Ne auzim aproape perfect in convorbirile realizate in reteaua fixa detinuta in majoritate de grupul OTE, calitatea transmisiei fiind mai slaba in cazul providerilor de telefonie mobila din cauza metodei de codare, conform studiilor elaborate de Institutul National de Studii si Cercetari pentru Comunicatii (INSCC).
Romtelecom a obtinut cel mai mare punctaj la evaluarea calitatii pentru transmisia semnalului vocal, conform unui studiu derulat in anul 2006 de INSCC pe baza standardelor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT). Calitatea convorbirilor in interiorul retelei a atins valoarea 96,9, aproape de maximul 100.

Operatorii de telefonie mobila nu au fost nominalizati in studiu si apar notati cu literele A,B,si C. Alti furnizori de servicii de telefonie fixa nu au fost mentionati pentru ca, potrivit lui Dr.Ing. Andrei Vasilescu, unul dintre realizatorii studiului, tehnologia folosita de Romtelecom nu poate fi comparata cu cea a celorlalti jucatori din piata.

Apelurile in interiorul retelelor mobile sau din retele mobile catre Romtelecom si invers inregistreaza valori ale calitatii cu aproximativ 10 pana la 20 de puncte mai mici. Aceasta depreciere a calitatii se datoreaza metodei de codare pe care o folosesc operatorii GSM. Acestia folosesc codari cu un grad ridicat de compresie, pentru economisirea la maximum a spectrului radio, ne-a explicat Dr. Ing. Andrei Vasilescu, de la INSCC. Acesta ne-a confirmat ca, asa cum scrie in raport, in toate tarile, calitatea transmisiei in retelele de telefonie mobila GSM este net inferioara celei din retelele digitale fixe.

Studiul a cuprins si serviciul Skype, care a obtinut 65,6 puncte la calitatea transmisiei, in conditiile in care viteza medie de upload si cea de download s-a situat peste valoarea de 400 kbps. Rezultatele au fost considerate “remarcabile” de catre realizatorii cercetarii, pentru ca valoarea “este inregistrata pe o conexiune telefonica de tipul Voice over IP (VoIP) realizata prin Internet si nu printr-o retea de date dedicata telefoniei VoIP” .

Concluzia raportului este ca in in Bucuresti calitatea semnalelor transmise in retele digitale sunt foarte apropiati de cei existenti oriunde in lume “desigur in retele de acelasi tip”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri