Inflatia din zona euro a scazut in aprilie la 2,6%, de la 2,7% in martie, peste estimarile analistilor, insa relaxarea presiunilor inflationiste lasa loc Bancii Centrale Europene (BCE) sa reduca dobanzile pentru a stimula cresterea economica pe continent, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Datele au fost anuntate luni de Eurostat, cu o inflatie de 2,6% in aprilie in zona euro, in timp ce media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o crestere de 2,5% a preturilor.

Liderii zonei euro se alatura apelului lansat de presedintele BCE Mario Draghi, de a revigora economia europeana cu masuri de crestere economica, nu numai de scadere a datoriilor si deficitului.

Zona euro a intrat probabil in primul trimestru din acest an in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani.

Inclinatia puternica a BCE catre ajustarea inflatiei intr-o perioada cu preturi record la petrol face putin probabila reducerea dobanzilor in viitorul apropiat, astfel ca politicienii nu pot conta pe scaderea costurilor de credit pentru stimularea economiei.

Desi inflatia din zona euro este sub varful atins anul trecut, de 3%, BCE spera ca preturile vor scadea odata cu incetinirea activitatii economice, oferind o gura de aer populatiei intr-o perioada de somaj ridicat si taieri dure ale cheltuielilor publice.

Inflatia a crescut insa in martie fata de februarie si a revenit in aprilie la nivelul din a doua luna a anului, potrivit Eurostat, pe fondul temerilor persistente ca piata petrolului se indreapta spre o perioada de perturbare a livrarilor din Orientul Mijlociu.

Consiliul Guvernatorilor BCE se reuneste joi in sedinta pentru decizia de politica monetara pentru luna mai, economistii anticipand insa, in majoritate covarsitoare, ca dobanda cheie nu va fi modificata pana la sfarsitul anului.

Draghi a spus saptamana trecuta, la Bruxelles, ca inflatia va ramane probabil peste 2% in acest an, din cauza preturilor ridicate la energie si cresterilor de taxe introduse de guvernele din zona euro, in cautare disperata de venituri la buget.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri