Nokia Village va avea ca furnizori, in cadrul parcului industrial de la Jucu, joint-venture-ul Hansaprint-Elanders, BYD Electronics si StoraEnso, a anuntat joi la Cluj directorul Nokia Romania, John Guerry, potrivit NewsIn.
Vicepresedintele executiv pentru departamentul de relatii cu clientii al Hansaprint, Mika Suortti, a ca in prima etapa firma va investi 20 de milioane de euro si va angaja 150 de persoane. Hansaprint este cea mai mare editura din Finlanda, cu o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro pe anul trecut, iar Elanders este principalul Grup Infomedia Nordic si ofera solutii de editare pentru orice fel de informatii.

Mika Suortti a mai precizat ca Hansaprint va avea nevoie sa angajeze persoane specializate in domeniul tipografiei, dar si personal pentru logistica si magazionare. Oficialul firmei finlandeze a mai spus ca, in timp, si partea de management va fi preluata de persoane angajate din Romania. La randul sau, Robert Zhao, general manager BYD, a anuntat o investitie de 20 de milioane de euro in prima faza, in care are nevoie de 500 de angajati.

BYD este o companie multinationala cu sediul principal in China si produce in domeniul componentelor IT dar si al industriei auto. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1.500 de milioane de euro, avand fabrici in sapte locatii din China, precum si in India, Ungaria si Romania. "BYD a infiintat deja BYD Electronics Romania SRL, cu sediul la Cluj-Napoca, are zece angajati. Investitia de la Cluj se refera la componentele IT. Ei au deja certificat de urbanism pentru viitoarea fabrica din parcul industrial Tetarom III si suntem in discutii cu constructori clujeni care sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv", a spus directorul Tetarom, Viorel Gavrea.

Traditia BYD este sa foloseasca forta de munca de pe piata locala, potrivit lui Zhao, care va fi directorul viitoarei fabrici de la Jucu, pana cand compania va gasi un roman pentru aceasta functie. Fabrica BYD de la Jucu va fi ridicata pana in luna octombrie a anului viitor, iar la scurt timp dupa, chinezii vor sa demareze si productia.

Al treilea furnizor, care insa nu a dorit sa participe la conferinta de presa, dar a venit la discutiile de luni, este StoraEnso, firma finlandeza care va investi la Jucu, in prima faza 20 de milioane de euro si va angaja 150 de persoane. StoraEnso va produce cutiile pentru telefoanele Nokia, le va ambala si le va expedia.

John Guerry a spus in cadrul aceleasi conferinte de presa ca Nokia se afla intr-un activ proces de recrutare, in cadrul caruia se cauta inclusiv 19 persoane pentru a ocupa posturi de top-management. Pana cand furnizorii isi vor construi fabricile, Nokia va folosi pentru productia de telefoane - estimata sa inceapa la inceputul anului viitor - Furnizorii din Nokia Village Komarom, Ungaria, dar si pe cei din celelalte locatii Nokia din lume. Telefoanele Nokia produse la Jucu vor putea fi cumparate si in Romania. Prin contractul semnat cu Consiliul Judetean Cluj - care administreaza prin societatea Tetarom parcul industrial de la Jucu - Nokia se obliga sa realizeze o investitie de 200 de milioane de euro si sa angajeze minim 11.500 de persoane.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara, din primele discutii cu furnizorii care si-au anuntat venirea la Nokia Village, investitia totala asumata de Nokia prin contract va fi mai mare de 200 de milioane de euro.

Potrivit lui Viorel Gavrea, producatorul finlandez nu va avea in Nokia Village mai mult de zece furnizori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri