Trei directori executivi ai JPMorgan vor fi inlaturati in urmatoarele zile din conducerea celei mai mari banci americane, fiind responsabili pentru strategia de hedging care a provocat o pierdere de cel putin 2 miliarde de dolari si a afectat reputatia institutiei, transmite Reuters.
Surse apropiate situatiei au declarat pentru Reuters ca cei trei ar trebui sa demisioneze in aceasta saptamana, fiind considerati raspunzatori pentru criza de la divizia Chief Investment Office in urma careia banca a pierdut cel putin 2 miliarde de dolari, relateaza Mediafax.

JPMorgan "se asteapta" sa accepte in aceasta saptamana demisia Inei Drew, director executiv de investitii si unul dintre cei mai bine platiti angajati ai bancii, au afirmat sursele citate.

Totodata, banca vrea demisiile a doi dintre directorii executivi subordonati lui Drew, Achilles Macris si Javier Martin-Artajo, care lucreaza la birourile din Londra ale JPMorgan.

Divizia condusa de Drew a facut greseli in administrarea unui portofoliu mare de derivate bazate pe obligatiuni, potrivit bancii. Portofoliul include numeroase straturi de instrumente folosite in hedging care au devenit prea complexe si prea mari pentru a putea fi gestionate si lichidate rapid in caz de necesitate, calitati de baza intr-o piata volatila cu rulaje reduse unde viteza de reactie a traderilor poate face diferenta.

Drew si-a inaintat de mai multe ori demisia in ultimele saptamani, pe masura ce magnitudinea crizei de la divizia pe care o conduce a devenit tot mai clara, potrivit uneia dintre surse. Demisia nu a fost acceptata imediat datorita performantelor anterioare ale ei in conducerea bancii.

Pana joi, cand a fost recunoscuta oficial pierderea, Drew era considerata drept unul dintre cei mai buni manageri de risc.

In ultimii doi ani financiari incheiati, Ina Drew a incasat compensatii totale de peste 30 milioane de dolari.

Ratingul de credit al bancii a fost retrogradat vineri de catre agentia Fitch, iar Standard & Poor's a anuntat ca ar putea lua o decizie similara, in urma pierderii anuntate joi de banca.

Incidentul clatina serios si imaginea directorului general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, devenit in ultimii ani cel mai bine cunoscut bancher american si principalul critic al reglementarii sectorului financiar.

New York Times a publicat duminica o serie de remarci facute de Dimon recent in Dallas. Seful JPMorgan a calificat drept "infantile" si "nonfactuale" criticile privind bancile "prea mari ca sa cada" ale fostului presedinte al Rezervei Federale a SUA Paul Volcker si ale lui Richard Fisher, presedintele Rezervei Federale din Dallas.

Dimon este membru in consiliul Rezervei Federale din New York, pozitie din care i-a fost ceruta demisia de catre Elizabeth Warren, care a prezidat comisia din Congres responsabila de supravegherea TARP, programul de salvare a bancilor din bani publici instituit in timpul crizei financiare din 2007-2009.

Seful JPMorgan si-a nuantat insa pozitia in urma pierderii anuntate joi. Intr-nu interviu difuzat duminica de NBC, Dimon a declarat ca modul in care banca a gestionat si supravegheat portofoliul respectiv de derivate a fost "superficial" si "prost", iar directorii executivi au reactionat gresit la mai multe "stegulete rosii" aparute in ultimele luni.

El a adaugat ca directorii respectivi "s-au inselat complet" in mai multe declaratii publice facute in aprilie, cand au inceput sa fie criticati in presa privind pierderile din tranzactii cu derivate.

Pierderea si aparenta incapacitate a lui Dimon de a identifica si remedia la timp deficientele au lovit serios reputatia si imaginea JPMorgan, oferind totodata noi argumente pentru intensificarea reglementarii si controlului exercitat de autoritati asupra marilor banci.

Valoarea de piata a grupului financiar a scazut cu 15 miliarde de dolari vineri la New York, analistii si investitorii aratandu-se socati ca Dimon nu a supravegheat portofoliul de derivate atat de atent cum se credea.

Inaintea incidentului de saptamana trecuta, Dimon era laudat pentru performantele bune ale bancii in perioada crizei de pe piata creditelor ipotecare subsrime din SUA si crizei financiare mondiale.

Strategia sa pentru amortizarea incidentului pare a fi sa-si ceara scuze repetat si sa admita public ca atat el, cat si banca, au facut greseli importante.

Dimon nu a explicat insa cu exactitate de ce s-a ajuns la astfel de pierderi, refuzand sa descrie detaliile tranzactiilor respective.

Banca estimeaza ca pierderile ar putea depasi 3 miliarde de dolari dupa lichidarea tuturor pozitiilor asumate de divizia condusa de Ina Drew.

Nici JPMorgan nu a dezvaluit detalii privind tranzactiile respective, insa surse din piata sustin ca incidentul a pornit de la aceleasi instrumente financiare complexe, structurare in straturi, care au stat la baza crizei financiare de acum trei ani. JPMorgan a participat in anii 90 la crearea si organizarea pietei derivatelor credit-default swap (CDS) si s-a implicat ulterior in operatiuni cu derivate si mai complexe, implicand indici si contracte sintetice pe obligatiuni, care tranzactioneaza riscul de default fara vreo expunere pe datoriile reale.

Potrivit unor traderi, divizia condusa de Ina Drew a asezat aceste tranzactii in straturi astfel incat banca era expusa la miscari in ambele directii ale valorii obligatiunilor. Marimea pozitiilor JPMorgan si rulajul relativ redus al pietelor pe care erau tranzactionate aceste instrumente a facut imposibila lichidarea rapida a pozitiilor, astfel ca banca a ramas cu pierderi uriase.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri