Parlamentul European (PE) a votat doua rezolutii, fara caracter obligatoriu, prin care cere impozitarea tranzactiilor financiare din UE, masura care ar putea aduce venituri de 200 de miliarde de euro, si combarea evaziunii fiscale, transmite Reuters.
Chiar daca rezolutiile nu sunt obligatorii, ar fi dificil pentru Comisia Europeana sa le ignore, arata Mediafax.

"Vrem sa dam un semnal institutional prin care sa aratam ca sectorul privat are responsabilitatea sa pentru criza", a declarat Martin Schulz, liderul grupului social-democrat din PE.

In rezolutie se arata ca Uniunea Europeana ar trebui sa sustina impozitarea tranzactiilor financiare la nivel mondial, dar pentru ca nu s-a reusit acest lucru, ar fi bine ca UE sa introduca aceasta taxare la nivel european, ca prima etapa.

Comisia ar trebui sa realizeze un studiu de fezabilitate si sa redacteze o propunere legislativa concreta, potrivit PE.

O taxa aplicata tranzactiilor precum cele cu instrumente derivate ar reduce speculatile si deficitele publice, potrivit rezolutiei.

Un impozit de 0,05% ar aduce in UE aproape 200 de miliarde de euro, iar la nivel global suma s-ar ridica la 650 miliarde euro.

Franta si Germania au facut deja o astfel de propunere, la nivelul G20, dar Statele Unite si Canada s-au opus.

Planul de taxare a tranzactiilor financiare in UE a atras un sprijin scazut in randul tarilor membre, iar partidul cancelarului german Angela Merkel a sugerat un astfel de impozit pentru unele sau toate tarile din zona euro, ca prim pas.

Un oficial al CE a declarat ca Executivul UE va publica pana in vara un studiu de impact.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri