- afirma Donald Evans, secretarul Departamentului american pentru comert
China risca o riposta din partea autoritatilor americane si a mediului de afaceri din aceasta tara din cauza subventiilor acordate companiilor de stat, a reducerii volumului de importuri si a interventiei asupra monedei nationale (yuanul), mentinuta la un nivel scazut in comparatie cu celelalte valute, a anuntat Donald Evans, secretarul Departamentului pentru comert al SUA, citat de Bloomberg.

"Cand liderii Chinei nu produc rezultate privind punctele de dezacord din cadrul relatiilor comerciale dintre tarile noastre, esecul lor nu face decat sa dea nastere criticilor din partea sistemului politic american", a declarat Evans adresandu-se membrilor Camerei de Comert Americane din Beijing. Statele Unite acuza politicile Guvernului chinez de cresterea deficitului comercial dintre SUA si China care, in 2004, a atins valoarea record de 150 de miliarde de dolari.

Incepand din 2003, autoritatile comerciale din SUA au impus o serie de taxe la importurile din China, de la televizoare pana la textile si mobila, in urma plangerilor formulate de producatorii americani care, din 2001 si pana in prezent, au desfiintat 2,7 milioane de locuri de munca.

"Este un mesaj serios din partea Guvernului american, transmis, probabil, deoarece problemele comerciale au trecut in plan secund pe fondul luptei globale impotriva terorismului", a apreciat Zhiqun Zhu, profesor de politica economica si diplomatie, in cadrul Universitatii Bridgeport.

"Nu cred ca va beneficia de vreo concesie, in timpul vizitei sale, dar mesajul sau se va face auzit", a mai spus Zhu, referindu-se la vizita oficialului american la Beijing.

China a luat la cunostinta remarcile secretarului american pentru comert, a afirmat, la randul sau, Chong Quan, purtator de cuvant al Ministerului Comertului din China. Oficialul a refuzat, insa, sa faca alte comentarii pe aceasta tema.

Evans, care isi va incheia mandatul de patru ani la "carma" comunitatii de afaceri din SUA, a condus demersurile de a determina China sa ia masuri impotriva pirateriei in ceea ce priveste proprietatea intelectuala si sa reduca volumul creditelor si subventiilor acordate exportatorilor. Carlos M. Gutierrez, viitorul secretar al Departamentului pentru comert, va prelua sarcinile lui Evans in timp ce oficialii SUA analizeaza masurile luate de China impotriva pirateriei, aspect ce ar putea sta la baza unei plangeri oficiale in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Gutierrez are de rezolvat, de asemenea, o serie de petitii din partea producatorilor americani de textile care solicita limitarea importurilor chinezesti, dupa iesirea din vigoare, la sfarsitul anului trecut, a sistemului de contingente.

Companiile americane si autoritatile de reglementare denunta faptul ca politica monetara a Chinei (care sustine artificial, de un deceniu, un curs de 8,28 de yuani la dolar) confera societatilor chinezesti un avantaj neloial prin scaderea preturilor exporturilor.

Stoparea aprecierii euro, in mainile Beijingului
Otmar Issing, economist-sef al Bancii Centrale Europene (BCE), a sugerat, la randul sau, zilele trecute, ca natiunile asiatice ar trebui sa inceteze sa mai intervina asupra cursului monedelor nationale.
Aprecierea euro in raport cu dolarul "a mers prea departe", a spus Issing in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Zurich, Elvetia. "Cheia acestei probleme este in mainile Asiei, in special in mainile Chinei", a mai afirmat oficialul BCE. "Excedentul comercial in crestere al Chinei si comentariile lui Issing au incurajat cumpararea de yuani", a afirmat Ichiro Ikeda, oficial in cadrul Bancii JP Morgan Chase, din Tokyo. "Comentariile lui Evans se adauga acestor presiuni de apreciere a monedei chineze", a mai spus Ikeda.

Excedentul comercial total al Chinei a crescut pana la recordul de 11,1 miliarde de dolari, in decembrie, in conditiile in care exporturile au avansat cu 33 la suta, pana la recordul absolut de 63,8 miliarde de dolari, potrivit Ministerului de Comert al Chinei. Astfel, China este ce-a de-a treia mare putere comerciala a lumii, dupa Statele Unite si Germania.

1,5 milioane de posturi, desfiintate in patru ani
Aproape 1,5 milioane de locuri de munca din Statele Unite au fost desfiintate, in perioada 1999-2003, in conditiile in care excedentul comercial al Chinei in relatie cu Statele Unite a crescut de la sase la 124 de miliarde de dolari. "Guvernul american vrea sa intensifice presiunile asupra Chinei pentru a obtine mai multe avantaje", a declarat Henry Gao, profesor de drept in cadrul Universitatii din Hong Kong, care a lucrat ca avocat comercial pentru OMC. "Ma indoiesc, insa, ca vor reusi sa-si atinga scopul", a adaugat acesta.

Administratia Bush doreste, de asemenea, ca Beijingul sa permita companiilor precum Avon si Amway sa vanda, din nou, direct consumatorilor. China, care a promis ca va ridica restrictiile impuse activitatilor de vanzare directa la trei ani dupa intrarea in OMC, mai are de elaborat normele pentru reglementarea acestui tip de activitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri