Totul a nceput, oarecum previzibil, cu o carte pentru oameni ciudati: Concepte fluide si analogii creative: modele pentru computer ale mecanismelor fundamentale ale gandului. Prima carte vnduta de Amazon.com. De atunci, meseria de librar si-a gasit (si) un alt sens.
Recent, Amazon a aniversat zece ani de activitate din postura de lider mondial necontestat al librarilor, marcand evenimentul prin organizarea si transmiterea pe Internet a unui megaconcert cu invitati grei precum Norah Jones, Bob Dylan si multi altii. Celebritati ca Harrison Ford s-au nscris pentru a livra unor clienti fericiti produsele comandate pe Internet. Privind istoria acestei afaceri, putem ntrezari chiar si viitorul comertului electronic din Romnia. Pastrnd proportiile, binenteles. Nu sunt suficiente un magazin online si o strategie de afaceri care sa-l puna pe picioare. Trebuie sa respectati regulile jocului.

1. Clientul dirijeaza afacerea

Cel mai important lucru in comert este ascultarea clientului. Iar Internetul ofera ocazia de a fi n permanent contact cu orice client. In povestea de succes a Amazon.com, cartile au devenit doar un capitol din ce n ce mai mic. n 1998, librarul a anuntat ca va ncepe sa vnda muzica online. O miscare ce s-a dovedit att de profitabila, nct, peste cteva luni, Amazon se transformase n cel mai mare retailer de muzica din lume. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, si aminteste, ntr-un interviu acordat revistei Forbes: Totul a inceput de la e-mail-urile utilizatorilor, prin care ne ntrebau daca nu cumva ne-am hotart sa vindem si muzica pentru ca ei ar dori sa cumpere muzica la fel cum cumparau carti. Au urmat DVD-uri, jocuri video si electrocasnice, mpreuna cu produse hardware, unelte si jucarii. Amazon a continuat sa se extinda, si n anul 2000 a oferit cumparatorilor produse de bucatarie si abonamente la diverse ziare, precum si multe altele. n 2004, un total de 900.000 de vnzatori optasera sa-si puna produsele n rafturile Amazon.com.

2. Orice magazin are publicul lui

Puteti construi o librarie sau un magazin de echipament sportiv. n acelasi timp nsa, puteti ncerca sa vindeti orice i trece prin minte unui consumator. Va sfatuim sa porniti cu nceputul si sa vindeti acele lucruri pe care le puteti expedia cu cea mai mare seriozitate. Ulterior, pe masura ce imaginea dumneavoastra se va consolida, pe masura ce utilizatorul va fi dispus sa cheltuiasca din ce n ce mai multi bani, puteti trece la pasul urmator. Atunci puteti construi un adevarat mall online.

3. Viziune globala

Nu va adresati doar romnilor cu produsele dumneavoastra. Internetul va ofera sansa unica de a vinde produse si n alte tari, punandu-va la dispozitie o piata de zeci de milioane de consumatori. Stabiliti-va strategia astfel nct sa puteti oferi produse tuturor celor care si le doresc. Puteti construi un site a carui interfata este tradusa n mai multe limbi. Amazon spune ca se adreseaza n acest moment unei piete de peste 41 de milioane de consumatori din ntreaga lume. n prezent, website-ul are versiuni localizate n Canada, Marea Britanie, Germania, Japonia, Franta si China.

4. Personalizati experienta cumparatorului

Unul dintre pasii care au transformat Amazon.com ntr-o poveste de succes este personalizarea serviciilor oferite utilizatorilor. S-au folosit date privind achizitiile anterioare ale unui cumparator pentru a personaliza paginile site-ului astfel nct utilizatorului sa i se ofere acele produse si servicii compatibile cu preferintele sale anterioare. Amazon a introdus si un sistem de recenzare a produselor si posibilitatea utilizatorilor de a sugera produse care merita cumparate.

5. Asigurati suport

Unii utilizatori nu pot parcurge cu usurinta pasii necesari achizitionarii unui produs. Altii pur si simplu nu inteleg de unde sa nceapa si cum sa continue atunci cnd vor sa cumpere n site-ul dumneavoastra. Concepeti si oferiti utilizatorilor un ghid care sa explice cum se parcurge procedura de achizitionare a produsului, cum se face plata, cum se face livrarea produsului si unde trebuie sa se adreseze un client nemultumit. Mai mult, va sfatuim sa puneti la dispozitia utilizatorilor o adresa de e-mail si un numar de telefon accesabil non-stop.

6. Trei click-uri

ncercati sa mentineti procedura de achizitionare a produselor n limita a trei pasi. Statistica spune ca utilizatorii care dau mai mult de trei click-uri pentru comandarea unui produs au tendinta de a abandona procedura. Amazon a patentat sistemul 1-click order, care i permite utilizatorului sa cumpere produse fara a fi nevoie sa reintroduca datele de livrare sau cele legate de plata de fiecare data cnd comanda.

7. Stabiliti un sistem de preluare si livrare a comenzilor

Un magazin online din Romnia anului 2005 are, n medie, o comanda pe zi. Magazinele mari pot vorbi de mai multe comenzi sau poate chiar de zeci de comenzi. n viitor, se asteapta o crestere exponentiala a numarului comenzilor, pe masura ce societatea se va adapta la nivelul de ncredere pe care l solicita comertul electronic. Puteti initia un sistem de distributie propriu sau prin intermediul unor parteneri de afaceri. Dar amintiti-va mereu ca imaginea dumneavoastra este singurul element real care poate face diferenta pe Internet. Daca au ncredere n dumneavoastra, oamenii pot cumpara orice. Nu trebuie sa le vindeti lucruri ieftine si nici lucruri imposibil de gasit n alta parte. La Amazon.co.uk, odata ce un cumparator a plasat o comanda, intra n functiune mecanismul de preluare a comenzii si de livrare a produselor. Sistemul va cauta n ce depozit se afla nca n stoc produsul cumparat, n ce cantitate se gaseste acesta si de cte exemplare are nevoie cumparatorul. Unii angajati ai Amazon.co.uk merg zilnic zeci de kilometri pentru a scoate din depozite produsele ce urmeaza sa fie expediate. Straniu si amuzant n acelasi timp, acesti oameni sunt dotati cu pedometre, aparate care masoara zilnic distanta parcursa pentru a se putea ajusta eventualele tendinte de indolenta.

8. Spune-mi cu cine te mprietenesti...

Unele magazine online din Romnia opteaza doar pentru intermedierea achizitiilor. Magazinul nu face dect sa preia comanda si sa o trimita mai departe catre producator sau vnzatorul initial, iar acesta din urma expediaza produsul si ncaseaza banii. Din multe puncte de vedere, o astfel de situatie este avantajoasa pentru ntreprinzatorul online, care nu-si bate capul cu livrarea produselor. Cu toate acestea, orice ntrziere n expedierea produselor, precum si toate nemultumirile clientilor legate de produsele expediate vor fi adresate direct vnzatorului online, pentru ca acesta este identificat de client cu adevaratul expeditor.

9. Gnditi-va la plata online

Se prognozeaza, si in cazul Romaniei, o crestere spectaculoasa a tranzactiilor pe baza de carte de debit/credit, astfel nct implementarea unui sistem de plata online nu poate dect sa ajute n viitorul nu prea ndepartat. Aveti grija totusi la comisioanele percepute de procesatori, precum si la celelalte conditii impuse de acestia pentru implementarea sistemului de plata online.

10. Oferiti un mecanism prietenos de cautare

Cautarea n interiorul site-ului poate sa fie unul dintre pasii care vor mbunatati vizibil numarul comenzilor. Multi utilizatori se plictisesc repede ori pur si simplu nu reusesc sa gaseasca produsul dorit. Un mecanism de cautare bine pus la punct poate rezolva aceasta problema extrem de repede si poate transforma un potential client ntr-un cumpara-tor fidel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri