Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) a hotarat modificarea din 2009 a tarifelor de interconectare pentru operatorii telecom.
Astfel, tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone vor scadea de la 6,44 la 5,03 eurocenti.

Reprezentantii Vodafone considera ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii.

"Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine", au declarat reprezentantii Vodafone Romania.

In acest moment, oficialii celui de-al doilea operator de telefonie mobila din Romania pun sub semnul intrebarii statutul ANC, de arbitru independent, corect si nepartinitor al pietei de telecomunicatii din Romania. Ei constata ca, prin aceasta decizie, autoritatile romane de reglementare in telecomunicatii se pozitioneaza total diferit fata de Comisia Europeana, si, din pacate, in detrimentul pietei locale.

"De asemenea, aceasta decizie dovedeste inca o data ca ANC foloseste o unitate de masura diferita in cazul reglementarilor pe piata de telefonie fixa, fata de piata de telefonie mobila. Astfel, toti operatorii de telefonie fixa din Romania, indiferent de momentul intrarii in piata sau de cota de piata, au impuse in prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioada de tranzitie de 9 luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparatie, in cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost si le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin 9 ani, intre 2003 si 2011", potrivit Vodafone Romania.

"In conditiile in care ANC decide sa mentina tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scadea in mod corespunzator. Prin introducerea nejustificata a asimetriilor in relatiile de interconectare intre operatori, care contravine flagrant recomandarilor Comisiei Europene, ANC prejudiciaza interesul consumatorilor si protejeaza interesele
comerciale ale unui grup de operatori. Consideram ca ANC va intelege ca varianta propusa este inacceptabila si va modifica decizia in mod corespunzator", au spus oficialii Orange Romania.

Tariful de interconectare perceput de Cosmote va scadea de la 8,2 eurocenti la 6,4 .

De asemenea, tarifele de interconectare practicate de companiile Cosmote si Zapp vor scadea de la 1 februarie 2009 la 6,4 eurocenti pe minut de la 8,2, respectiv 8,01 eurocenti pe minut.

"Zapp intotdeauna a sustinut ca tarifele de interconectare practicate de operatori sunt foarte mari, iar aceasta este principala cauza care ne impiedica sa reducem costurile catre clientul final. Daca tariful de interconectare ar deveni 1 sau 0 centi, Zapp ar fi o companie foarte fericita pentru ca acest lucru ne-ar permite sa reducem la randul nostru tarifele practicate, afectand pozitiv utilizatorii care s-ar bucura de tarife mai mici pentru serviciile de telefonie mobila", au declarat oficialii Zapp.

De asemenea, potrivit Zapp, aceasta decizie ar determina o crestere a nivelului de concurenta intre operatori prin prisma faptului ca reducerea taxelor de interconectare ar ridica bariera pentru reducerea tarifelor pentru apelurile in afara retelei, acestea fiind influentate de aceste taxe.

Anuntul facut de ANC in legatura cu reglementarea tarifelelor de interconectare pentru Cosmote necesita o analiza amanuntita, datorita complexitatii proiectului. "In prezent, analizam prevederile incluse in proiect si potentialul impact al acestora asupra operatiunilor. Vom fi in masura sa putem face comentarii mai ample odata ce vom avea rezultatele acestei analize", au spus reprezentantii Cosmote Romania.

“In urma adoptarii acestor tarife de interconectare, facturile ar trebui sa scada cu 25-30% din primavara anului viitor”, Liviu Nistoran, presedintele ANC.

"Ne exprimam pe aceasta cale intregul acord si deplina apreciere fata de pozitia oficiala exprimata astazi in comunicatul de presa al ANC, prin presedintele Liviu Nistoran, in legatura cu aplicarea tarifelor de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila, la datele prevazute de lege. Ne exprimam totodata acordul si fata de reglementarea tarifelor celorlalti operatori, inclusiv cele privind compania noastra”, au declarat reprezentantii RCS&RDS.

RCS&RDS considera ca aceasta pozitie ANC in legatura cu tarifele de interconectare este una de deplina normalitate, in directia respectarii si aplicarii legii si va avea un impact pozitiv, important in favoarea consumatorilor.

"Compania noastra este decisa ca tarifele practicate catre clientii sai, pentru apeluri catre clienti din reteaua oricarui alt operator, sa fie egale cu tarifele de interconectare, fara a adauga nici un alt tarif suplimentar", au mai spus oficialii RCS&RDS.


Tariful de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie fixa sau mobila unui operator de retele de telefonie mobila pentru transportul si terminarea apelurilor efectuate de proprii utilizatori catre reteaua acestuia din urma.

Acest cost se regaseste in tariful perceput de operatori utilizatorului final. Astfel, cu cat tariful de interconectare este mai mare, cu atat pretul perceput utilizatorului final pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri