Companiile importatoare de produse IT ar putea scumpi cu 7-10% copiatoarele, imprimantele si scannerele in cazul in care organismul de gestiune colectiva Copyro ar reusi sa introduca o taxa de utilizare a echipamentelor de copiere
Legea drepturilor de autor din 1996 prevedea plata a 5% din valoarea de import a aparatelor "care permit reproducerea" (copiatoare) ca remuneratie compensatorie cuvenita autorilor a caror opera se copiaza. Prin hotararea arbitrala din 14 iunie 2005 se definea lista aparatelor pentru care se percepe remuneratia pentru copia privata. Aceasta lista cuprinde pe langa fotocopiatoarele pentru care companiile plateau deja remuneratia, imprimantele, scannerele si multifunctionalele. Nici un producator sau importator de imprimante nu a platit insa aceasta taxa pana in 2005, pentru ca nu li s-a cerut sa plateasca.

Organizatia Copyro a decis ca dupa 2005 sa ceara copaniilor plata retroactiva, incepand cu 2002, a 5% din valoarea de import a aparatelor nou intrate pe lista. Companiile au fost notificate sa plateasca retroactiv remuneratia si deoarece au refuzat, au fost actionate in instanta.

Daca solicitarea Copyro ar avea castig de cauza in instanta,"pierderile companiilor IT ar putea fi recuperate in 1-3 ani si ar avea repercusiuni directe asupra consumatorului final, intrucat pretul actual al echipamentelor IT ar creste cu 7-10%", a declarat directorul de programe Gemini SP, Ion Maican.

"Aceste remuneratii nu au fost introduse in preturile de vanzare, Copyro nesolicitand pana in 2005 plata remuneratiei compensatorii pentru astfel de echipamente, intrucat nu erau explicit precizate in lege. Revenirea asupra lor in temeiul unei hotarari din 2005 determina instabilitate", a declarat citat de NewsIn, presedintele comisiei de IT din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.

In acest moment 12 firme care reprezinta 85% din piata de import IT sunt actionate in judecata. in cazul unui verdict nefavorabil, companiile ar trebui sa plateasca 2,5- 3 milioane de euro cumulat, ceea ce i-ar obliga sa scumpeasca produsele pe care le comercializeaza. Aceste companii sunt organizate sub titulatura de Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

APDETIC considera ca pretentiile Copyro sunt aberante prin pretentia de a colecta drepturi de autor pentru o dauna imaginara, aceea de a face copii private cu ajutorul imprimantelor, scannerelor. "Conform pretentiilor Copyro, utilizatorii romani fac copii dupa operele scriitorilor cu scannerul si imprimanta, in loc sa achizitioneze cartile din librarii la un pret mult mai convenabil", a declarat presedintele APDETIC, Valentin Negoita. "Ceea ce este si mai contrariant, Copyro pretinde, in mod absurd, plata retroactiva a unor drepturi imposibil de dovedit pentru perioada anterioara lui 2005", a completat Negoita.

Copyro este un organism nonprofit de gestionare a drepturilor de autor in domeniul literar si grafic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri