Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a salutat "progresele semnificative" realizate pe plan politic in Grecia si in Italia, afectate de criza datoriilor, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Este ceea ce vrem la Fondul Monetar International, o stabilitate politica si o claritate politicain cele doua tari. Cred ca a fost realizate progrese semnificative", a subliniat Lagarde in fata jurnalistilor la Tokyo.

Italia si-a asigurat intr-o oarecare masura investitorii, vineri, odata cu adoptarea in Senat a unui plan anticriza promis UE, un preludiu pentru plecarea, asteptata sambata, a premierului Silvio Berlusconi, in timp ce Grecia s-a dotat cu un Guvern complet si a primit sustinerea Berlinului.

"Ma bucur de nominalizarea premierului Lucas Papademos [vezi aici o scurta biografie], pe care il cunosc bine si cu care putem incepe sa colaboram, atat in ceea ce priveste plata celei de-a sasea transe de imprumut cat si, ulterior, asupra relatiilor dintre Fond si Grecia", a explicat Lagarde.

Grecia are nevoie de aceasta transa de opt miliarde de euro din imprumuturile internationale pana la 15 noiembrie, care urmeaza sa ii fie platita de creditorii sai (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), daca Atena respecta un anumit numar de conditii.

"In ceea ce priveste Italia, ma bucur de asemenea ca Senatul a votat acum planul de reforma supus Parlamentului. Votul din Camera inferioara este asteptat astazi", a amintit Lagarde.

"Presedintele Consiliului (de Ministri) si-a anuntat intentia de a ceda locul si presupun ca o nominalizare va fi facuta in zilele urmatoare, iar aici este iar un semn de clarificare si credibilitate a instantelor politice, un element fundamental al stabilizarii situatiei pe plan general", a afirmat ea.

Senatorii italieni au adoptat fara dificultate reformele anticriza dupa ce au salutat cu caldura sosirea in randurile lor a fostului comisar european Mario Monti, considerat posibil succesor al lui Il Cavaliere si numit senator pe viata.

"Il cunosc bine pe Mario Monti, am o mare stima pentru el, cred ca este un om de mare calitate cu care am avut un dialog fructuos si calduros", a subliniat Lagarde.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri