Istoria Oled-ului (Organic Light Emitting Diode Display) incepe din anii 1960. In acea vreme, display-urile erau dispozitive destul de simple si mici, la un cost redus. Industria nu era destul de ambitioasa pentru a cere afisare grafica sau macar liniara, de aceea se cauta un dispozitiv ce putea sa afiseze o singura litera sau cifra. Cateva tipuri de dispozitive alfa numerice au fost create. Acestea se bazau pe filamente incandescente, portiuni de filament erau necesare pentru a afisa o litera sau un numar. Aceste dispozitive erau in realitate construite din tuburi vidate cu o viata relativ scurta.

Pentru a trece peste limitarile acestei tehnologii a fost dezvoltat un display bazat pe semiconductoare cu antracen ce emitea lumina. In 1987, un grup de cercetatori de la Laboratoarele Kodak au descoperit ca anumite materiale organice cu masa moleculara redusa emiteau lumina prin recombinare atunci cand un curent electric trecea prin el. Primul material de acest gen a fost Alq3, bazat pe aluminiu si producea o lumina verde. Sperantele extrem de mari pe care si le puneau cercetatorii in noul material se datorau faptului ca materialul descoperit producea o lumina foarte puternica. De-a lungul timpului, Kodak a dezvoltat materiale organice luminoase pentru alte culori, inclusiv rosu, verde, albastru si alb. Pioneer Corporation din Japonia a fost prima companie care a introdus in productia sa noul tip de display, OLED, display-ul bazat pe diode organice emitatoare de lumina. Incepand din 1998, Pioneer a produs sisteme audio pentru automobile si telefoane celulare ce utilizau display-uri bazate pe noile materiale descoperite de Kodak.

Un remarcabil display color de 5,5 inci construit de Sanyo a fost prezentat in mai 2000. Alte materiale organice au fost studiate si proprietatile de emitere a luminii au atras importante fonduri de cercetare. Astfel, Light Emitting Polymer, LEP (un polimer organic) a fost descoperit in 1989 de laboratoarele de la Universitatea Cambridge. Materialul putea fi utilizat pentru a forma o dioda, iar atunci cand trecea un curent electric de voltaj redus emitea lumina in mod similar cu o dioda obisnuita. Philips Electronics Corporation a fost prima firma care a utilizat licenta CDT (Cambridge Display Technology) si a adus-o pe piata.

Utilizari

Astazi, OLED este folosit la unele dintre cele mai performante telefoane mobile, PDA-uri, Mp3 playere, media-playere, camere foto si video digitale, iar de curand a fost lansat primul TV si primul ceas ce contin si tehnologie OLED. La aceasta lista putem adauga sisteme de navigatie din automobile si, bineinteles diverse echipamente militare.

Avantaje

Cel mai puternic avantaj al tehnologiilor OLED este ca display-ul emite lumina, cantitatea de curent este extrem de redusa si nu necesita o iluminare frontala sau din spate. Un display pe cristale lichide traditional foloseste 5% din putere pentru afisare si 95% pentru iluminarea acesteia. In cazul OLED, iluminarea nu este necesara. Pentru un notebook aceasta se traduce in marirea de 3 ori a duratei de viata a bateriei.

Display-urile OLED au si avantajul de a afisa o scena ce poate fi vizualizata din orice unghi. De asemenea, ele pot fi puse pe materiale diverse. Unele dintre cele mai spectaculoase aplicatii ale acestei tehnologii o reprezinta ecranele transparente, cele flexibile si chiar folosirea suportului textil sau de hartie. Display-urile LCD de astazi au intarzieri de 4-20 milisecunde iar timpul de raspuns al noului display OLED de la Sony este de 0,01 milisecunde, fiind de cateva sute de ori mai rapid. Tehnologia OLED da posibilitatea de a crea display-uri flexibile ce pot fi introduse chiar si intr-un pix.

Viitorul

Daca in urma cu doi-trei ani problema cea mai mare pe care o intampinau producatorii era dimensiunea mica a ecranului, astazi nu mai exista aceasta limitare. Pentru a ne putea forma o idee clara asupra viitorului acestei tehnologii putem enumera cateva dintre aplicatiile la care se gandesc deja cercetatorii: parbrizele-display pentru masini (conducatorul auto va putea vedea direct pe parbriz toate datele care in mod normal sunt afisate de ceasurile de bord); ziarul digital (un ziar ce se actualizeaza permanent direct de la satelit cu cele mai noi stiri); haine ce isi schimba culoarea; pereti ce lumineaza in orice culoare, iar aceasta lista este limitata doar de imaginatia producatorilor.

Limitari

Potentialul acestei tehnologii este urias, dar mai exista cateva probleme care trebuie rezolvate. Limitarile duratei de viata din cauza oxidarii, caracteristicile variabile in functie de temperatura, variatiile de nivel de negru, rezolutia reprezinta numai cateva dintre cele mai importante obstacole in lansarea in productie a acestui tip de dispozitiv. Daca unii cercetatori estimeaza ca in anul 2009 piata dispozitivelor bazate pe tehnologia OLED va ajunge la 3 miliarde dolari, scepticii afirma ca aceste tipuri de display-uri nu vor fi folosite niciodata pe scara larga in principal din cauza duratei de viata mici. Pentru ca un televizor sa contina doar tehnologie OLED, durata de viata a ecranului trebuie sa fie de cel putin 10 ori mai mare decat este in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri