Un centru german de cercetari urmeaza sa lanseze cel mai puternic calculator din Europa, un aparat ce poate efectua 167.300 de miliarde de operatiuni pe secunda, performanta depasita in prezent doar de un proiect guvernamental american, informeaza NewsIn, citand AFP.
In conformitate cu declaratiile reprezentantilor centrului de cercetari de la Julich, din vestul Germaniei, 'supercalculatorul', denumit 'JUGENE', contine 16 recipiente de marimea unei cabine telefonice, fiecare dintre ele avand 65.536 de microprocesoare si ar fi primul de acest tip din lume, daca nu se iau in considerare decat organismele civile.

'JUGENE' este destinat cercetatorilor care au nevoie sa efectueze calcule complexe, de exemplu, in chimie moleculara, in climatologie sau in dezvoltarea semi-conductorilor. Un comitet stiintific va avea rolul de a atribui timpii de calcul echipelor interesate.

Calculatorul are o performanta de lucru de 167,3 teraflopi/secunda.

"Fiecare procesor lucreaza la o mica parte a problemelor si transmite rezultatele sale celorlalte procesoare. Astfel, prin procese individuale efectuate in paralel, se ajunge la solutia generala a problemei studiate", au explicat cei care au conceput aparatul.

Comparativ, supercalculatorul cel mai puternic din lume, instalat in Statele Unite, langa San Francisco si gestionat de oficiul american pentru securitate nucleara, afiseaza 478,2 teraflopi/secunda, potrivit site-ului specializat www.top500.org.

Cele doua calculatoare au fost dezvoltate de compania IBM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri