Parlamentul german a aprobat suplimentarea ajutorului financiar pentru Grecia, dupa ce a primit asigurari de la ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, privind suportarea unei parti a costurilor unui nou pachet financiar de catre creditorii privati, transmite Reuters.
Votul neangajant al parlamentului are loc cu doua saptamani inainte de o intalnire a liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, in care ar trebui finalizat un nou program de asistenta pentru statul elen, scrie Mediafax.

Intr-un discurs in parlament, Schaeuble a avertizat ca ar urma consecinte dezastroase daca Grecia nu va primi ajutor si statul ar fi impins intr-o "restructurare necontrolata" a datoriei.

Pentru a obtine acordul politicienilor, reticenti la finantarea datoriilor Greciei, ministrul a prezentat conditii stricte, cerand Greciei reforme ample si supravegherea internationala a programului de privatizari.

Totodata, bancile care detin obligatiuni ale Greciei trebuie sa suporte o parte din costuri, a spus Schaeuble.

"Daca exista indoieli privind capacitatea Greciei de a plati datoriile si trebuie sa castigam timp cu un nou pachet financiar, atunci participarea sectorului privat la o solutie este inevitabila. Am propus un schimb de obligatiuni care sa extinda maturitatea obligatiunilor cu sapte ani concomitent cu pastrarea conditiilor privind dobanzile", a adaugat el.

Dupa discursul ministrului, parlamentul a aprobat o rezolutie privind sprijinirea Greciei pregatita de coalitia care sustine guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

Agentiile de rating au avertizat ca este aproape imposibil sa fie derulata o schimbare de obligatiuni precum cea propusa de Berlin, pe baze voluntare, astfel ca Banca Centrala Europeana probabil se va opune.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, joi, ca este impotriva oricarei forme de implicare a sectorului privat care nu s-ar derula pe baze "strict voluntare".

Vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a sugerat vineri ca ar exista posibilitatea unui compromis, afirmand ca Trichet nu exclude o extindere a maturitatii datoriilor Greciei, insa este determinat sa evite o situatie considerata incapacitate de plata de catre agentiile de rating.

Schaeuble a admis ingrijorarea BCE si a declarat ca ministrii de Finante din zona euro au convenit sa infiinteze un grup de lucru care sa lucreze la o implicare a sectorului privat fara consecinte negative pentru piata.

Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International vor participa, a spus el.

Gasirea unui compromis la timp pentru reuniunea liderilor Uniunii Europene din 23-24 iunie s-ar putea dovedi, insa, dificila, noteaza Reuters.
Guvernul german este ingrijorat de reactia populatiei si o posibila pierdere a controlului in parlament daca un nou pachet de ajutor pentru Grecia nu repartizeaza mai echitabil povara financiara, prin includerea investitorilor privati.

Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, statele din zona euro analizeaza un pachet financiar care ar totaliza 120 de miliarde de euro, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International urmand sa contribuie cu jumatate din fonduri, iar restul sa fie asigurat de venituri din privatizari si contributii ale creditorilor privati.

Pachetul de imprumuturi de 110 miliarde de euro anuntat pentru Grecia anul trecut este finantat doar de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Aceasta situatie a starnit temeri in randul unor state, inclusiv Germania, Finlanda sau Olanda, ca zona euro se transforma intr-o "uniune de transferuri", in acre membrii care au fost disciplinati fiscal sunt obligati sa plateasca pentru greselile partenerilor mai slabi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri