Liderii statelor membre UE au initiat in weekend o reuniune care are obiectivul depasirii divergentelor privind metodele de gestionare a crizei din zona euro, informeaza AFP.
[Update 4] Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, duminica, dupa reuniunea sefilor de state si guverne din UE, ca este increzator ca liderii europeni vor ajunge miercuri la un acord pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit portalului MarketWatch, citat de Mediafax.

Au fost facute "progrese importante" la sfarsitul acestei saptamani asupra unui plan de recapitalizarea a bancilor, a spus Van Rompuy intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii.

"Recapitalizarea bancilor, o solutie de durata la datoria Greciei si la cresterea capacitatii Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara sunt principalele parti ale acestui pachet. Suntem increzatori ca vom ajunge la un acord miercuri", a spus el.

Presedintele Consiliului European a minimalizat diferendele dintre Franta si Germania, afirmand ca se lucreaza intr-un spirit de compromis.

"Am vazut un presedinte francez si un cancelar german hotarati sa lucreze cu ceilalti membri ai zonei euro", a adaugat van Rompuy.

[Update 3]
Solutia crizei datoriilor consta in "cresterea atributiilor de interventie" pentru institutiile europene, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Bloomberg.

"Pregatim astazi (duminica, n.r.) deciziile de miercuri. Este important pentru ca este un proces tehnic complex, de exemplu referitor la functionarea fondului de urgenta al zonei euro. Din aceasta cauza trebuie sa lucram cu foarte mare atentie, trebuie sa luam in calcul toate detaliile posibile. Nu trebuie sa existe asteptari pentru o decizie a Eurogroup astazi, ci miercuri", a spus Merkel.

Liderii europeni trebuie sa discute, de exemplu, modul in care se va realiza coordonarea Eurogroup pe subiecte economice si financiare in viitor, a spus cancelarul.

"Avem nevoie de o pondere mai mare a Europei si de mai multe atributii pentru institutii", a afirmat Merkel.

[Update 2] Inainte ca reuniunea celor 27 de sefi de state sau guverne din UE sa inceapa, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au avut o intalnire separata cu premierul italian, Silvio Berlusconi, au declarat oficiali europeni.

Diplomatii au afirmat ca Merkel si Sarkozy au vrut sa creasca presiunea asupra Italiei pentru aplicarea de reforme in sistemul de pensii si piata muncii, imbunatatind astfel potentialul de crestere economica si reasigurand investitorii cu privire la gradul ridicat de indatorare. Povara datoriei Italiei, de circa 120% din PIB, este depasita in UE doar de cea a Greciei.

O sursa guvernamentala germana a declarat ca Merkel si Sarkozy au subliniat "necesitatea urgenta a unor reforme credibile si concrete in statele zonei euro", fara de care orice masuri la nivelul UE ar fi insuficiente.

[Update1]
Dupa aproape zece ore de discutii, ministrii de Finante au invins opozitia Spaniei, Italiei si Portugaliei si au convenit asupra necesitatii pentru o recapitalizare de circa 100 de miliarde de euro a bancilor din Europa, pentru a le proteja de amenintarea unei intrari a Greciei in incetare de plati si de riscul mai amplu al unei contagiuni financiare in zona euro.

Bancile din Franta si Germania au cea mai mare expunere pe Grecia, de 51,26 miliarde de dolari, respectiv 33,5 miliarde de dolari, la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. Expuneri importante au si Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar si Portugalia, de 10 miliarde de dolari. Bancile europene au o expunere totala pe Grecia de 126,73 miliarde de dolari.

Propunerea ministrilor va fi discutata, duminica, la summitul liderilor UE, care s-au reunit pentru a discuta o solutie "ampla" la criza, care trebuie sa includa un al doilea pachet de ajutor finaciar pentru Grecia, o majorare a resurselor Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, fondul de uregnta al zonei euro, si consolidarea situatiei finaciare a bancilor.

De la reuniunea de duminica nu este asteptat niciun acord important, insa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca spera ca summitul programat pentru miercuri sa genereze rezultate clare.

"Trebuie sa luam decizii cu impact major. Cred ca ministrii de Finante au facut progrese, astfel incat sa ne atingem tintele ambitioase pana miercuri", a afirmat Merkel.

Reuniunea a inceput la ora 10.20 (11.20, ora Romaniei). Miercuri, reuniunea va fi urmata de o intalnire a liderilor din cele 17 state din zona euro.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la plecarea spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la Consiliul European de toamna, ca Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro, referindu-se la situatia Greciei.

"La Consiliu, care se va desfasura maine (duminica - n.r.), tematica e preponderent economica, dar nu numai. Va fi prioritatea zero un raspuns hotarat la criza din Grecia... Sigur, acest lucru cu conditia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie sa-l urmeze pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale in vederea acordarii celei de-a sasea transe de imprumut. Pe agenda se mai afla stabilirea unei solutii durabile pentru Grecia", a declarat Traian Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri