Procentul tentativelor de frauda inregistrate in 2007 in magazinele online care folosesc solutia ePayment a fost de 1,5% din numarul total al comenzilor efectuate cu card.

Potrivit reprzentantilor Gecad, toate incercarile de fraudare au fost respinse. "Printre cele mai frecvente situatii pe care le-am intalnit in 2007 se numara cazurile in care copiii au folosit cardurile parintilor pentru a face achizitii pe Internet si cele in care s-au incercat plati cu carduri furate, indeosebi carduri emise in Statele Unite. Alte tentative de fraudare au implicat conturi de PayPal alimentate cu carduri furate sau chiar conturi de PayPal internationale furate, precum si tentative de frauda prin conturi bancare virtuale, din afara Romaniei", declara Cristian Badea, CIO ePayment.

Din numarul total al incercarilor de fraudare, cele mai multe au vizat segmentul telecomunicatiilor, urmat de e-tail. Astfel, din totalul tentativelor, 42% au avut ca obiectiv produsele si serviciile telecom, iar 31% sectorul de retail online. Serviciile turistice si de transport au atras doar 8% dintre tentativele de fraudare inregistrate si respinse de sistemul ePayment.

"Cei care incearca sa fraudeze au cateva tinte predilecte: magazinele de unde isi pot efectua reincarcare electronica pentru cartele preplatite, magazinele care vand produse electronice si IT, dar si operatorii aerieni de pe site-urile carora incearca sa isi plateasca biletele de avion cu carduri furate", adauga Cristian Badea.

Daca in cazul sectorului telecom, din totalul fraudelor care au vizat acest segment, 62% au fost "asigurate" de infractorii care au dorit sa isi cumpere credite pentru cartele prepay, in ceea ce priveste retailul online, majoritatea tentativelor, adica aproximativ 76%, au vizat magazinele IT, fiind vorba, in mod surprinzator, de site-uri mai putin cunoscute.

Motivele pentru care romanii fraudeaza sunt multiple. "Multi incearca sa fraudeze pentru distractie, din saracie sau pur si simplu pentru ca isi imagineaza ca pot. Multi se cred la adapost in spatele monitoarelor si nu isi dau seama ca vor fi prinsi. In acelasi timp, infractorii nu constientizeaza intotdeauna seriozitatea faptei", afirma Badea.

In Romania, tentativa de frauda online se pedepseste cu inchisoare de pana la 12 ani. Cazurile sunt anchetate de catre Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Politiei Romane.

GECAD ePayment este integrator de solutii pentru comert electronic, lider pe piata romaneasca de sisteme de plati online. Compania dezvolta si detine in prezent trei solutii proprietare – ePayment, Avangate si myAvangate. ePayment este dedicata exclusiv pietei interne, tuturor persoanelor juridice care au o afacere comerciala online; Avangate si myAvangate se adreseaza atat pietei interne cat si celei internationale de distributie electronica de software.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri