Parteneri comerciali importanti ai UE, in frunte cu Argentina, Brazilia si Rusia, au intensificat masurile de protectionism si pun astfel in pericol redresarea economica, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana (CE), transmite Reuters, citat de Mediafax.
CE a constatat ca aceste state au creat in ultimul an 131 de noi bariere comerciale raportat la blocul comunitar, numarul total al acestora ajungand la 424.

"Protectionismul reprezinta o amenintare reala pentru redresarea economica. Sunt ingrijorat ca tabloul general nu s-a imbunatatit", a declarat comisarul pentru Comert, Karel De Gucht.

Astfel de masuri, care includ taxe la frontiera, reguli locale privind continutul si obligatia ca firmele din UE sa ofere know-how tehnologic si sprijin financiar anumitor sectoare, au un impact ingrijorator de distorsionare asupa comertului mondial si investitiilor, potrivit CE.

"In economiile emergente s-a consolidat o tendinta catre politici de industrializare care combina sprijinul acordat industriilor cu masurile de restrictionare a comertului", se arata in raport, care da ca exemplu Argentina si asa-numitele tari BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India si China.

Brazilia, Rusia, Argentina si in special Algeria si-au inchis usile pentru companiile europene care vor sa liciteze pentru proiecte de infrastructura publica, potrivit raportului CE.

Rusia, China si India au in schimb tendinta sa restrictioneze exporturile de materii prime.

Raportul a fost publicat cu cateva zile inainte de summit-ul european de la sfarsitul acestei saptamani si reuniunea liderilor din G20 de pe 3 noiembrie.

Constatarile CE confirma un raport al Organizatiei Mondiale a Comertului din aceasta vara, care a avertizat impotriva cresterii protectionismului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri