Dificultatile de rambursare a creditelor in franci elvetieni de catre clientii bancilor occidentale din Europa de Est ar putea duce la agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit UBS Wealth Management, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bayerische Landesbank au acordat unor clienti din Ungaria, Polonia si Croatia imprumuturi in valoare de 80 de miliarde de franci elvetieni, a declarat Kilian Reber, analist in piete emergente la UBS.

Beneficiarii acestor imprumuturi se confrunta cu cresterea ratelor dupa ce francul s-a apreciat cu 9,5% fata de forint, cu 14% fata de zlot si 9% fata de kuna, in ultimele trei luni.

"Stresul tot mai mare legat de creditele in franci acordate ungurilor, polonezilor si croatilor poate provoca socuri in zona euro"
, a afirmat Reber intr-un interviu.

El considera ca exista o probabilitate de 20%-30% ca aprecierea francului sa duca la defaulturi (incapacitate de plata) in estul Europei, obligand bancile sa ceara ajutoare de urgenta, ceea ce va agrava criza datoriilor suverane din zona euro.

Francul este moneda cu cele mai bune performante in acest an, chiar si dupa ce banca centrala din Elvetia a redus dobanda de referinta la inceputul acestei luni si s-a angajat sa opreasca aprecierea acesteia.

Investitorii considera francul un refugiu, in conditiile incetinirii cresterii economcie in Statele Unite si al avansarii crizei datoriilor catre Italia si Spania.

Imprumuturile in franci elvetieni au fost preferate in Europa de Est datorita dobanzilor mari la creditele in monede locale.

Peste 60% dintre imprumuturile contractate de populatia din Ungaria sunt in franci si sunt echivalente cu 16% din PIB, potrivit UBS Wealth Management. In Polonia si Croatia, ponderea in PIB este de 10%.

In Ungaria, peste o zecime din imprumuturile in franci sunt neperformante, comparativ cu 1,5% in Polonia si 6% in Croatia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri