Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, intentioneaza sa propuna un compromis Bancii Centrale Europene (BCE), care sa permita implicarea sectorului privat in cel de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, potrivit publicatiei Der Spiegel, citate de Reuters.
Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul zonei euro pentru salvarea tarilor cu probleme financiare, ar urma sa emita obligatiuni pe care sa le puna la dispozitia bancilor elene prin intermediul guvernului de la Atena, scrie Spiegel, fara a cita sursa informatiei.
Bancile elene, dependente de fonduri de la BCE, ar folosi obligatiunile ca garantii pentru a obtine in continuare imprumuturi de la banca centrala prin operatiunile de pe piata monetara, potrivit Mediafax.

Propunerea Germaniei ar inlatura un obstacol major pentru o rostogolire a datoriilor Greciei de catre sectorul privat, la care BCE s-a opus pana acum argumentand ca o astfel de situatie ar exclude bancile elene de la finantare.

Agentiile de rating au avertizat ca ar clasifica drept incapacitate de plata o rostogolire, iar BCE a anuntat ca o astfel de evaluare ar insemna ca nu mai poate accepta obligatiuni ale statului elen ca garantii in operatiunile de pe piata monetara.

Un oficial german a declarat, pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca liderii din zona euro discuta mai multe variante pentru implicarea sectorului privat intr-un nou pachet de sprijin financiar.

"A existat o idee la Bruxelles la un moment dat care se asemana in anumite privinte cu relatarea din Der Spiegel, in timp ce alte aspecte erau complet diferite", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au afirmat, vineri, ca au ajuns la un acord de principiu in privinta Greciei, care sa includa o participare a sectorului privat dupa modelul Initiativei de la Viena, prin care bancile straine prezente in Europa de Est s-au angajat in 2009 sa nu-si reduca expunerea in statele din regiune, prin rostogolirea liniilor de finantare pentru subsidiare.

O rostogolire a datoriilor Greciei ar fi complexa si controversata, financiar si juridic, iar detaliile importante nu au fost inca stabilite, noteaza Reuters. Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute modalitatile de sprijinire a Greciei la o reuniune programata duminica seara la Luxemburg.

In Romania, subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri