Canabisul conduce detasat in preferintele consumatorilor de substante ilicite, la concurenta cu cocaina si heroina, arata cele mai recente date despre productia, traficul si consumul de droguri la nivel mondial, potrivit unui raport realizat de Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate.
La nivel mondial, circa 240 de milioane de oameni, adica 4,8% din populatia cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, consuma substante ilicite in fiecare an. Abuzul de droguri a ramas stabil la 0,6% din populatia analizata. Canabisul ramane, de departe, cea mai consumata substanta ilicita din lume, desi informatiile in acest sens sunt limitate. In 2009, intre 2,8% si 4,5% din populatia lumii cu varste de 15-64 de ani, adica intre 125 si 203 milioane de persoane, consumasera aceasta substanta in ultimul an.

In Romania, prevalenta consumului oricarui tip de drog ilegal, de-a lungul vietii, in randul populatiei de 15-64 de ani, este de 4,1%, comparativ cu 1,7% in 2007, conform Mediafax, care citeaza un studiu al Agentiei Nationale Antidrog din acest an. Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul, cu 1,6%, urmat de ecstasy (0,7%), heroina si cocaina (cate 0,3%).

Potrivit raportului Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate, preturile angro din Romania pentru un kilogram de canabis erau, in 2009, printre cele mai mari din Europa, alaturi de cele din alte tari precum Belarus, Cehia si Elvetia – intre 7.001 si 10.000 de dolari. La polul opus se aflau state precum Spania, Marea Britanie si Lituania, cu preturi de 1.251-2.500 de dolari.

In 2009, in Finlanda se vindea cel mai scump gram de heroina – 223 dolari, preturi mari fiind si in Irlanda - 209 dolari si Suedia – 201 dolari. In schimb, cele mai mici preturi erau practicate pe strazile din Belgia – 33 de dolari/gram, Elvetia – 46 dolari/gram si Germania – 51 dolari/gram. Spre comparatie, in SUA, pretul unui gram era, in 2009, de 157 de dolari.

La capitolul cocaina, cea mai scumpa se gasea in Norvegia – 154 dolari/gram, urmata de Finlanda – 139 de dolari/gram, Grecia si Suedia – 104 dolari/gram. Preturile cele mai scazute erau in Marea Britanie, cu 62 de dolari/gram, Olanda – 63 de dolari/gram, precum si in Portugalia – 66 de dolari/gram. In SUA, pretul unui gram de cocaina era de 120 de dolari.

Productia de substante ilicite din Europa se concentreaza in jurul canabisului, al amfetaminelor si al ecstasy-ului. Dintre tarile europene, in 29 se cultiva canabis, iar ecstasy-ul este produs, cu precadere, in Europa de Vest, in special in Olanda si Belgia. Majoritatea amfetamintelor capturate in Europa sunt fabricate in Olanda, Polonia si Belgia.

In Europa de Est, mai ales in Federatia Rusa si in Ucraina, exista situri de productie de opiu si de plante din care se extrage aceasta substanta, potrivit raportului.

La nivel european, cele mai multe capturi de canabis sunt cele de rezina, adica 49% din totalul la nivel global in 2009. Rezina de canabis disponibila pe pietele europene provine, in principal, din Maroc. In timp ce capturile de rezina de canabis au scazut intre 2005 si 2009, cele ale plantelor de canabis au crescut cu 88%, confirmand astfel rapoartele privitoare la majorarile de productie de plante de canabis din Europa pentru consumatorii locali. In ciuda cresterii importantelor plantelor de canabis, totalul capturilor a scazut cu 19% intre 1999 si 2009.

Traficul de cocaina prin containere maritime a crescut

Cocaina este adusa in Europa pe cai maritime, desi in termeni de cazuri de capturi, livrarile pe calea aerului sunt mai mari. Traficul de cocaina in interiorul Uniunii Europene prin containere maritime pare sa fi crescut in ultimii ani. In timp ce piata europeana de cocaina a dat semne de stabilizare intre 2006 si 2009, ca urmare a cresterii puternice de trafic din 1998-2006, capturile de cocaina au scazut dramatic in aceasta perioada (-53%), majoritatea dintre ele facandu-se in zona Europei de Vest. Tarile din aceasta regiune au adus 97% din totalul capturilor din Europa in 2009.

Capturile de heroina au insemnat 38% din totalul la nivel mondial in 2009. Ele sunt concentrate in Europa de Sud-Est (63% din total), mai ales ca urmare a eforturilor depuse de Turcia, tara prin care sunt introduse din Iran. In timp ce capturile de heroina din Europa de Vest si Centrala au ramas stabile in perioada 2005-2009, ele s-au dublat in Europa de Sud-Est.

Europa este, in principal, o regiune de consum final, exceptand ecstasy-ul, care inca este produs local si exportat catre ale destinatii. Exporturile de ecstasy din Europa au inregistrat deprecieri in ultimii ani, ca urmare a masurilor autoritatilor. In privinta amfetaminelor, Europa insemna 24% din totalul capturilor la nivel global in 2009. Capturile de amfetamie au ramas stabile in intervalul 2005-2009. Mai bine de 80% dintre capturile de amfetamine din Europa in 2009 au avut loc in tari din Europa de Vest si Centrala.

Prevalenta anuala a consumului de cocaina in Europa este estimata a fi intre 0,8% si 0,9% din randul populatiei cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, echivalenta cu 4,3 sau 4,8 milioane de persoane care au folosit cocaina cel putin o data in ultimul an. Estimarile se afla cu putin sub nivelul celor din anul precedent. Consumul de cocaina este mai mare in Europa de Vest si Centrala (1,2% - 1,3%) decat in Europa de Est si in Europa de Sud-Est (0,1 – 0,3%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri