Companiile romanesti au nevoie de finantare. Este important de vazut de unde vor veni acesti banil, daca va fi un imprumut de la institutii financiare sau se va apela la varianta vanzarii unui alt pachet de actiuni catre investitori institutionali, sau, de ce nu, greii din mediul de business autohton se vor lista la Bursa. Care Bursa? \"Mai degraba una din afara tarii\", afirma softistii.
Softwin, o companie cu capital integral romanesc, si totodata creatorul antivirusului BitDefender are o strategie concreta in ceea ce priveste momentul propice pentru listarea la bursa: cel tarziu in 2009.

In acest moment, am trecut de faza de prospectare in privinta intrarii in ringul bursier. Cel putin una din companiile grupului nostru va iesi in aproximativ 3 ani pe o bursa din Romania sau din afara Romaniei. Evident ca luam in calcul si Bursa de Valori Bucuresti. Deja am inceput demersurile, a declarat Florin Talpes, directorul general al companiei.

Potrivit acestuia, industria de software romanesca, desi cu un foarte bun potential de crestere si cu o mare posibilitate de a a produce mare valoare adaugata este puternic subcapitalizata. Bursa poate fi folosita ca mijloc de finantare a companiilor din domeniu.

Cu toate acestea, in acest moment nu exista un interes mare printre intreprinzatorii din industria IT de a intra in ringul bursier. Intreprinzatorii din industria de software inca nu sunt familiarizati cu alte metode de finantare decat cea prin propriul cash-flow.

Mai este si prejudecata ca pe bursa nu pot merge decat firmele mari, cu cifre de afaceri mari. Inca nu avem clare etapele de dezvoltare (foarte diferite) ale unei companii si ni se pare ca doar o companie care este matura trebuie sa intre pe bursa. Credem insa ca aceasta situatie de va schimba mult in urmatorii 3-5 ani, declara recent pentru Wall-Street Talpes.

Avantejele pentru compania noastra sunt aceleasi ca pentru orice alta companie din industrie, iar cel mai important este reprezentat de asigurarea unei finantari de care ar fi nevoie pentru proiecte majore de dezvoltare a companiei, nevoi pe care vom considera ca e mai bine sa le acoperim prin iesirea pe bursa, noteaza seful companiei Softwin.

In acelasi timp, un alt avantaj il constituie valorificarea succesului obtinut pana la intrarea in bursa prin vanzarea actiunilor sau a unei parti din actiuni de catre actionari (metoda de asemenea foarte raspandita in Vest de valorificare a succesului acestuia, comparativ cu obtinerea de profit an de an).

In urmatorii ani, in companiile romanesti de software, dupa modelul companiilor americane, se va raspandi ideea de a da actiuni oamenilor-cheie. Listarea la bursa poate fi o cale prin care acestor actiuni li se va atribui o valoare foarte palpabila, cei care le vor detine avand posibilitatea sa le vanda si in acest fel sa le fructifice, fructificare greu de realizat in afara iesirii pe bursa.

Conform datelor publicate de companie, gama BitDefender a inregistrat in 2005 un volum de afaceri de peste 30 de milioane de dolari, iar in la jumatatea anului 2006 vanyarile au depasit 60 milioane de dolari. Prognoza companiei pentru 2007 indica vanzari de 100 de milioane de dolari pentru acest segment. Produsele BitDefender reprezinta 95% din exportul de licente romanesti de software pe anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri