Venitul mediu obtinut in urma vanzarii unei aplicatii pentru telefoanele Nokia in magazinul online al celui mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial este in jur de 7.000 de euro pe an, dupa cum declara Lucian Darie, directorul general al Tektronic, cel mai mare dezvoltator local de aplicatii pentru terminalele Nokia.
Cei trei angajati ai Tektronic au realizat patru aplicatii anul trecut, dar in Ovi Store, magazinul online din care se pot cumpara diferite astfel de facilitati pentru telefoane Nokia, se gasesc 12 aplicatii dezvoltate de compania vasluiana condusa de Lucian Darie (38 de ani). Prima aplicatie a fost publicata in magazinul specializat al Nokia in 2004.

Antreprenorul a inceput sa realizeze aplicatii pentru Nokia din 2003 cand si-a cumparat un telefon al producatorului finlandez si s-a gandit daca jocurile si celelalte facilitati sunt realizate doar de angajatii companiei sau si de alte persoane.

Pentru ca inceputul a fost mai dificil, pana in 2006 cand a lansat Tektronic Darie a lucrat atat la conceperea aplicatiilor Nokia, dar a fost si angajat pentru o firma din domeniul IT.

Astfel, in urma cu patru ani cand a devenit antreprenor acesta avea deja o experienta de circa 10 ani in domeniu. Investitia a constat doar in timpul sau pentru ca la inceput lucra de la 8 dimineata la 16.00 pentru compania IT, iar de la ora 20.00 pana la 2-3 dimineata pentru aplicatiile Nokia.

La inceput, Lucian Darie (foto) a incercat sa mai dezvolte aplicatii si pentru branduri ca Motorola, ori Sony Ericsson, dar a preferat sa lucreze pentru telefoanele Nokia intrucat forumul companiei finlandeze ii punea la dispozitie o retea foarte buna de distribuitori prin care sa isi vanda serviciile.

Anul trecut compania a ajuns la o cifra de afaceri de aproape 40.000 de euro si un profit net in jurul a 25.000 de euro, iar in 2007 s-a clasat pe locul al patrulea in topul microintreprinderilor din judetul Vaslui la sectiunea software.

In general aplicatiile „mici” costa 1-2 euro, iar realizarea acestora dureaza aproximativ o luna. O astfel de aplicatie este cea care administreaza contactele pe baza de parola astfel incat anumite contacte sa fie vizualizate doar de catre cei care cunosc parola.

Pe de alta parte, cea mai scumpa aplicatie realizata pana acum de Tektronic ajuta la folosirea telefonului in timp ce utilizatorul se afla in masina. Aceasta se numeste Car Pack, costa 25 de euro, iar dezvoltarea unei asemenea facilitati poate dura in jur de trei, patru luni.

Cele mai bine vandute aplicatii iTektronic in magazinul online al Nokia sunt cele care blocheaza folosirea tuturor aplicatiilor de pe telefonul mobil (Advanced Phone Lock), cele pentru folosirea mai usoara a telefonului in masina (Car Pack), ceasul digital (Digital Clock) si aplicatiile care ascund anumite contacte din lista publica (Hidden Contacts).

Dupa cum spune Lucian Darie, o aplicatie are vanzari de 2-3.000 de euro pe luna in primele trei luni, iar dupa aceea vanzarile sunt de 4-500 de euro lunar. Fiecare dintre cele patru aplicatii realizate in 2009 a avut anul trecut venituri medii de aproximativ 6-7.000 de euro.

De asemenea, cele patru aplicatii dezvoltate in 2009 au inregistrat in jur de 10.000 de descarcari, celelalte opt aplicatii ale Tektronic disponibile in Ovi Store fiind descarcate tot de aproximativ 10.000 de ori.

Vanzarile variaza pentru in general clientii isi cumpara majoritatea aplicatiilor de care au nevoie in primele luni de la achizitionarea telefonului.

Cele mai vandute aplicatii sunt cele care se afla in primele trei pagini ale Ovi Store, magazinul lansat la nivel mondial in mai anul trecut.

La intervale de aproximativ trei luni angajatii Tektronic sunt nevoiti sa adapteze aplicatiile pentru noile telefoane lansate de Nokia.

Darie spune ca deocamdata nu exista foarte multi dezvoltatori romani pentru astfel de aplicatii, singurele companii in domeniu pe care le cunoaste fiind la Oradea.

”Este o afacere cu venituri constante si se castiga, dar inceputul este destul de greu”, spune seful Tektronic in legatura cu faptul ca nu exista foarte multi jucatori locali specializati.

Lucian Darie adauga ca in ultimul an a gasit mai greu clienti si a scazut cu 20-30% preturile aplicatiilor publicate.

”Primul trimestru din 2010 este putin mai slab decat ultimele trei luni din 2009, dar ma astept ca acest an sa fie mai bun pentru ca Nokia a lansat mai multe modele de telefoane”, explica antreprenorul.

Varianta in limba romana a Ovi Store a fost lansata saptamana trecuta, dar magazinul online a devenit disponibil in Romania in luna ianuarie.

Pana acum cele mai descarcate aplicatii sunt Zuma, Nokia Energy Profiler, YouTube, Locago si High Speed 3D Lite, potrivit oficialilor Nokia Romania.

La nivel mondial, in 2010 utilizatorii de telefoane mobile vor cheltui aproximativ 6,3 miliarde dolari pentru achizitionarea de aplicatii si jocuri, fata de 4,2 miliarde anul trecut, conform companiei de cercetare Gartner. Aceeasi companie estimeaza ca in 2013 piata de aplicatii mobile va ajunge la 29 de miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri