. Un aspect pozitiv mentionat de Florin Grama este insa faptul ca unii specialisti care au lucrat in Europa de Vest sau SUA au inceput sa revina in Romania.

Industria de servicii pentru afaceri include activitati de tip business processing outsourcing, servicii IT si consultanta IT, dezvoltare de software si cercetare, cercetare pe procese, imbunatatiri de procese sau activitati administrative ale multinationalelor.

"Ponderea IT (in industria serviciilor pentru afaceri, n.r.) este estimata undeva la 30% si este, cu siguranta, in crestere. Serviciile IT sunt cele cu o valoare crescuta din punct de vedere al complexitatii”, a spus presedintele ABSL (Asociatia Liderilor in Furnizarea de Servicii de Business - Association of Business Service Leaders).

In industria serviciilor pentru afaceri, numarul de angajati este estimat sa creasca anul urmator cu 17%, iar in 2018 cu 19%. In prezent serviciile pentru afaceri numara aproxiamtiv 109.000 de angajati.

"Creste cu aproximativ 20.000 anual, astfel ca in 2019 am putea ajunge si chiar depasi cei 150.000 de angajati pe care ii anticipam anterior pentru 2020. Deocamdata nu vad niciun motiv pentru care nu s-ar putea dezvolta (in continuare, n.r.). Actualemente, companiile care activeaza in industrie anticipeaza cea mai mare crestere, poate din toate timpurile, la o baza mult mai mare", potrivit acestuia.

Crestere accelerata – dificultati pe piata muncii

Companiile de profil din Romania livreaza servicii tot mai sofisticate clientilor, astfel ca si nivelul de pregatire a angajatilor trebuie sa fie unul tot mai ridicat. Cererea mare de specialisti creeaza astfel un deficit major pe piata muncii.

"Cautam oameni din ce in ce mai specializati. Vorbim de cresterea pe scara valorica a serviciilor pe care le oferim si exista o nevoie de skill-uri suplimentare, deci nu doar cantitate ca numar de angajati. Ai nevoie de skill-uri suplimentare, care sunt sau nu sunt, si atunci organizatiile din domeniu investesc foarte mult in educatie. Chiar daca sunt angajati care au o oarecare experienta, de exemplu 3-5 ani, organizatiile care activeaza in industrie eventual ii angajeaza si mai apoi continua sa investeasca in ei, pentru a-i aduce la urmatorul nivel de competenta", a explicat Florin Grama.

Mai pierde Romania IT-isti afara?

Motivele pentru care un IT-ist roman ar pleca din tara sunt tot mai putine si chiar se remarca un trend de revenire a unor specialisti care au lucrat in tari din Vest. Experienta adusa de acestia este importanta in dezvoltarea operatiunilor locale de servicii pentru afaceri.

"Nu am senzatia (ca ar continua plecarile, n.r.) … mai degraba vad un influx al specialistilor de nationalitate romana care au lucrat o perioada prin tarile vestice sau prin State si care se intorc, pentru ca, pana la urma, daca ne uitam si la veniturile medii din industrie, nu stiu daca mai justifica (plecarea, n.r.) orice salariu de 2-3 ori mai mare sau cat o fi prin Vest, pentru ca proportia intre venit si cheltuieli poate ca a ajuns sa fie mai buna in Romania”, a declarat Florin Grama.

Potrivit acestuia, motivul pentru care romanii din acest domeniu ar mai putea pleca afara ar fi acumularea unor experiente si cunostinte pe care nu le pot dobandi inca in Romania.

“Chiar vad romani care se intorc in tara din strainatate, dupa ce au acumulat un anumit nivel de experienta”, a spus el.

Educatia - elevii, studentii si programarea

In timp ce pentru cei care au deja un loc de munca si au acumulat chiar si ceva experienta plecarea nu mai pare atat de atractiva, vestul Europei ramane o destinatie importanta pentru tineri cand vine vorba de educatie.

"Aceasta este o provocare, pentru ca nu avem o garantie ca se vor intoarce in tara si asta este si ceea ce incercam sa facem cu programele in parteneriat public privat, de exemplu cu Academia de Studii Economice, unde speram ca programul de master pe care il lansam anul acesta sa fie unul de succes si sa arate ca putem avea o educatie de inalta calitate si in tara", a afirmat presedintele ABSL.

Sistemul educational din Romania este, in general, de o calitate buna, considera acesta, insa industria de servicii pentru afaceri va avea nevoie in anii urmator de un numar tot mai mare de absolventi.

"Una dintre provocari este cresterea semnificativa a industriei (serviciilor pentru afaceri, n.r.). Nu ne permite sa avem un numar foarte mare de absolventi, cred ca asta este o provocare. Unul dintre lucrurile care se intampla este ca studenti de anul II, poate chiar din primul an, deja primesc un job, din cauza numarului insuficient de specialisti care exista pe piata. Aici va trebui sa lucram impreuna cu autoritatile pentru a creste numarul la specialitati tehnice si economice. Asta este un aspect. Al doilea aspect este in a le permite, pana la urma, sa invete lucrurile teoretice, chiar si practice, pe parcursul studiilor, nu sa aiba un job, pentru ca asta ii distrage de la procesul de invatare si nu ajuta nici companiile, nici universitatile si nici studentii la nivel individual", a declarat Florin Grama.

Pentru a ajunge insa in aceasta situatie, "mai este de lucru la partea practica, la adoptarea de lucruri in curricula care sa fie de actualitate, de exemplu cloud computing, arhitectura, asta daca vorbim de IT. Lucrurile erau complet diferite fata de acum 10 ani, cand focusul era pe dezvoltare software, iar aceasta este azi doar o componenta micuta fata de ce se intampla in industrie", a afirmat el.

Cum atragi elevul sa invete pentru pentru a deveni programator

Accesul la tehnologie este foarte important pentru a-i face pe elevi sa fie interesati de domeniile tehnice. Cat despre studii, elevii ar trebui sa acorde o atentie sporita materiilor tehnice inca din gimnaziu pentru a-si forma baza necesara.

"As recomanda (elevilor, n.r.) pe de o parte specialitatile tehnice, matematica, fizica. De asemenea, as recomanda sa cunoasca pe langa engleza o a doua si chiar o a treia limba straina, nu neaparat exotica, poate de circulatie internationala, germana sau franceza. As putea spune o limba europeana, pentru ca serviciile pe care le oferim din Romania, ca industrie, se adreseaza in particular clientilor de pe continentul european. Nu este limitat, dar o pondere majora sunt clientii de pe continentul european”, a spus Florin Grama.

Dezvoltarea serviciilor pentru afaceri, concomitent cu o crestere semnificativa pe scara valorica, reprezinta o oportunitate semnificativa pentru Romania.

(Pregatirea elevilor, n.r.) ar trebui sa inceapa din gimnaziu, pentru ca aceea este una dintre perioadele in care elevii se formeaza, inclusiv ca modalitate de gandire. De asemenea, pot fi atrasi de anumite subiecte, atata timp cat au acces la ele. Evolutia curriculei, si la nivel de gimnaziu, ar fi de bun augur, daca vorbim pe termen lung sau foarte lung", a declarat acesta.

In acest context, accesul la internet cu viteza ridicata este esential pentru economie, dar si pentru a asigura tinerilor instrumentele necesare invatarii si dezvoltarii.

“Revenind la partea de tehnologie pe care o oferim, atata timp cat nu au acces si intr-un loc mai izolat nu avem cum sa dezvoltam acele regiuni, chiar daca guvernul are programe regionale in care ofera si companiilor foarte multe facilitati fiscale. Atata timp cat nu ai resurse umane, nu ai cum sa dezvolti si sa cresti acele regiuni. Valea Jiului, de exemplu, unde nu exista niciun fel de competente de aceasta natura, dar este foarte atractiva din punct de vedere fiscal”, considera presedintele ABSL.

Internetul, infrastructura pe care se dezvolta industria de servicii pentru business, este ieftin si de buna calitate in zonele cu densitate mai ridicata a populatiei, in principal in orase, insa exista zone destul de mari ale tarii in care calitatea este mai scazuta, iar populatia nu-si permite sa plateasca nici preturile mici din Romania.

“Accesul la internet este disponibil tuturor, dar este vorba de viteza si de cost, daca itit poti permite. Daca noi in Bucuresti ne permitem sa platim 15 euro (la internet, n.r.) nu inseamna ca intr-un sat mai indepartat lumea si-ar permite sa faca lucrul acesta. Si avem internet ieftin, extrem de ieftin”, a spus Florin Grama.

Sursa foto: Companie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri