Seful departamentului de telecomunicatii al Natiunilor Unite sustine ca pana la sfarsitul anului in curs piata de telefonie mobila mondiala va cunoaste un boom, iar numarul utilizatorilor de terminale mobile va depasi jumatate din populatia lumii.
Astfel, pana la finele lui 2008, numarul persoanelor care vor detine un telefon mobil va fi de 4 miliarde – ceea ce inseamna mai mult de jumatate din populatia actuala a planetei, estimata la 6,7 miliarde de locuitori.

Ponderea utilizatorilor de telefonie mobila a crescut sustinut datorita pietelor care se afla in curs de dezvoltare, cum sunt China, India si America Latina, potrivit declaratiei secretarului general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, Hamadoun Touré.

“Faptul ca exista 4 miliarde de utilizatori ai telefoniei mobile in toata lumea inseamna ca, din punct de vedere tehnic, este foarte probabil ca intreaga populatie de pe glob sa se conecteze la beneficiile tehnologiei informatiei in viitor”, a opinat Touré.

Industria telefoniei mobile a explodat in ultimii opt ani de zile, cunoscand cresteri la nivel de utilizatori de pana la 24% anual. La inceputul acestui secol, doar 12% din populatia lumii detinea un telefon mobil. In prezent, mai bine de jumatate din locuitorii planetei sunt posesorii unui terminal mobil, iar cifra acestora este estimata sa depaseasca 61% pana la sfarsitul anului, dupa cum arata Guardian.

Reducerea costurilor de telefonie mobila, precum si a echipamentelor mobile, au facut ca domeniul comunicatiilor mobile sa devina o oportunitate atractiva pentru consumatorii din tarile si pietele emergente. Spre exemplu, statele care fac parte din BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) estimeaza ca vor atinge, pana la sfarsitul lui 2008, un numar de 1,3 miliarde de utilizatori ai telefoniei mobile.

Concomitent, pietele dezvoltate din zona vest-europeana au ajuns la saturatie si se confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi cea competitionala sau cea care se refera la fixarea costurilor de telefonie mobila.

Drept urmare, majoritatea jucatorilor din industria de telefonie mobila se orienteaza catre pietele emergente pentru a se dezvolta.

Piata de servicii mobile va inregistra in acest an pana la 600 de milioane de noi conexiuni la retelele operatorilor mobili, dupa cum arata datele prezentate de Joss Gillet, senior analyst al Wireless Intelligence.

Africa si Orientul Mijlociu sunt regiunile care se dezvolta cel mai rapid din punct de vedere al utilizarii echipamentelor mobile, si se asteapta ca, in acest an, sa isi creasca numarul de consumatori cu 27 si, respectiv, 25%, acestea fiind urmate de Asia-Pacific, cu 23,6%. Operatorii din India, Bangladesh, Iran, Coasta de Azur, Uganda si Afghanistan au inregistrat cea mai rapida crestere de anul acesta.

“Operatorii de telefonie mobila din pietele dezvoltate se concentreaza in momentul de fata pe stimularea castigurilor”, conchide Gillet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri