Grecia trebuie sa convinga pana joi seara investitorii privati sa participe la cea mai ampla restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un esec ar pune in pericol al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde euro, si ar deschide calea unui faliment haotic, potrivit Mediafax.
Autoritatile elene s-au inteles cu reprezentanti ai creditorilor privati (Institutul pentru Finante Internationale) ca acestia sa accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominala a unor obligatiuni in valoare de 206 de miliarde de euro, insa acordul nu este angajant pentru detinatorii de obligatiuni.

Incluzand pierderea dobanzilor viitoare si prelungirea scadentelor, pierderea reala pentru investitori se situeaza la circa 74%.

Obligatiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lunga si garantii mai solide, acestea fiind insotite si de plata unor stimulente financiare investitorilor.

Preschimbarea va fi posibila doar daca Grecia primeste un raspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care detin obligatiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenta legii elene, iar dintre acestia doua treimi accepta pierderile, potrivit Reuters.

Pentru a se asigura ca preschimbarea de obligatiuni va avea loc, Grecia a introdus prin lege in luna februarie clauze de impact colectiv, care ii vor permite sa forteze schimbul in cazul investitorilor care nu vor sa participe, daca sunt indeplinite anumite conditii.

Legislatia adoptata in februarie a introdus clauze de impact colectiv pentru obligatiunile de 177 de miliarde de euro. Restul obligatiunilor, de 29 miliarde de euro, emise sub incidenta legilor britanice sau ale altor state, aveau deja clauza colective.

Grecia a anuntat ca vrea o rata de participare cat mai ridicata si va derula preschimbarea titlurilor daca procentajul creditorilor care accepta trece de 90%. Autoritatile elene se vor consulta cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana daca rata de acceptare este de 75-90%, si ar putea derula preschimbarea obligatiunilor fara activarea clauzelor colective.

Daca participarea este de sub 75% si nu este intrunit pragul pentru activarea clauzelor colective, Atena a anuntat ca va renunta la acordul cu investitorii privati.

Din punct de vedere legal, Grecia are nevoie ca cel putin 50% din detinatorii de obligatiuni aflate sub incidenta legii elene sa voteze in privinta acordului de preschimbare, altfel nu va fi intrunit cvorumul si restructurarea va esua.

Dintre cei care vor vota, doua treimi trebuie sa spuna "da". Astfel, teoretic, detinatorii a cel putin 33% din obligatiunile in valoare de 177 miliarde de euro pot aproba intelegerea. Daca particparea la vot este de 100%, este necesar ca detinatorii de obligatiuni in valoare de cel putin 118 miliarde de euro sa fie de acord.

In situatia in care sunt intrunite aceste conditii, Grecia poate forta, prin aplicarea clauzelor colective, preschimbarea obligatiunilor si reducerea datoriei in cazul tuturor detinatorilor de obligatiuni subscrise sub legea elena.

Astfel, restructurarea datoriei ar putea decurge si cu sustinerea unor investitori ce detin obligatiuni de numai 59 miliarde de euro.

Chiar daca tinta de 59 de miliarde de euro nu pare deloc ambitioasa, o astfel de sustinere ar fi insuficienta daca mai mult de o treime dintre prticipantii la vot se opun, declansand un faliment cu posibile efecte catastrofice.

Procedura pentru obligatiunile sub incidenta legilor din alte tari, 29 miliarde de euro, este diferita. Potrivit Der Spiegel, in cazul acestora este necesar un prag de aprobare de 75%, situatie care face mai usoara blocarea acordului de catre o minoritate.

In cazul in care Grecia activeaza clauzele colective, ar fi declansata plata contractelor de asigurare impotriva riscului de neplata (credit default swap - CDS). Decizia platii apartine Asociatiei Internationale pentru Schimburi si Derivate, insa CDS-urile pentru Grecia, cu o valoare de circa 3,25 miliarde de dolari, nu vor reprezenta probabil o amenintare sistemica.

Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala. Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.

Oficialii eleni s-au declarat, joi, increzatori in succesul preschimbarii de obligatiuni, dupa ce investitori ce detin cel putin 57% din obligatiunile de 206 miliarde de euro s-au angajat, deja, sa accepte restructurarea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri