Ministrii Finantelor din zona euro iau in calcul acordarea a numai jumatate din urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din finantarea externa catre Grecia, pentru a evita intrarea tarii in default, intensificand in acelasi timp presiunea pe guvernul Papandreou, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Guvernele europene ar urmari astfel sa determine clasa politica elena sa adopte de urgenta masurile de austeritate si legislatia speciala privind privatizarile pentru a consolida bugetul si a-si reduce din datorii.
Statele zonei euro ar putea autoriza, in iulie, o plata de numai 6 miliarde euro catre Grecia, iar urmatoarele transe vor fi conditionate de progresul Atenei in privinta tintelor fiscale, a declarat ministrul belgian al Finantelor Didier Reynders.

"Vom incerca, in orice caz, sa eliberam fondurile necesare pe termen surt", a afirmat Reynders.

Ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, a declarat insa ca scopul este plata intregii transe de 12 miliarde euro, declarand, dupa patru ore de discutii cu ministrii europeni, ca suma nu poate fi divizata.

Reuniunea ministrilor Finantelor din zona euro a inceput duminica seara la Luxembourg si a durat sapte ore, debutand simultan cu dezbaterea din parlamentul elen privind votul de incredere cerut de noul cabinet Papandreou, dupa ce premierul a remaniat saptamana trecuta guvernul. George Papandreo se bucura, teoretic, de sustinerea a 155 dintre 300 de parlamentari greci.

Germania, care din pozitia de cea mai mare economie europeana este responsabila pentru cea mai mare parte a pachetelor de bailout acordate Greciei, Irlandei si Portugaliei, insista asupra unei reforme economice ambitioase la Atena, a declarat ministrul german al Finantelor Wolfgang Schaeuble.

Ministrii Finantelor au amanat luni decizia finala privind plata urmatoarei transe din imprumutul catre Grecia, cerand adoptarea de urgenta a legislatiei privind masurile de austeritate si privatizarile.

Guvernul elen a aratat ca are nevoie de bani pana la jumatatea lunii iulie, pentru a nu intra in incapacitate de plata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri